beste spinningfiets voor thuis

5x de beste spinningfiets voor thuis

Als je op dit artikel terechtgekomen bent, ben je ongetwijfeld op zoek naar de beste spinningfiets voor bij jou thuis. Maar wat is een spinningfiets en hoe weet je wat de beste is voor thuis? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten voordat je besluit een spinfiets te kopen en vervolgens geven we een uitgebreide review van de 5 beste spinningfietsen voor thuis die aan de onderstaande selectiecriteria voldoen.

Bij al de spinningfietsen komen een aantal gebruikerservaringen voorbij van tevreden gebruikers. Deze reviews (welke te vinden zijn onder iedere spinbike) zijn afkomstig van Bol.com, Betersport.nl en Fitwinkel.nl. De beste spinningfiets voor thuis koop je voor een bedrag wat zich tussen de €300 en de €700 bevindt. De afgelopen jaren zijn spinningfietsen steeds populairder geworden.

Zeker in de coronaperiode tijdens de lockdown waren de spinningfietsen niet aan te slepen en dat is ook niet zo gek. Spinning is populair omdat het leuk is en daarbij ook nog eens bijzonder effectief. Wanneer je thuis aan de slag wilt om je conditie te verbeteren, verschillende spieren te versterken of juist om veel calorieën te verbranden is spinning wat voor jou! In dit artikel krijg je alle ins en outs.

Wat is een spinningfiets?

Een spinningfiets, ook wel indoor cycle, spinbike of spinfiets is een stationaire fiets waarop je staand of zittend (en vanuit huis) kunt fietsen. Een spinningfiets moet je niet verwarren met een hometrainer, want dat is wat anders (hierover verderop in het artikel meer informatie). Met een spinningfiets (voor thuis) kan je effectief en op enorm hoge intensiteit trainen.

Spinningfietsen zijn dan ook echt bedoeld voor sportieve mensen of mensen die graag een stuk fitter willen worden (op alle fronten). Met een spinningfiets ligt de focus op regelmatig en intensief trainen (om bepaalde doelstellingen te bewerkstelligen), het verbeteren van de conditie, het versterken van verschillende spieren en het verbranden van veel calorieën.

Overzicht beste spinningsfietsen voor thuis

5x de beste spinningfiets voor thuis

Bij de selectie van 5x de beste spinningfiets voor thuis hebben we nogal wat factoren mee laten wegen. Zo hebben we gekeken naar de verstelbaarheid van iedere spinbike, de aandrijving, het weerstandsmechanisme, de pedalen, de trainingscomputer, het gewicht van het vliegwiel, het maximaal belastbare gewicht en de afgegeven fabrieksgarantie (dus al de bovenstaande punten). Niet voor niets is het merendeel van de onderstaande spinningbikes door Kieskeurig.nl meermaals uitgeroepen als ”best reviewed”.

1. FitBike Race Magnetic Pro

spinningfiets FitBike Race Magnetic Pro is de beste spinningfiets voor thuis

In de zoektocht naar de beste spinningfiets voor thuis staat de FitBike Race Magnetic Pro op de eerste plaats. Deze spinfiets is door Kieskeurig.nl maar liefst 11 keer tot best reviewed spinningfiets uitgeroepen. Naast dat deze spinningfiets professioneel oogt, kwalitatief goed is en perfect voor thuisgebruik, kan de fiets ook, mede dankzij het zware vliegwiel van 22 kilogram, zwaar en intensief belast worden.

Het eigen gewicht van de spinbike is 61 kg en de spinningfiets kan sporters aan met een lichaamsgewicht van maar liefst 150 kg. Daarmee is deze spinningfiets ook geschikt voor zware mensen om op te trainen. De naam Magnetic Pro slaat terug op het vernieuwde magnetische weerstandssysteem waar deze spinbike mee uitgerust is. Hierdoor is deze spinningfiets een stuk meer geruisloos in het gebruik, meer onderhoudsvriendelijk en kan de fiets ook nauwkeuriger worden afgesteld. Met betrekking tot de verstelbaarheid scoort deze spinningfiets ook een goed cijfer.

