Gezond ontbijt met fruit

Afvallen door een gezond ontbijt

Gezond ontbijt met melk granen en bessen

Je wilt graag afvallen omdat je wilt droog trainen, je jezelf te dik vindt of gewoon niet lekker in je vel zit? In dit artikel vertel ik je hoe je ontbijt hier ook al aan kan bijdragen!

Het afvallen kan op verschillende manieren. Je kunt gaan sporten, je kunt gezonder of minder gaan eten, je kunt gaan vasten enzovoorts.

Ontbijten is niet per definitie noodzakelijk, maar er is één ding zeker: Je kunt je dag bijna niet beter beginnen dan met een gezond ontbijtje.

Na het slapen zorgt een goed ontbijt er namelijk voor dat je nieuwe energie krijgt en dat je spijsvertering op gang komt. Daarnaast zorgt een ontbijt ervoor dat je je beter kunt concentreren.

Maar wat is dan een gezond ontbijt zul je je misschien afvragen? En vind ik dat wel lekker? Of kost het me veel bereidingstijd? Al deze vragen zal ik voor jullie beantwoorden.

Geen tijd voor een ontbijt!

We kennen allemaal wel van die dagen dat we net even tien minuutjes te lang in bed blijven liggen waardoor ons ontbijt in de knel komt.

Wanneer je geen tijd hebt om te ontbijten, of je jezelf er de tijd niet voor gunt, kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld een smoothie klaar te maken en mee te nemen. Een smoothie kun je van tevoren prepareren en in de koelkast of in de diepvries (in ieder geval gekoeld) bewaren.

Een andere optie zou kunnen zijn om zelf granola te maken. Dit kost wel wat tijd om het te maken, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te maken in je weekend. Je kunt hier dan namelijk de hele week van ontbijten. Hoe fijn is het dat je de volgende ochtend alleen nog maar naar de koelkast hoeft te lopen?

Snel en gezond ontbijten bij gebrek aan tijd

Nu neem je als ontbijt nog wel eens muesli? Wist je dat bijna alle soorten muesli uit de supermarkt suikers bevatten? Daarom kun je het beter zelf maken. Het is heel erg eenvoudig te bereiden en zonder overbodige toegevoegde suikers ook nog eens gezond.

Met muesli kun je heel goed experimenteren. Heb je een bepaald product niet in huis? Kijk dan of je deze kunt vervangen door een alternatief. FitChef kan je hier heel erg goed bij helpen. Meer informatie over FitChef vind je door onze review van het Fitchef receptenboek door te nemen.

Reserveer tijd voor het ontbijt!

Naast dat je nauwelijks proeft wat je eet als je alles snel naar binnen moet werken is snel eten ook helemaal niet goed voor je! Wanneer je snel eet, krijg je grotere stukken slecht gekauwd voedsel binnen welke moeilijker te verteren zijn door je lichaam.

Goed kauwen is dus heel erg belangrijk. Want naast dat je voeding hierdoor beter verteerd wordt krijgt je lichaam ook de tijd om een seintje te geven aan je maag. Wanneer je rustig kauwt, krijgt je maag de tijd om maagsap aan te maken wat er voor zorgt dat het eten wordt gekneed in de maag.

Vanuit de wetenschap wordt er gezegd dat je per hap eigenlijk veertig keer moet kauwen. En ja, dat is best veel. Maar als je er bewust op gaat letten ga je in ieder geval inzien hoeveel en hoe vaak je nu kauwt alvorens je je eten doorslikt. Kom je nog niet halverwege de veertig, dan moet je je best gaan doen om per hap vaker te kauwen.

Wanneer je geen tijd neemt voor het ontbijt ben je volgens een studie van de Helsinki University ook sneller geneigd om te roken, te drinken en het sporten over te slaan. En daardoor ga je eerder aankomen dan afvallen. Geen zin om naar een sportschool te gaan of te moe na je werk? Je kunt ook prima thuis sporten.

Mensen die wel tijd nemen voor het ontbijt hebben vaak een meer gebalanceerd eetpatroon en blijven vaak op hetzelfde gewicht.

Wat is een gezond ontbijt?

Gezonde producten bevatten vitamines, vezels en zijn rijk aan eiwitten. Een gezond ontbijt verhoogt je weerstand, zorgt ervoor dat je vetverbranding op gang komt en het zorgt ervoor dat je twee keer zoveel energie hebt in de middag.

Bij je ontbijt kun je prima zuivelproducten nuttigen. Naast bijvoorbeeld je boterham kun je magere of halfvolle melk drinken. Ook zou je er voor kunnen kiezen om karnemelk te nemen. Maar daarbij gaat het er meer om wat voor jou de voorkeur heeft.

Ook is het goed om fruit te nemen als of bij het ontbijt. Denk hierbij aan een appel of een banaan die je zo op kunt eten. Daarnaast kunnen deze fruitproducten natuurlijk ook verwerken door bijvoorbeeld je yoghurt.

