Vrouw die gezond aan het eten is om af te vallen of voor buikspieren

6 tips om gezond te blijven eten

Op deze afbeelding zie je een animatie van een schaal met daarin gezond voedsel

Vaak hoor je mensen zeggen (en misschien zeg jij dat ook wel) ‘nu ga ik gezond eten en dat ga ik ook volhouden!’ Maar hoe houd je het nu eigenlijk vol om gezond te blijven eten? We zien namelijk vaak dat mensen weer terug vallen in hun oude patroon. Lees snel verder als je benieuwd bent hoe je gezond eten kan volhouden.

Veel mensen maken resoluut de beslissing om te gaan afvallen. Hierbij begint het al verkeerd. Het is belangrijk om jezelf er eerst bewust van te maken. Waarom wil je gezond eten? Wat doe ik nu eigenlijk verkeerd?

Als je een plan gemaakt hebt kan het afvallen beginnen! Gezond eten is een heel belangrijk onderdeel bij het afvallen. Dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat je het gaat volhouden. Want gezond eten lukt nog wel, maar de moeilijkheid zit hem nu juist in gezond blijven eten. Hieronder 6 tips die jou gaan helpen om gezond te blijven eten.

Pak de verandering aan in kleine stappen!

Als je van de een op de andere dag ineens alle ongezonde dingen laat vallen en op een streng dieet gaat, waarbij je bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten meer mag eten, dan gaat het mis.

Dit is misschien een aantal weken vol te houden, maar na een aantal dagen of weken zal je toch snel weer in het oude eetpatroon vervallen. Dit is natuurlijk niet wat we willen.

Maar hoe houd je het dan wel langer vol?

Tip 1: Vervang allereerst je ongezonde tussendoortjes door fruit of een andere gezonde snack als rijstwafels of bijvoorbeeld kruidkoek. Als je dit vol kunt houden, kun je de grote maaltijden ook gaan aanpassen.

Gezonde fruit snacks die helpen bij het afvallen met kleine gewichten en een meetlint

Het is slim om te beginnen bij het ontbijt. Dit is namelijk een hele belangrijke maaltijd. Zie de blog over afvallen door een gezond ontbijt. Hierin staat wat je allemaal kunt doen om je dag op een gezonde manier te starten.

Het is dus van belang dat je je eetpatroon in kleine stappen gaat veranderen. Ook is het van belang dat je voor jezelf realistisch blijft. Dit zorgt ervoor dat jij dit langer gaat volhouden!

Vind je dit echter allemaal te veel gedoe, dan is het voor jou wellicht goed om eens een smoothie te proberen. Een smoothie kun je heel snel heel makkelijk maken naar je eigen smaak met alleen maar lekkere en gezonde ingrediënten.

Maak je eten of tussendoortjes vooraf al klaar!

Het is natuurlijk heel erg makkelijk om even in de kast te kijken en er wat snoep uit te pakken. Wij als mensen zijn gek van gemak. Want het liefst willen we zo min mogelijk moeite doen om zoveel mogelijk lekkers (en ongezonds) binnen te krijgen.

Als je vooraf al lekkere en gezonde tussendoortjes maakt, is het net zo makkelijk om die te pakken als je ineens trek krijgt.

Doe boodschappen met een volle maag!

Je hebt het wellicht vaker gehoord, maar het is echt waar. Ga geen boodschappen doen terwijl je trek hebt. Als je boodschappen doet met een volle maag, koop je minder snel allerlei ongezonde versnaperingen.

Deze boodschap geldt met name voor mensen die vanuit hun werk op weg naar huis nog even snel langs de supermarkt rijden. Dit is ook vaak rond het avondeten. Als je wilt afvallen, je BMI wilt verlagen of op de kilo’s wilt letten is dat het meest slechte tijdstip wat je kunt kiezen.

Ook zorgt een lege maag er nog eens voor dat je sneller de verkeerde beslissingen maakt. En dat willen we natuurlijk niet! Daarnaast is het handig om een boodschappenlijstje te maken, zodat je gericht in de winkel rondloopt en alleen de boodschappen haalt die je nodig hebt.

Het is bewezen dat wanneer je met een rammelende maag de supermarkt binnen gaat je producten met meer calorieën in je winkelmandje stopt dan wanneer je geen honger hebt.

