De 5 beste fitnessmatten voor thuis

Beste fitnessmat voor thuis | de 5 beste opties

Zwarte fitnessmat / yogamat Virtufit

Wat is nu de beste fitnessmat voor thuis? In de eerste oogopslag lijken alle fitnessmatten op elkaar. Maar de ene fitnessmat is zeker de andere niet en er zijn wel degelijk verschillen te benoemen. Dit kunnen uiterlijke verschillen betreffen, maar met namelijk verschillen met betrekking tot comfort en kwaliteit.

Wanneer je gaat zoeken op het internet bestaat de kans ook dat je vanwege het grote aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Ons inziens is het ook zonde van je tijd om een uur of langer te zoeken naar de perfecte fitnessmat voor thuis. En natuurlijk is het niet verkeerd om zelf ook wat onderzoek uit te voeren alvorens je over gaat tot de aankoop.

Maar zie het lezen van dit artikel dan maar als het doen van je onderzoek. Omdat we merken dat de zoektocht naar de perfecte fitnessmat voor thuis voor veel mensen toch meer tijd vraagt dan gewenst, zijn we zelf op onderzoek uit gegaan. Op basis van dit onderzoek hebben we een zo compleet mogelijk beeld geschetst van wat er verkrijgbaar is en waar je op moet letten. In theorie heb je dus genoeg aan enkel het lezen van dit artikel.

Wat is een fitnessmat?

Simpel gezegd is een fitnessmat een mat welke je gebruikt ter ondersteuning bij het uitvoeren van fitnessoefeningen. Dit had je vast ook zelf kunnen bedenken en daarom willen we het begrip ”fitnessmat” wat verder toelichten. Een fitnessmat is een mat welke vaak gemaakt is van (NBR) schuimrubber, de vorm heeft van een rechthoek en gemakkelijk op te bergen (of op te rollen) is. Fitnessmatten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en dikten.

overzicht met de beste fitnessmatten

Waarom zou je een fitnessmat gebruiken?

Een fitnessmat is ideaal als je regelmatig thuis sport. Als je thuis sport moet je een groot deel van je oefeningen op de grond uitvoeren, dat komt een zachte ondergrond goed van pas. No pain no gain is natuurlijk wat vaak wordt gezegd, maar investeer liever in een goede fitnessmat als je jouw knieën, rug en billen liefhebt.

Trainen op een harde vloer is niet comfortabel

En dan zit er nog wel verschil in het uitvoeren van oefeningen op een harde pvc of stenen vloer of het uitvoeren van oefeningen op bijvoorbeeld een zachte tapijten vloer. Echter zijn al deze genoemde vloeren niet ideaal, comfortabel of geschikt voor het uitvoeren van de meeste fitnessoefeningen. Wanneer je niet voldoende demping of ondersteuning hebt kan je niet optimaal trainen en ga je nooit het maximale uit je work-out halen.

Je voorkomt onnodige (rug)klachten

Naast dat een harde ondervloer niet fijn ligt, kan het ook langdurige (vaak rug)klachten opleveren. Fitnessmatten beschikken over een zogenaamde ‘padding’ om stress van je gewrichten en je hele lichaam af te nemen. Wanneer je gevoelige polsen, heupen of knieën hebt, zal het voor jou direct een wereld van verschil zijn wanneer je aan de slag gaat met een fitnessmat.

Een fitnessmat zorgt voor demping en traincomfort

Bij een oefening als de bicycle crunch zal je bijvoorbeeld merken dat je rug enorm ontlast wordt door een fitnessmat en dat deze zorgt voor een stukje demping. Probeer deze oefening eens op een harde ondervloer uit te voeren. Dat doe je niet voor je plezier en je zult ook gelijk begrijpen dat een fitnessmat bij dat soort oefeningen een minimale vereiste is. Nu hebben we het alleen nog maar over een stukje train comfort gehad, maar nog helemaal niet over hygiëne.

Het is hygiënischer

Je snapt zelf ook dat het niet zo hygiënisch is om te trainen op de huisvloer. Iedereen loopt hier met zijn of haar vieze schoenen overheen en jij ligt op deze zelfde vloer een paar minuten later buikspieroefeningen uit te voeren. Wanneer je ook nog eens flink aan het zweten bent tijdens je training, wordt de situatie op de huisvloer er niet veel smakelijker op.