Deze spinbike is namelijk op en in alle denkbare posities aan te passen zodat de fiets voldoet aan de wensen van nagenoeg iedere thuissporter van een bepaalde lengte (max circa 1,95m). Deze spinbike heeft letterlijk alles wat je maar kunt verwachten van een spinningfiets en is daarom met recht de beste spinningfiets voor thuis te noemen. Ondanks de prijs is deze spinningfiets een absoluut succes en gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Deze spinningfiets koop je niet voor even, deze spinningfiets koop je voor het leven! Je krijgt namelijk levenslang garantie op frame en laswerk.

FitBike Race Magnetic Pro
MerkFitBike
Afmetingen125 x 62 x 132 cm
Belastbaar gewicht150 kg
Totaal gewicht spinningfiets61 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, magneet
WeerstandsmechanismeWeerstand wordt bepaald door krachtige magneet
AandrijvingIndustriële V-belt
Inclusief schermNEE, optioneel los bij te bestellen
Garantie op frame & laswerkLevenslang

Reviews

Sinds 5 dagen in huis en nu 2x gebruikt. Naast dat de fiets er zeer fraai uit ziet, voelt deze ook zeer degelijk aan en is de weerstand nauwkeurig in te stellen.

JMourik

Makkelijk in elkaar te zetten. Loopt enorm soepel. Ik gebruik hem, ik ben 1,90m en mijn zoontje van 10 jaar gaat er ook op. Geweldig.

Pat1307

Ben zeer tevreden over deze Fitbike, degelijke uitstraling, goede stabiliteit, muisstil, makkelijk op te bouwen. Ook het bestellen en levering sneller als verwacht en netjes 10 min van tevoren een belletje van de chauffeur.

William

MEER INFORMATIE OVER DE FITBIKE RACE MAGNETIC PRO


2. FitBike Race Magnetic Home

De Spinningfiets FitBike Race Magnetic Home is een van de betere spinbikes voor thuisgebruik

In de categorie beste spinningfiets voor thuis hoort de FitBike Race Magnetic Home ook zeker thuis. Net zoals de nummer 1 is dit de ideale spinningfiets voor de intensieve thuissporter. Ook beschikt deze spinfiets over een magnetisch weerstandssysteem wat resulteert in geruisloos en onderhoudsvrij trainen. Ook kan dankzij deze magneet het weerstandsniveau erg nauwkeurig worden ingesteld. Dankzij het vliegwiel van 20 kg en een totaal eigen gewicht van 50 kg kan ook deze spinfiets zwaar belast en intensief gebruikt worden.

Dit wordt bevestigd door de fabrikant aangezien deze een levenslange garantie op het frame en laswerk durft af te geven. De Magnetic Home is erg gewaagd aan de Magnetic Pro. Deze spinningfiets is door Kieskeurig.nl namelijk ook al 7 keer uitgeroepen als best reviewed spinningfiets. Dit is dan ook een unieke spinningfiets die gelijk opvalt vanwege het bijzondere design en stoere karakter. Deze FitBike Race Magnetic Home is ook in alle wensbare posities te verstellen. Dit heeft als voordeel dat zowel korte als ook langere thuissporters kunnen trainen op deze spinfiets.

In tegenstelling tot de Pro krijg je bij deze spinbike wel een trainingscomputer meegeleverd. Op deze trainingscomputer kan je onder andere de trainingstijd, snelheid, totale afstand, en het aantal verbrande calorieën monitoren. Wel is deze spinbike iets minder zwaar belastbaar, namelijk tot 125 kg. Maar, waarschijnlijk is dit voor de meeste thuissporters ook meer dan voldoende. Prijstechnisch gezien is deze spinbike een meer interessante optie dan de nummer 1.