Het is in ieder geval belangrijk dat je ontbijt eiwitten bevat. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je eetlust verminderd en dat je maag voor een langere periode gevuld is.

Eiwitten hebben ook een positief effect op de focus en de gezondheid van het brein. Eiwitten zitten verwerkt in onder andere vis, noten, peulvruchten en zuivel.

Het is belangrijk om gevarieerd te eten (en te ontbijten) om voldoend antioxidanten binnen te krijgen. Antioxidanten zijn de verzamelnaam voor de stoffen in je lichaam die de ‘vrije radicalen‘ genoemd worden.

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die bepaalde cellen in je lichaam beschadigen. Dit kan er toe leiden dat je vaker ziek bent, dat je energie afneemt en dat je een slechtere huid krijgt. Ook kan dit volgens het Amerikaanse National Cancer Institute leiden tot verschillende vormen van kanker.

Fruit, groente, kruiden, noten, zaden en groene thee bevatten allemaal antioxidanten.

Schaal met fruit zaden en noten voor een gezond ontbijt

Om af te vallen of om juist op hetzelfde gewicht te blijven is het erg belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben. Een gezond ontbijt dat daar invloed op heeft, bestaat uit kokosolie of olijfolie, eiwitten en uit producten met complexe koolhydraten als: volkorenproducten, havermout en fruit.

Als laatste is het erg belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. En dat begint al bij je ontbijt. Vezels zorgen ervoor dat je maag en darmen goed blijven functioneren waardoor voedingsstoffen beter worden geadsorbeerd en afgebroken.

Doordat je voldoende vezels binnenkrijgt, wordt de kans op een griepje of verkoudheid ook een stuk kleiner.

Ook houdt je door vezels langer een verzadigd gevoel. Dit komt omdat het je maag veel tijd kost om de vezels uit het voedsel te verwerken.

Wat is een ongezond ontbijt?

Ongezonde producten bevatten vrijwel altijd suikers. Welke producten zijn er dan zo ongezond? Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ontbijtgranen. De meeste ontbijtgranen bevatten meer suikers dan koekjes of toetjes.

Het is ook beter om pannenkoeken en wafels te vermijden. Naast dat deze producten eieren en melk bevatten, bevatten ze ook suiker en bloem. Uit onderzoek is gebleken dat bewerkte granen, zoals tarwebloem bijdragen aan obesitas en insulineresistentie. En insulineresistentie kan weer leiden tot diabetes.

Wanneer je wilt afvallen en je BMI verlagen is het ook beter om bij het ontbijt geen croissants te eten. Croissants zijn namelijk gemaakt van geraffineerde bloem waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Vaak wordt er dan ook nog eens voor gekozen om de croissants te voorzien van jam, pasta of andere suikerrijke belegsoorten.

Eieren zijn het enige gezonde aan de muffins bij het ontbijt. Eigenlijk is een muffin een klein gebakje waar ook weer bloem en suikers in verwerkt zitten. Vaak worden muffins ook nog eens voorzien van een bepaalde topping die bestaat uit chocolade producten of suikers waardoor het aantal calorieën verder toeneemt.

Wanneer je wilt afvallen of zeker niet wilt aankomen, moet je in ieder geval vruchtensappen zien te vermijden bij het ontbijt. Vruchtensappen bevatten bijna net zoveel suikers als een suikerrijke frisdrank als cola of sinas. Het drinken van vruchtensappen kan tot gevolg hebben dat de bloedsuikerspiegel snel gaat stijgen.

De producten die hierboven beschreven zijn het meest voor de hand liggend. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer ongezonde voedingsmiddelen op te noemen.

Een heel handig hulpmiddel voor jou!

Misschien wist je het al voor het lezen van dit artikel, maar na het lezen ervan weet je het zeker: het ontbijt is een hele belangrijke maaltijd!

Een ontbijt zet namelijk de toon voor de rest van je dag. Wanneer jij iedere dag zou beginnen met een bak suikerige cruesli of een witte boterham ga je vanzelf eetbuien krijgen en schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Een gezond en vullend ontbijt daarentegen geeft je de rest van de dag een goed gevuld gevoel en voorkomt dus dat je te veel gaat eten.

Een heel handig hulpmiddel wat je kan gebruiken om je dag al beter te beginnen is FitChef. Alle ontbijtrecepten die je vindt in FitChef bevatten vezels en eiwitten, maar zorgen ook voor dat verzadigde gevoel. En dat is precies wat jij wilt toch!?

Bij al deze recepten is er natuurlijk ook goed nagedacht over voldoende gezonde, voedzame en onbewerkte ingrediënten.

Wacht niet langer en klik op de knop hieronder om je leven vanaf nu nog beter en gezonder te maken!

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 25-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149