Een fitnessmat zorgt voor grip en stabiliteit

Last but not least zorgt een fitnessmat ook voor extra grip en stabiliteit tijdens het trainen en wordt daarmee direct een stukje veiligheid gewaarborgd. Zeker wanneer je op een gladde ondervloer aan het sporten bent is een fitnessmat geen overbodige luxe. Je kunt veel makkelijker in balans blijven en je kunt je dus volledig focussen op je workout.

man buikspieroefeningen uitvoeren op een van de beste yogamat.

Waar moet je op letten bij aankoop van een fitnessmat?

Voordat je besluit een fitnessmat te kopen zijn een aantal zaken van belang, namelijk: de dikte van de fitnessmat, de afmetingen, het materiaal en de prijs van de fitnessmat. Hieronder lopen we de verschillende aandachtspunten een voor een bij langs. Wanneer je deze criteria aanhoudt zit je altijd safe en weet je zeker dat je voor langere tijd plezier gaat hebben van je aankoop.

Dikte van de fitnessmat

De beste fitnessmat voor thuis is dik genoeg, maar zeker niet te dik. Wat is dan goed en wat niet? Het doel van een fitnessmat is zorgen voor een stukje ondersteuning en het verlagen van de druk tussen de grond en je lichaam tijdens het uitvoeren van sportoefeningen. De dikte van de fitnessmat bepaalt hierbij voor een groot deel jouw train comfort en voorkomt pijn tijdens het trainen. Enerzijds wil je dat je fitnessmat zorgt voor voldoende demping tijdens het uitvoeren van de oefeningen (en dat je er dus niet alsnog de vloer doorheen voelt). Anderzijds wil je ook weer niet dat je fitnessmat zo dik is dat dit ten koste gaat van je stabiliteit. Wanneer je fitnessmat ongeveer 1 centimeter dik is tot ongeveer 1,5 centimeter zit je goed. Niet voor niets zijn dit ook de dikten van de meest en best verkochte fitnessmatten.

Afmetingen van de fitnessmat

Voor de beste fitnessmat voor thuis zijn niet een aantal standaard afmetingen te noemen. De afmetingen zijn het meest persoonlijke onderdeel (naast de prijs) van een fitnessmat. Welke afmetingen jouw fitnessmat moet hebben heeft te maken met hoe groot je zelf bent en met welk type oefeningen je van plan bent uit te voeren. Daarnaast kan het ook te maken hebben met een stukje persoonlijke voorkeur. De ene persoon vindt het fijn om met een grote fitnessmat te trainen vanwege de bewegingsvrijheid. Een ander persoon vind het juist fijn om met een kleinere fitnessmat te trainen. Dit kan ook zomaar te maken hebben met de ruimte die de fitnessmat in beslag neemt. Gemiddeld genomen zijn de afmetingen van een fitnessmat 183 cm lang, 61 cm breed en 1 tot 1,5 cm dik.

Materiaal van de fitnessmat

De beste fitnessmat voor thuis is gemaakt van stevig NBR schuimrubber. NBR staat voor nitrilbutadieenrubber (afgekort nitrilrubber). De meeste fitnessmatten zijn gemaakt van NBR schuimrubber. Dit materiaal is bestand tegen oliën, vetten, zweet, verdunde zuren en waterstoffen. Naast dat NBR schuimrubber duurzaam is, zorgt het ook voor goede grip, optimale demping en ondersteuning tijdens het sporten. Ondanks dat het gros van de fitness- en yogamatten relatief duurzaam is, kan je ook een stapje extra zetten voor het milieu. Wil je jouw voetafdruk op deze planeet verkleinen en op een bewuste manier bezig zijn met het milieu? Ga dan voor een volledig milieuvriendelijke fitnessmat (optie 5).