FitBike Race Magnetic Home
MerkFitBike
Afmetingen122 x 54 x 124 cm
Belastbaar gewicht150 kg
Totaal gewicht spinningfiets50 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, magneet
WeerstandsmechanismeWeerstand wordt bepaald door krachtige magneet
AandrijvingIndustriële V-belt
Inclusief schermJA, inclusief bijbehorende trainingscomputer
Garantie op frame & laswerkLevenslang

Reviews

Hele fijne spinfiets voor thuis. De fiets is geruisloos en dat is prettig voor de mede bewoners en kinderen die slapen. Zelfs met flinke weerstand. De fiets is makkelijk in elkaar te zetten. Het display met info is ook erg fijn. Het aantal kcal komt ook goed overeen met een hartslag meter. Omdat er geen ketting in zit is er weinig tot geen onderhoud aan nodig.

Huisingaatjes

Al verschillende variaties in spinningfietsen in mijn bezit gehad. Maar deze is wel de beste tot nu toe! Super tevreden. Een geruisloos toestel dankzij het magneet systeem. Voorheen had ik er eentje met een viltje, dat maakte afschuwelijk veel lawaai. Met deze fiets ik met plezier en niemand heeft er last van (met de andere wel wegens teveel lawaai).

Oelreick

Slechts één woord hoort bij de dit apparaat: GRANDIOOS!!! Zo uit de doos en in elkaar gezet dankzij de heldere bijgeleverde uitleg. ‘S avonds al meteen de eerste 15 km weggetrapt. Fluisterstil!!

Nico

MEER INFORMATIE OVER DE FITBIKE RACE MAGNETIC HOME


3. FitBike Race Magnetic Basic

De Spinningfiets FitBike Race Magnetic Basic is de beste spinbike voor thuis voor de beginner

Zoals je ziet zijn de spinningfietsen van FitBike erg populair in deze review voor de beste spinningfiets voor thuis. De FitBike Race Magnetic Basic is simpelweg ook een spinbike die te goed is om niet mee te nemen in dit overzicht. De Magnetic Basic is de beste spinningfiets voor de beginnende thuissporter. Wanneer we de reeds besproken spinningfietsen met elkaar gaan vergelijken, dan heeft ook deze spinningfiets nogal wat overeenkomsten.

Zo werkt ook deze spinbike met een magnetisch weerstandssysteem waardoor fluisterstil en onderhoudsvrij getraind kan worden. De industriële V-belt waar ook deze spinfiets over beschikt draagt hier ook aan bij. Deze V-belt is namelijk vele malen stiller dan een kettingaandrijving waar een groot aantal spinbikes over beschikken. Ook is deze spinningfiets met een vliegwiel van 20 kg en een totaal eigen gewicht van 44 kg een stabiele en comfortabele spinfiets om thuis mee te trainen. Verder is deze spinningfiets voor thuis belastbaar tot een gewicht van 115 kg, wat betekent dat de meeste relatief zware mensen ook kunnen trainen op deze spinbike.

Met deze spinbike ben je klaar om een vliegende start te maken aangezien het apparaat ook beschikt over een bijgeleverde trainingscomputer. Deze trainingscomputer geeft je inzicht in de trainingstijd, snelheid, totale afstand, aantal rotaties en het calorieverbruik. Heb je nog niet eerder getraind met een spinningfiets en wil je hier graag verandering in brengen? Dan is dit de spinningfiets die je moet hebben. En bij de prijs wordt het nog veel interessanter! Als je kijkt naar de kwaliteit, de uitstraling en de functionaliteit, is deze spinningfiets relatief gezien goedkoop te noemen.

