Gezonde smoothies met groenten en fruit

Afvallen met (ontbijt) smoothies!

Smoothies bestaan in allerlei variaties. Ze zijn lekker, zitten vol vers fruit of verse groentes en zijn binnen no time klaar! Smoothies kunnen jou helpen bij het afvallen maar geven je ook meer energie en hebben een positieve invloed op je gezondheid.

Je valt af door bewust bezig te zijn met je voeding en dat begint ’s ochtends vroeg al bij het ontbijt.

Een heel goed alternatief op andere gezonde ontbijten zijn smoothies. Maar let op! Er zit veel verschil tussen alle smoothie recepten die je terug kunt vinden op het internet. En lang niet alle smoothie recepten zijn gezond.

Alles over afvallen door gezonde smoothies en hoe je deze smoothies makkelijk en snel zelf kunt bereiden lees je in dit artikel.

Wat is een smoothie?

Een smoothie is niet meer en niets minder dan een mengelmoes van verschillende ingrediënten. Onder deze ingrediënten kun je stukken fruit verstaan, maar ook ingrediënten als melk of groenten. Een smoothie kan ook helemaal bestaan uit fruit.

Een smoothie wordt pas een smoothie als alle ingrediënten of bestandsdelen zijn vermalen in de blender of de mixer. Doordat je alle ingrediënten vermaalt, ontstaat er een vloeibare gladde substantie zonder grote stukken voedsel.

Het begrip smoothie is overgenomen uit het Engels. Smooth betekent letterlijk ‘glad’.

Een smoothie als ontbijt

Smoothies zijn de oplossing voor mensen die weinig tijd hebben, geen zin aan een ontbijt hebben of de smaak van ‘normale’ groenten en fruit niet kunnen waarderen. Een gezonde smoothie bevat in ieder geval veel vitaminen (vooral vitamine C), antioxidanten, vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Als alle bovenstaande ingrediënten verwerkt zitten in je smoothie ben je op de goede weg. Het is vooral belangrijk dat er veel groenten verwerkt zitten in je smoothie. Balans is hierbij de sleutel.

Je bent namelijk niet gezond bezig als je een glas vol gepureerde aardbeien consumeert. Dan krijg je namelijk alleen maar koolhydraten binnen.

Het is erg belangrijk dat er in je ontbijt macronutriënten aanwezig zijn. Wat zijn dan macronutriënten? vraag je je misschien af. Dit zijn de voedingsstoffen uit het eten wat je consumeert welke zorgen voor de energie in je lichaam.

Van intensief sporten tot aan het lopen naar de koelkast… Bij alles wat je doet heb je macronutriënten nodig.

Naast macronutriënten is het van belang dat er eiwitten, vetten en vezels in je smoothie verwerkt zitten. Die ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je voor een langer periode een verzadigd gevoeld hebt.

Hierdoor voorkom je dat er eetbuien kunnen ontstaan. Ook hebben deze ingrediënten een positieve invloed op je darmen en je bloedsuikerspiegel. Begin de dag met een gezond ontbijt.

Smoothie als vullende lunchvervanger

De lunch is net als het ontbijt een heel belangrijke maaltijd. Net als bij het ontbijt is het bij de lunch ook van belang dat er een aantal essentiële voedingsstoffen in de smoothie verwerkt zitten. Wanneer de balans goed is kan je je dagelijkse portie energie verkrijgen door het nuttigen van een smoothie.

Daarbij is de hoeveelheid ook van belang. Wanneer je een smoothie nuttigt van circa 500 – 700 ml dan heb je de rest van de middag geen trek meer in ander voedsel. Banaan, avocado, pindakaas, havervlokken en eventueel kwark zorgen er ook voor dat een smoothie al snel als ‘vullend’ wordt ervaren.

Smoothies met banaan zijn erg gezond en zitten ook vol met vezels, mineralen en vitamines. Dat resulteert er in dat een bananen smoothie ervoor zorgt dat je gezondheid verbeterd.

Daarnaast is bananen smoothie heel erg geschikt om groenten aan toe te voegen. bananen zorgen er ook voor dat je voor langere tijd een verzadigd gevoel houd en bananen verlagen je bloeddruk.

Een ander ook niet onbelangrijk voordeel van een smoothie met banaan is dat deze je kan helpen bij het afvallen. Meer praktische tips om af te vallen vind je hier.

Gezonde smoothies met fruit en groenten

Naast veel goede vetten en weinig koolhydraten zorgt avocado ervoor dat het je smoothie ernorm creamy maakt. Ook bevat avocado enorm veel vitaminen mineralen en gezonde vetten die je in geen enkel ander fruitsoort in een soortgelijke hoeveelheid aan zult treffen.

Je maag krijgt ook een goed gevuld gevoel als je een smoothie nuttigt waarin een lepel pindakaas verwerkt zit. Door pindakaas toe te voegen zorg je voor een grote hoeveelheid goede vetten en eiwitten.

Je lichaam verteert deze vetten en eiwitten langzamer dan koolhydraten. En dat zorgt ervoor dat je voor langere tijd een ‘vol gevoel‘ hebt.

Havervlokken in je smoothie zorgen ervoor dat je een stabiele bloedsuikerspiegel houdt. Havervlokken bestaan voor een groot deel uit meervoudige koolhydraten en helpen je een handje bij de spijsvertering. Daarnaast zorgen havervlokken er ook voor dat je langer vol zit.

Wanneer je extra eiwitten wilt toevoegen aan je smoothie kun je ervoor kiezen om yoghurt te vervangen door kwark. Kwark bevat namelijk 13 gram eiwit per 100 gram en yoghurt maar 3,4 gram.

Smoothies recepten

Er zijn talloze combinaties te bedenken om jouw persoonlijke en favoriete smoothie te bereiden.

Hier krijg je er alvast één cadeau:

Bramen ontbijt smoothie Ingrediënten:

  • 150 milliliter halfvolle melk (lactosevrij als je lactose-intolerant bent)
  • 200 gram cottage cheese (lactosevrij als je lactose-intolerant bent )
  • 75 gram bramen (diepvries)
  • 25 gram havermout (glutenvrij als je gluten-intolerant bent)

Tip: je kunt de havermout ook vervangen door brinta.

Recept bramen smoothie FitChef

Bereidingswijze: Stop alle ingrediënten in de blender en mix deze tot een romig smoothie!

Dit is een van de recepten afkomstig uit het receptenboek van FitChef. Klik op de groene knop onder aan de pagina als je geïnteresseerd bent geraakt en graag meer wilt weten.

Door op de blauwe knop hieronder te klikken ontvang je direct en GRATIS drie gezonde en makkelijk te bereiden smoothie recepten. Één van deze drie smoothie recepten gaat je helpen bij het verslaan van de kater na een heftig weekend.

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 12-04-2021)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149