5 kilometer hardlopen vrouw

5 kilometer hardlopen in 25 minuten | hoe doe je dat?

Hoe snel kan jij 5 kilometer hardlopen? De 5 kilometer is een populaire loopafstand onder veel hardlopers. Echter is het lopen 5 kilometer nog niet zo spannend, maar deze afstand binnen 25 minuten afleggen is voor veel mensen wel een flinke uitdaging. Het doel wat we hebben met dit artikel is om je aan de hand van de onderstaande tips de 5 kilometer binnen 25 te laten afleggen. Ja, dit is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Wanneer je serieus aan de slag gaat met deze slimme tips zal je jezelf (maar ook anderen) versteld doen staan.

1. Intervaltraining

Middels intervaltraining kan je toewerken naar het hardlopen van een snelle 5 kilometer. Zeker wanneer je onbekend bent met intervallen kan dit als zwaar en intensief overkomen. Het is belangrijk om tijdens een intervaltraining op je eigen niveau hard te lopen. Voor het toewerken naar een snelle 5 kilometer zijn korte intervallen het meest effectief. Denk hierbij aan intervallen waarbij je 200, 300 of 400 meter loopt met tussenpauzes na iedere afstand. Naast dat dit ervoor zorgt dat je lichaam zal wennen aan het hogere tempo, zal je ook merken dat je gemakkelijker zult gaan hardlopen. Wanneer je de 400 meter onder de knie hebt binnen de gewenste tijd kan je doorpakken naar intervallen van 500, 600, 800 meter enzovoorts. Neem 2,5 tot 3 minuten rust tussen de intervallen alvorens je begint aan de volgende set.

2. Mindset

Een snelle 5 kilometer hardlopen onder 25 minuten voor jou niet mogelijk? Onzin! Iedereen kan het, mits je beschikt over de juiste mindset. Natuurlijk is het zwaar, niemand heeft gezegd dat dat niet zo zou zijn. Wat enorm belangrijk is bij het hardlopen, is dat je gelooft in jezelf en je gedachten accepteert. Visualiseer op voorhand wat de gewenste uitslag van de race die je gaat lopen zal zijn. Of visualiseer de tijd waarin je een kilometer wilt hardlopen. Het is belangrijk om de grotere doelen in kleinere subdoelen op te delen waardoor het al snel meer realistisch en haalbaar voor je over zal komen. Denk tijdens het hardlopen aan je grote voorbeeld of aan zaken waar jij energie van krijgt en waar jij gemotiveerd van raakt.

3. Tempotraining

Tempotrainingen kunnen je ook enorm helpen bij het hardlopen van een snelle 5 kilometer. Tijdens een tempotraining loop je 3 kilometer op 80 tot 90% van het wedstrijdtempo. Tijdens een tempotraining wordt op een constante hoge snelheid hardgelopen en daarom is dit de ideale manier om goed voor te bereiden op een wedstrijd. Door afstanden van circa 3 kilometer op een hogere snelheid te lopen, kan je de langere afstanden ook gemakkelijker lopen. Tempotrainingen zorgen er namelijk voor dat systemen in je lichaam beter met elkaar gaan samenwerken. Des te beter deze systemen samenwerken, des te minder energie je nodig hebt om je hardloopronde te voltooien. Het is bij een tempotraining wel van belang dat de snelheid die je kiest niet te hoog ligt om de volledige training op dat tempo te kunnen volbrengen.

4. Werk aan je kracht

Ook voor hardlopers is krachttraining een must. Zeker wanneer je het doel hebt om een snelle 5 kilometer onder de 25 minuten hard te lopen. Naast dat krachttraining de kans op eventuele blessures aanzienlijk verkleint, ondersteunt het ook je bewegingsapparaat en verklein je de kans op onbalans in je spieren. Door regelmatig te krachttrainen zal je ook gemakkelijker de juiste looptechniek kunnen behouden en ontwikkel je een meer krachtige loopstijl wat je hardlooptijden ten goede komt. Het is erg belangrijk om met enige regelmaat te trainen. Dat lukt niet wanneer je geblesseerd raakt. Dan kan het namelijk zomaar zijn dat je een aantal weken niet kunt sporten. Voorkom dus dat je geblesseerd raakt door je hardlooptrainingen af te wisselen met krachttraining.

5. Goede hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen gaan voor jou het verschil maken in het wel of niet lopen van de 5 kilometer onder de 25 minuten. Naast dat het kiezen van de juiste hardloopschoenen zal zorgen voor aanzienlijk meer hardloopplezier, zullen hardloopschoenen er ook voor zorgen dat je comfortabel, efficiënt en daadwerkelijk ‘hard’ kunt lopen. Goede hardloopschoenen zorgen voor de juiste demping om blessurevrij te kunnen (blijven) hardlopen. Hardlopen is namelijk best wel belastend voor je gewrichten, knieën en enkels. Bij iedere stap die je zet moeten deze gewrichten de klappen opvangen. Wanneer je schoenen niet of onvoldoende dempen zal je begrijpen dat je vroeg of laat klachten zult krijgen. Zie het kopen van goede hardloopschoenen dan ook niet als kosten, maar als een investering in jezelf. Onderstaand vind je de 5 beste hardloopschoenen.

de beste hardloopschoenen van 2021
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149