FitBike Race Magnetic Basic
MerkFitBike
Afmetingen112 x 52 x 132 cm
Belastbaar gewicht115 kg
Totaal gewicht spinningfiets44 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, magneet
WeerstandsmechanismeWeerstand wordt bepaald door krachtige magneet
AandrijvingIndustriële V-belt
Inclusief schermJA, inclusief bijbehorende trainingscomputer
Garantie op frame & laswerk10 jaar
https://youtu.be/O7oJ0K6jDNA

Reviews

Na veel research toch voor deze spinningbike gegaan. Nu een paar dagen in bezit en kan niet anders zeggen dat dit een geweldig product is voor deze prijs. Hij is vooral heel degelijk/stabiel en stil. De traploze weerstand gaat mooi van licht naar zwaar. Het lichtste weerstandsniveau is zeker niet te zwaar. De bijbehorende fietscomputer is eenvoudig, maar voor mij minder belangrijk. Het enige nadeel is het harde zadel. Wellicht is daar een oplossing voor te bedenken.

Marcus73

De spinningfiets voldoet aan mijn verwachtingen en is eenvoudig in gebruik. De kwaliteit is gewoon goed te noemen en hij maakt vrijwel geen geluid. Inmiddels heb ik de spinningbike een maandje of 2 in gebruik en dat gaat allemaal prima.

Marcel

Dit is mijn eerste spinningfiets en ik ben helemaal verkocht. Na snelle levering de fiets binnen no-time in elkaar gezet. Ik heb de fiets slechts een week, maar heb al meer dan 100 km afgelegd! Ik heb niet eerder een eigen spinningfiets gehad, maar voor elke beginner kan ik deze absoluut aanraden.

Jan29

MEER INFORMATIE OVER DE FITBIKE RACE MAGNETIC BASIC


4. Spinningfiets VirtuFit Etappe 1

Multifunctionele spinbike met vilt weerstandsmechanisme. De ideale spinningfiets voor thuis, ook voor zware en lange mensen.

In de categorie beste spinningfiets voor thuis heeft de VirtuFit Etappe 1 zeker ook een plekje verdiend. Deze spinningfiets is door Kieskeurig.nl maar liefst 5 keer uitgeroepen als best reviewed. Deze spinningfiets ziet er ons inziens fantastisch uit, is erg stevig en ook nog eens multifunctioneel. Naast fietsen, kan je ook crossen en wielrennen met deze spinbike. Dankzij het zware vliegwiel van 22 kg en een totaal gewicht van 41,5 kg kan je zwaar en intensief trainen.

Ook is dit de spinfiets die door veel wielrenners als comfortabel wordt omschreven. Dat heeft onder andere te maken met het stuur van de Etappe 1 wat is voorzien van een stevige schuimrubberen beschermlaag en anti-slip textuur. Dankzij de V-belt aandrijving is de spinningfiets relatief stil en ook wordt gemakkelijk een juiste sporthouding gevonden op deze spinbike. Met een extra lange zadelstang is deze spinningfiets ook geschikt voor de meer lange mensen. Dit in combinatie met een maximaal belastbaar gewicht van 135 kg maakt deze spinningfiets ook uitermate geschikt voor zware mensen.

Of je nu lang of kort bent, licht of juist wat zwaarder, op deze spinbike kan je altijd soepel en ergonomisch fietsen. Groot voordeel van deze spinningfiets is dat deze is voorzien van een uitgebreid display waarop je zelfs je hartslag kunt aflezen. Naast hartslag kan je met deze trainingscomputer ook de snelheid, afstand, tijd en het aantal verbrande calorieën aflezen. Dit is een van de meest complete en veilige spinbikes die momenteel te verkrijgen zijn. Dit in combinatie met de aantrekkelijke prijs maakt het zeker tot een van de beste spinningfietsen voor thuis.

Spinningfiets VirtuFit Etappe 1
MerkVirtuFit
Afmetingen121 x 54 x 125 cm
Belastbaar gewicht135 kg
Totaal gewicht spinningfiets41,5 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, vilt
WeerstandsmechanismeWeerstand wordt bepaald door weerstandknop met vilt
AandrijvingIndustriële V-belt
Inclusief schermJA, inclusief bijbehorende trainingscomputer
Garantie op frame & laswerk2 jaar

Reviews

Na enig onderzoek tot de VirtuFit Etappe 1 spinningfiets gekomen. Het moest een goede spinningfiets voor een redelijke prijs worden. En nu na 3 weken absoluut geen spijt van de keuze. Ik ben 1,97m lang en met de lange zadelpen is dit een geschikt model voor mij. De Etappe 1 is makkelijk zelf te monteren, het is een stabiel model in gebruik en maakt geen geluid.