Prijs van de fitnessmat

Met betrekking tot de prijs kan je ook weer alle kanten op met een fitnessmat. Zo kan je al een fitnessmat kopen voor €15,-. Je kunt ze echter ook kopen van enkele honderden euro’s. Je zult begrijpen dat tussen een super goedkope fitnessmat en een duurdere variant verschil zit. Dit heeft vaak te maken met de grootte, dikte en vooral de kwaliteit. De beste fitnessmat voor thuis heb je niet voor €10,- maar je hoeft hier ook geen €100,- of meer voor betalen. Daarom bevinden die, naar onze mening, beste fitnessmatten voor thuis zich tussen deze bedragen in. Om precies te zijn kost de meest goedkope optie die we hebben aangedragen nog geen €20,- en de duurste optie een kleine €40,-.

5 x de beste fitnessmatt voor thuis

1. VirtuFit NBR Fitnessmat(beste prijs-kwaliteitverhouding)

VirtuFit fitnessmat zwart 180 x 60 x 1,5 cm (met draagkoord) De beste fitnessmat voor thuis

In de categorie ”beste fitnessmat voor thuis” hoort de VirtuFit NBR fitnessmat/yogamat zeker thuis. Deze fitnessmat zorgt met zijn dikte van 1,5 centimeter voor optimale demping tijdens het sporten. Dankzij de structuur van de mat heb je extra grip tijdens je work-out. Daarbij is deze fitnessmat milieuvriendelijk, duurzaam en slijtvast. Deze fitnessmat beschikt over dezelfde kwaliteit als de matten in de sportschool. Dat is dan ook de reden waarom VirtuFit 2 jaar garantie geeft op deze sportmat. Deze fitnessmat is verkrijgbaar bij Bol.com alsook bij Fitwinkel.nl en is voorzien van een handig draagkoord.

VirtuFit NBR Fitnessmat
MerkVirtuFit
Afmetingen180 x 60 x 1,5 cm
Dikte1,5 centimeter
MateriaalNBR schuimrubber (Polymeer)
Beschikbare kleurenZwart, roze
Garantie2 jaar
Inclusief draagsysteemJA

2. Tunturi NBR Fitnessmat (goedkoopste optie)

Tunturi Fitnessmat NBR 180 x 60 x 1,5 cm zwart

De Tunturi NBR Fitnessmat kan wat ons betreft ook de beste fitnessmat voor thuis genoemd worden. Deze fitnessmat is een bestseller en dat komt door de aantrekkelijke prijs. Deze fitnessmat haal je namelijk voor nog geen 2 tientjes in huis. En ondanks dat deze fitnessmat zo goedkoop is, doet deze mat niet veel onder voor andere, meer duurdere matten. Ook deze mat is 1,5 centimeter dik en zorg daarmee voor goede demping. Verder beschikt de mat over een antislip laag en is deze echt gemaakt voor de thuis sporters. Kwalitatief is deze mat wat minder dan de bovenstaande mat van Virtufit. Alleen betaal je voor die mat ook gelijk 2 keer zoveel.

Tunturi NBR Fitnessmat
MerkTunturi
Afmetingen180 x 60 x 1,5 cm
Dikte1,5 centimeter
MateriaalNBR schuimrubber
Beschikbare kleurenZwart, roze, blauw
Garantie
Inclusief draagsysteemNEE

3. Gymston NBR Fitnessmat (meest sportieve uitstraling)

Fitnessmat Gymstone zwart 183 x 61 x 1,5 cm inclusief draagtas. Beste fitnessmat voor thuis

Deze mat van Gymston hoort ook thuis in de categorie ”beste fitnessmat voor thuis”. Waarom? Deze mat doet kwalitatief niet veel onder voor de nummer 1 (mat van Virtufit) en daarbij oogt deze mat het meest sportief. Deze fitnessmat/yogamat is ietwat groter dan de eerste 2 opties, maar beschikt wel over een even dikke laag schuimrubber van 1,5 centimeter. De Gymston NBR fitnessmat is met name bedoeld voor thuis sporters, maar kan ook worden gebruikt in de sportschool. Dankzij de nieuwe veerkracht technologie kan je beter je evenwicht bewaren en is deze mat dus ook uitermate geschikt voor yoga. Ook beschikt deze fitnessmat over een antislip laag en een draagriem en draagtas, wat deze optie zeker ook het overwegen waard maakt.