Het zit hem hierbij niet per se in de hoeveelheid producten, maar meer in de hoeveelheid calorieën per product.

Dit gaat ook op voor de online winkeliers onder ons. Wanneer jij iemand bent die de boodschappen bij de buurtsuper online besteld word je daarbij ook beïnvloed door de hoeveelheid honger die je hebt. Wanneer je een lege maag hebt, komt je lichaam automatisch in de ‘overlevingsstand’. Dat betekent eigenlijk dat je zoveel mogelijk calorieën gaat verzamelen. Of je het nu wilt of niet.

Moraal van dit verhaal: zorg ervoor dat je voor het boodschappen doen wat gegeten hebt!

Zoek iemand die jouw kan motiveren!

Als je een buddy hebt die samen met jou een gezonder eetpatroon wil ontwikkelen, kun je elkaar steunen en stimuleren. Als je omringd wordt door mensen die ongezond eten, dan ga je zelf ook mee doen.

Ook is het bijvoorbeeld leuk om op Whatsapp of Snapchat te delen met elkaar wat je eet. Hierbij krijg je inspiratie en word je zelf ook gestimuleerd om gezond te eten.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een eetdagboek bij te houden. Wanneer er weer eens een dag is dat je niet weet wat je wil eten, dan blader je even in je eetdagboek en zo krijg je weer nieuwe inspiratie voor een lekker en gezond recept.

Hierbij kun je FitChef ook goed gebruiken. Meer informatie over FitChef vind je onder aan de pagina.

Een ander voordeel van een eetbuddy is dat je minder de aandrang hebt om te stoppen gezond te eten, want hoe ga jij nou uitleggen aan je eetbuddy dat je er mee wil stoppen? Je wilt niet die loser zijn toch? Dus dat doe je niet!

Op deze afbeelding zie je twee vrouwen die elkaar stimuleren om gezond te blijven eten

Een afslank buddy kan iemand zijn uit je vriendenkring, iemand uit je familie, een klasgenootje, bijvoorbeeld iemand uit de sportschool. Natuurlijk kun je ook op het internet op zoek gaan naar een online buddy of naar dieet community’s.

Wel is het van belang dat jij en je buddy allebei gemotiveerd zijn en hetzelfde doel voor ogen hebben. Gezond blijven eten om zo af te vallen of mooier gespierd te worden. Ook werkt een trainingsmaatje motiverend wanneer je na het werk te moe bent om nog te sporten.

Maak een motivatielijstje!

Je zou denken, ik ga niet op papier zetten waarom ik gezond wil eten, maar als je dit wel doet, zul je bewuster op je eten gaan letten. Een motivatielijst kan zorgen voor extra motivatie wanneer je in de fout dreigt te gaan.

Ook kun je bij een terugval je lijst erbij pakken. Op die manier word je weer met je neus op de feiten geduwd. De motivatielijst zal er dus voor zorgen dat jij gezond blijft eten.

Bedenk voordat je van plan bent iets ongezonds te willen eten dat je net weer bijna je favoriete spijkerbroek dicht kunt krijgen.

Vrouw die haar favoriete broek weer past doordat ze is afgevallen

Je krijgt doordat je dat ongezonde tussendoortje over slaat ook net even wat extra motivatie om thuis te sporten, om toch weer naar de sportschool te gaan of juist lekker met je kinderen te gaan spelen.

Maak het jezelf een stuk makkelijker!

Ja, dat heb je goed gelezen! Heb je geen zin om al deze stappen te ondernemen of het zelf bij te houden? Dat hoeft ook niet. Hiervoor kan ik je een aantal handige tools aanbieden.

Dit is echter wel afhankelijk van jou persoonlijke doel. Is het jouw bedoeling om af te vallen of slanker te worden? klik dan op de groene knop hieronder en bestel het receptenboek van FitChef!

In dit boek vind je 85 gemakkelijk te bereiden eiwitrijke recepten en handige tips om gezond te blijven eten.

Ben je een man en wil je letterlijk strakker in je vel zitten? klik dan hier!

Ben je een vrouw en wil je letterlijk strakker in je vel zitten? klik dan hier!

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 27-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149