Roy

Ik wil anderen graag deelgenoot maken van mijn ervaringen met deze zeer goede fiets voor een zeer goede prijs! Ik ben vrij lang maar kan uitstekend spinnen op deze fiets omdat de pen van het zadel verlengd is. Maar ook mijn vrouw van 1,60m fietst er super op! Geruisloos en lekker fietsen kun je met deze spinbike. Stuur is ook prettig vast te houden en trainingscomputer gewoon handig. Aanrader!!!

Dddpdarren

Wil je jouw lichaam fit houden, niet op een inspanning of een zweetdruppel kijken, dan is het met dit toestel dat het moet gebeuren. Ik doe dagelijks 10 kilometer. Alles kies je op je eigen maat. Je spanning, ritme, je tijdspanne. Niet moet alles zoals je zelf bepaalt. Een regelrechte aanrader als je gezond door het leven wil gaan. Echt top en super mega toffe ervaring deze spinbike!

Freddy

MEER INFORMATIE OVER DE SPINNINGFIETS VIRTUFIT ETAPPE 1


5. Spinningfiets VirtuFit Tour Indoor

Spinningfiets VirtuFit Tour Indoor. Meest goedkope spinningfiets voor thuis. Goede prijs kwaliteitverhouding.

Ben je van plan om voor het eerst een spinningfiets voor thuis te kopen? Dan moet je gaan voor nummer 3 uit de lijst of voor deze spinningfiets van het merk VirtuFit. Voor de beginnende spinfietser is deze spinfiets absoluut perfect. Deze spinfiets is sportief, betrouwbaar, kwalitatief goed, compleet verstelbaar en enorm comfortabel om op te fietsen. Het enige grote verschil met al de bovenstaande spinningfietsen, is dat deze spinningfiets wordt aangedreven middels een (stille) ketting. En er is nog een verschil en dat is de prijs. Van al de bovenstaande opties is dit namelijk de meest goedkope spinningfiets.

Dat betekent niet dat deze spinningfiets qua kwaliteit onder doet voor de anderen. Deze spinningfiets is namelijk gemaakt om er lange en intensieve trainingen op uit te voeren en deze spinningfiets is daarbij niet voor niets 3 keer als best reviewed uit de test gekomen bij Kieskeurig.nl. Het vliegwiel van deze spinbike is 21 kg en de totale massa bedraagt 32,5 kg. In verhouding tot de andere spinfietsen, is deze spinningfiets aan de relatief lichte kant. Desondanks kan toch enorm comfortabel en stabiel gefietst worden op deze spinbike en is het apparaat te belasten tot een gewicht van maar liefst 135 kg.

Tijdens het fietsen zijn onder andere de snelheid, tijd, afstand en het calorieverbruik af te lezen op het display van de meegeleverde trainingscomputer. Deze sportieve, verstelbare, betrouwbare en comfortabele spinbike is mede dankzij de prijs populair onder een groot aantal beginnende spinfietsers. Zoals reeds aangegeven is dit de meest goedkope spinningfiets van de 5. Voor slechts €299 kan deze spinningfiets morgen al bij jou in de woonkamer staan. (Begin september is de prijs tijdelijk verlaagd van €379,- naar €299,-)

Spinningfiets VirtuFit Tour Indoor
MerkVirtuFit
Afmetingen118 x 53 x 120 cm
Belastbaar gewicht135 kg
Totaal gewicht spinningfiets32,5 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, vilt
WeerstandsmechanismeWeerstand wordt bepaald door weerstandknop met vilt
AandrijvingAandrijfketting
Inclusief schermJA, inclusief bijbehorende trainingscomputer
Garantie op frame & laswerk2 jaar
Spinbike VirtuFit Tour Indoor bijgeleverde accessoires: bidon, verstelbaar zadel, trainingscomputer (display)

Reviews

Super spinning bike! Goede kwaliteit en prima om een workout op uit te voeren. Welkome aanvulling naast hardlopen en fietsen.

