Vasten, bewegen en gezond eten

Waarom vasten?

Afvallen door vasten

Vasten houdt in dat je een bepaalde periode geen calorieën consumeert. Dit kan een periode van een paar uur zijn, een hele dag of zelfs een aantal dagen. Tijdens het vasten eet je niks en drink je alleen water of sapjes.

Eigenlijk is vasten niets anders dan het opschonen en reinigen van je lichaam. Door op deze manier je lichaam op te schonen val je ook nog eens af.

Je hebt verschillende vormen van vasten en in dit artikel leggen we je uit wat vasten precies is, welke vormen er zijn, of vasten gezond is en wat je aan vasten hebt.

Verschillende soorten vasten

Er zijn verschillende manieren om te vasten die volgens voedingswetenschapper dr. Ludidi allemaal goed zijn en ongeveer hetzelfde effect op je lichaam hebben.

Intermittent fasting betekent afwisselend vasten of onderbroken vasten. Dit houdt in dat je de periodes die je wel eet of juist niet afwisselt.

In de basis is het van belang dat je eetpatroon goed. Intermittent fasting betekent namelijk niet dat je kunt eten wat je wilt eten. En Intermittent fasting gaat over meer dan alleen snel afvallen.

5/2-methode

Dit is een methode waarbij je twee dagen achter elkaar aan het vasten bent. Wanneer je een onregelmatig leven hebt, is dit waarschijnlijk de beste manier voor jou. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de zorg, dan zou je kunnen vasten op de dagen die je niet hoeft te werken.

Door op deze manier te vasten activeer je de autofagie in je lichaam. Autofagie is het herstellend vermogen van je lichaamscellen. Doordat deze hersteld worden, hoeven ze minder snel vervangen te worden en heeft dit ook een remmend effect op het verouderingsproces.

Maar wat eet je op de dagen die je aan het vasten bent? Eigenlijk mag je vijf dagen in de week gewoon eten zoals je dat gewend was en daarnaast eet je twee dagen heel weinig. Maar als jij als doel hebt om (snel) af te vallen, dan is het wel van belang dat deze voeding gezonde voeding betreft.

Onder gezonde voeding kun je verstaan: veel vezels en een dagelijkse portie groenten maar geen toegevoegde suikers. Meer hierover kun je lezen in de blog ‘snel afvallen?‘.

De twee dagen die je heel weinig eet, is het van belang om niet meer dan 500 – 600 kcal binnen te krijgen. Het gaat hierbij niet zozeer om wat je eet, maar meer om wanneer je eet. De andere vijf dagen hoef je eigenlijk niet aan calorieën te denken.

Daarbij is het van belang dat je je normale eetpatroon vasthoudt. Als jij namelijk in de vijf dagen periode al anders gaat eten, dan gaat je lichaam dit compenseren en hebben de twee dagen die je echt gaat vasten veel minder effect.

Door te vasten volgens de 5/2-methode consumeer je minder calorieën. Je kunt ervoor kiezen om drie kleine maaltijden (met 200 calorieën) te consumeren of twee grotere maaltijden (met 300 calorieën).

Het is slim om twee of drie maaltijden te nuttigen omdat deze manier van eten het metabolisme verhoogd. Een ander woord voor metabolisme is stofwisseling. Metabolisme is het omzetten van de voedingsstoffen die we binnenkrijgen naar energie.

16/8-methode

Deze methode is makkelijker vol te houden en dan ook meer populair dan de 5/2-methode. De 16/8-methode houdt in dat je zestien uur vast op een dag en acht uur eet. Hierbij geldt ook weer: je mag alles eten wat je wilt, zolang het maar binnen die acht uur valt. Wel kun je hierbij zelf bepalen hoe je de tijden indeelt.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te eten van 10.00 uur tot 18.00 uur of van 12.00 uur tot 20.00 uur. Na de tijd die je gegeten hebt, begint het vasten.

Tijdens het vasten mag je water, koffie of thee drinken. In de zestien uur durende periode dat je niet eet, gaat je lichaam herstellen. Hoe langer je niet eet, hoe langer je lichaam de tijd heeft om de aanwezige vetten in je lichaam te verbranden.

Wanneer je aan het vasten bent, dwing je je lichaam namelijk om vetten te verbranden als energiebron. Wanneer je voor een periode van twaalf uur of langer niet eet zullen de koolhydraten die je lichaam heeft opgeslagen langzaam gaan verbranden. Ook zal dan ter compensatie de vetverbranding gaan stijgen.

Een mogelijk risico bij de 16/8-methode is dat je te weinig voedsel binnen krijgt. Bij deze methode heb je namelijk maar acht uur dat je je voedsel mag nuttigen.

Vooral in de eerste twee weken is de kans aanwezig dat je lichte hoofdpijn ervaart, duizelig bent of weinig energie hebt. Daarom is het erg belangrijk om het in die periode rustig aan te doen.