Gymston NBR Fitnessmat
MerkGymston
Afmetingen183 x 61 x 1,5 cm
Dikte1,5 centimeter
MateriaalNBR schuimrubber
Beschikbare kleurenZwart, roze, blauw, groen, grijs
Garantie
Inclusief draagsysteemJA

4. Sens Design NBR Fitnessmat XL (extra groot)

Fitnessmat Sens Design XL 190 x 100 x 1,5 cm zwart inclusief draagband. Grote fitnessmat / yogamat voor thuis

Deze fitnessmat of yogamat van Sens Design onderscheid zich ten opzichte van de andere opties op basis van de grootte. Deze fitnessmat heeft namelijk de volgende afmetingen: 190 x 100 x 1,5 cm. Dit is een fitnessmat die uitermate geschikt is voor thuis sporters die behoefte hebben aan extra sportruimte en direct contact met de vloer willen vermijden tijdens het sporten. Yoga, fitness, pilates, aerobics… deze fitnessmat is nagenoeg voor iedere denkbare oefening te gebruiken. Omdat deze fitnessmat eveneens beschikt over een antislip laag en draagband hoort deze optie zeker thuis in de categorie ”beste fitnessmat voor thuis”.

Sens Design NBR Fitnessmat XL
MerkSens Design
Afmetingen190 x 100 x 1,5 cm
Dikte1,5 centimeter
MateriaalNBR schuimrubber
Beschikbare kleurenZwart, roze, blauw, groen, grijs, paars, geel, oranje, rood
Garantie
Inclusief draagsysteemJA

5. Eco Mat TPE Fitnessmat (meest milieuvriendelijke optie)

Fitnessmat - yogamat Eco Mat duurzame milieuvriendelijke fitnessmat 183 x 61 x 0,6 cm

Wanneer je vooral een maatschappelijk verantwoorde aankoop wilt doen is dit de beste fitnessmat voor thuis die je gaat vinden. Ondanks dat bij de bovenstaande opties ook is nagedacht over het ecologische en milieuvriendelijke aspect, is dat bij de ontwikkeling van deze yogamat de primaire factor geweest. Deze fitnessmat is gemaakt van zogenaamd TPE materiaal (thermoplastisch elastomeer) en microfiber. Omdat deze mat met een dikte van 0,6 centimeter, minder dik is dan de bovenstaande opties, is deze mat wat meer geschikt voor yoga oefeningen (dan voor fitnessoefeningen). Ondanks kan deze mat ook gebruikt worden voor fitnessoefeningen, maar is de demping hierbij wel wat minder.

Eco Mat TPE Fitnessmat
MerkEco Mat
Afmetingen183 x 61 x 0,6 cm
Dikte0,6 centimeter
MateriaalTPE gel, microfiber, microvezel
Beschikbare kleurenDonkergroen met lichtgroen, paars met roze
Garantie3 maanden
Inclusief draagsysteemJA

Conclusie

Als je deze fitness- en yogamatten review goed hebt doorgenomen, weet je welke fitnessmat het beste bij jou en je workout past. In principe zit je altijd goed als je met een van de bovenstaande opties aan de slag gaat. Natuurlijk zijn kwaliteitsverschillen te benoemen tussen de verschillende matten, maar daar zijn de prijzen ook naar. Aan de andere kant heb je ook gezien dat het aanschaffen van een fitnessmat geen enorme uitgave hoeft te zijn.

Als wij onze voorkeur moeten uitspreken gaat deze uit naar de eerste optie. Naast dat je met deze fitnessmat verzekerd bent van een lange levensduur is deze mat dik genoeg (1,5 cm) voor voldoende demping, gemaakt van NBR rubber, voorzien van een draagkoort, heeft deze de juiste afmetingen en krijg je ook nog eens 2 jaar garantie. Kortom: de fitnessmat voor thuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Maar… uiteindelijk zal je zelf een keuze moeten maken.

Vond je dit artikel interessant? Laat het vooral weten! Wellicht dat je de onderstaande artikelen ook interessant vind:

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 21-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149