Tjerk

Stoere spinningfiets, ben tevreden over de kwaliteit. Pluspunten hartslagontvanger, drinkfleshouder en inclusief drinkfles, geeft mij een goede workout deze spinbike!

Andre

Prima spinningbike, stabiel, verstelbaar, aangenaam in gebruik en voor een goede prijs.

Bluerain

Met het weerstandsmechanisme van een spinningfiets bepaal je de weerstand en trainingsintensiteit, maar ditzelfde mechanisme is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het geluid wat de spinningfiets produceert tijdens het fietsen. Zo kan de weerstand op het vliegwiel worden bepaald door een viltblokje of door een sterke magneet. Nadeel van een viltblokje is dat deze geluid produceert zodra deze het vliegwiel raakt. Hoeveel geluid dit zal zijn, verschilt per spinningfiets en dit is ook afhankelijk van de ingestelde weerstand. De magnetische weerstand veroorzaakt daarentegen geen geluid. Wanneer je vaak in de avond op je spinningfiets springt, wanneer je kinderen al op bed liggen, dan wil je een spinningfiets hebben met een magnetische weerstandsregeling. Bijkomend voordeel van een magneet is dat deze onderhoudsarm is en je deze ook nooit hoeft te vervangen in tegenstelling tot een viltblokje wat slijt doordat deze contact maakt met het vliegwiel. Ook is met een magneet meer nauwkeurig de weerstand te bepalen dan met een viltblokje.

Spinningfiets met magnetische weerstand en spinbike met viltblokje op vliegwiel

Spinningfiets vs hometrainer

Spinningfiets versus hometrainer, wat zijn de verschillen en waarom de een of juist de ander kopen? Op zowel een spinningfiets alsook op een hometrainer is het aannemen van een juiste houding erg belangrijk. En omdat een spinningfiets niet hetzelfde is als een hometrainer, zijn de aan te nemen houdingen ook niet hetzelfde op de verschillende apparaten. Op een hometrainer zit je meer rechtop (zoals je zit op een stadsfiets) en op een spinningfiets zit je meer voorovergebogen (zoals je zit op een wielren- of racefiets).

Een spinningfiets beschikt over een zogenaamd ”doortrapsysteem”. Dit betekent dat de pedalen van een spinningfiets direct in verbinding staan met het vliegwiel, waardoor je dus niet even je benen stil kunt houden tijdens het fietsen omdat de trappers blijven doordraaien. Een hometrainer beschikt daarentegen wel over een zogenaamde ”vrijloop” of ”freewheel”. Hierdoor kan je op een hometrainer je benen wel laten rusten tijdens het fietsen terwijl dan het vliegwiel door blijft draaien.

Voor het thuis trainen zijn beide apparaten zeer geschikt. In de strijd tussen de spinningfiets versus de hometrainer zal je de keuze moeten maken met in je achterhoofd het doel wat je wilt behalen. Voor het op lage intensiteit trainen, hersteltrainingen (voor blessures), een warming-up of een film kijken en toch actief bezig zijn kan je beter gaan voor een hometrainer. Voor de meer intensieve work-outs kan je beter gaan voor een spinningfiets.

Spinningfietsen zijn namelijk effectief voor het verbeteren van je krachtuithoudingsvermogen, het verbeteren van fietstijden, veel calorieën verbranden in relatief korte tijd, progressie boeken, aanzienlijk sterker worden (in je benen) en trainen voor fietswedstrijden.

spinningfiets van het merk FitBike: Race Magnetic Basic
Spinningfiets
hometrainer van het merk FitBike: Ride 6 iPlus
Hometrainer

Waarom zou je een spinningfiets kopen?