Ook kan het zijn dat je wat licht wordt in je hoofd wanneer je gaat staan. Dit gebeurt vaker bij een dalende bloeddruk. Je kunt je bloeddruk goed op peil houden door in de periode die je aan het vasten bent voldoende water, thee of zwarte koffie te drinken.

Is vasten gezond?

Vasten helpt je bij het verjongen van je cellen. Dit betekent niet dat je door te vasten in een keer 110 jaar oud zult worden zonder problemen. Echter helpt het je wel gezond te blijven.

Intermittent fasting gaat niet alleen over afvallen, maar het heeft ook effect op je interne gezondheid. Het vasten heeft namelijk ook een positieve invloed op sportprestaties en ziekte.

Het is nooit verkeerd om je lichaam eens in het diepe te gooien, maar blijf wel menselijk denken. Door te vasten geef je de spijsvertering van je lichaam rust. Als je niet aan het vasten bent, eet je eigenlijk de hele dag door.

Je kunt het ook vergelijken met je werk. Als jij een dag hard hebt gewerkt en daarna moe maar voldaan thuis komt, geeft je lichaam aan rust nodig te hebben. Zo werkt dit eigenlijk ook voor je spijsvertering. Door te vasten gaat je lichaam zich als het ware resetten je energielevel ook ineens weer een boost kan krijgen.

Maar door te vasten kan het ook zijn dat je in de ochtend niet ontbijt. Is dat dan niet ongezond? Als je wilt afvallen dan is het overslaan van je ontbijt als je aan het vasten bent prima. Doordat je de calorieën die je nuttigt, verschuift naar de eet-periode (van acht uur) val je al af.

Wel is het erg belangrijk dat je lichaam voldoende proteïnen binnenkrijgt en dat je verder gezond voedsel nuttigt. Voordat je begint met vasten is het van belang om je goed voor te bereiden. Je kunt een schema maken om te vasten en te eten.

Bruin brood met een gebakken ei en groenten

Het is ook belangrijk dat je deze manier van afvallen heel bewust inzet. Je zult de voordelen van vasten alleen ervaren als je dit op een juiste manier doet.

Vasten is af te raden als je zwanger bent of nog in de groei zit. Ook kun je er beter niet aan beginnen als een schommelende bloedsuikerspiegel hebt door diabetes.

Als je ernstig overgewicht hebt, is het slim om eerst te kijken naar andere manieren om gewicht te verliezen voordat je aan vasten begint. Voor mensen met een eetstoornis is het zelfs gevaarlijk om te vasten.

De focus op de juiste voeding!

Een van de belangrijkste pijlers om ook van het vasten een succes te maken is het hoofdstuk ‘voeding.’

Het is jouw persoonlijke doel om middels vasten gewicht te verliezen toch? En daarbij vind je het belangrijk dat je spieren niet worden aangetast? Of vind je het belangrijk om weer wat lekkerder in je vel te zitten?

FitChef leert jou precies hoeveel je moet eten en wat je het beste kunt eten. De eiwitrijke recepten die je in het receptenboek vindt ondersteunen je spierbouw en vetverlies.

Verder krijg je ook tips over de ideale weekmenu’s, tips over hoe jij je eten het beste kunt bereiden en bewaartips (ook handig tijdens het vasten).

FitChef heeft door de jaren bewezen dat het werkt en heeft inmiddels al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Omdat dit succes ook bij ons niet onopgemerkt is gebleven hebben we zelf het Fitchef receptenboek geprobeerd en hier een review van geschreven. Klik hier voor de review van het Fitchef receptenboek.

Heeft vasten effect op mijn spieren?

Als je te weinig voedsel tot je neemt (en ondervoed bent of raakt) bestaat de kans dat je spierweefsel door je lichaam wordt gezien als energiebron.

Pas na 48 uur vasten (wat niet aan te raden is) bestaat er een kans dat je lichaam een deel van de spiermassa gaat verbranden en ziet als bron van energie. Negen van de tien mensen zullen niet verder gaan dan maximaal 24 uur vasten.

Je kunt je spieren het beste onderhouden en prikkels geven door voldoende eiwitten te consumeren en genoeg te bewegen (krachttraining, poweryoga). Doordat je voldoende beweegt tijdens de periode die je vast, zorg je voor een hoge verbrandingscapaciteit en draag je positief bij aan het opbouwen en onderhouden van je spieren.

Lichaamsbeweging in combinatie met vasten verdubbelen het effect met betrekking tot afvallen. Het is goed om in ieder geval drie keer (40 minuten) in de week te doen aan lichaamsbeweging. Onder lichaamsbeweging kun je verstaan fietsen, roeien of calorieën verbranden op de crosstrainer.

Wanneer je je buikspieren beter zichtbaar wilt maken en droog wilt trainen of gewoon wilt afvallen, kun je ook gebruik maken van het Droog Trainen Protocol. Verder word jij in het Droog Trainen Protocol ook enorm op weg geholpen bij het kiezen van de juiste voeding in de juiste hoeveelheid.

Klik op de knop hieronder als je meer informatie wilt over het Droog Trainen Protocol!

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 12-04-2021)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149