Voor het kopen van een spinningfiets zijn verschillende redenen te noemen en te bedenken. Spinning kent namelijk vele voordelen. Het trainen vanaf een spinningfiets is intensief, uitdagend en vooral heel erg leuk. Spinning kan je doen in de sportschool in groepsverband, maar dit kan je ook doen vanuit huis. Wanneer je zelf beschikt over een spinningfiets kan je namelijk ook zelf bepalen wanneer je gaat fietsen en is de drempel om te beginnen een stuk lager (dan wanneer je eerst nog naar de sportschool toe moet).

Omdat alle bewegingen die je maakt op een spinningfiets soepel zijn (zonder schokken of klappen) belast je je gewrichten minimaal tot niet. Verder spreek je niet alleen al je beenspieren aan tijdens het fietsen, maar ook al je bilspieren. Ook is spinning een goede manier om alles om je heen even helemaal te vergeten en volledig te ont stressen. Veel mensen kopen ook een spinningfiets voor thuis omdat ze in relatief korte tijd veel calorieën willen verbranden en flink willen afvallen. Daar kan een spinningfiets namelijk ook goed bij helpen.

Fietsen op een spinningfiets:

Hoe werkt een spinningfiets?

Een spinningfiets is een apparaat wat werkt met een bepaald weerstandsmechanisme om op een bepaalde intensiteit te kunnen fietsen. Een spinningfiets is een stationair geplaatst frame met pedalen, een zadel en een stuur waarmee je vanuit huis of de sportschool kunt trainen vanaf een vaste plaats. Omdat de gemiddelde spinningfiets verstelbaar is, kan iedereen erop aan de slag. Verstel je spinningfiets dusdanig zodat je op een comfortabele manier hard kunt trainen. Met de weerstandsknop en door hard of zacht te fietsen bepaal je de intensiteit van een training en aan de hand van de (vaak) meegeleverde trainingscomputer kan je je resultaten bijhouden en je doelen bijstellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste spinningfiets voor thuis?

Spinningfietsen zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en maten. Hoe zwaar moet je spinningfiets zijn of het vliegwiel? Wat is het maximaal belastbare gewicht? In hoeverre is de spinningfiets verstelbaar en kan je er als lang persoon (>1,90m) ook op fietsen? Heb je speciale schoenen nodig voor de pedalen? Krijg je een trainingscomputer meegeleverd? Dit zijn zomaar een aantal vragen die door je hoofd kunnen gaan als je voor het eerst een spinningfiets voor thuis wilt kopen. Gelukkig hoef je het allemaal zelf niet meer uit te zoeken, want dat hebben wij al voor je gedaan.

1. Verstelbaarheid

Een van de meest cruciale en beslissende punten voor de beste spinningfiets voor thuis heeft te maken met de verstelbaarheid van de spinbike. Des te groter de verstelbaarheid, des te beter je je fietshouding kunt perfectioneren en kunt afstemmen op jouw eigen lengte. Hierbij is het belangrijk dat je zowel je zadel alsook het stuur kunt verstellen. Let er hierbij op dat het zadel zowel naar boven en naar onderen alsook naar voren en naar achteren te verstellen is. Je hebt namelijk spinningfietsen waarbij je het zadel slechts in 2 verschillende standen kunt verstellen, maar de zadels van de betere spinningfietsen zijn vaak in veel meer standen te verstellen (zo ook de onderstaande spinningfietsen). De juiste ergonomie is dus van groot belang, want fietsen in een verkeerde houding (door een verkeerd afgestelde spinbike) kan resulteren in lichamelijke klachten.

2. Aandrijving

Een spinningfiets kan zijn uitgerust met een kettingaandrijving of een aandrijving welke tot wordt gebracht door een industriële V-belt, ook wel V-aandrijfriem. De betere en nieuwere spinningfietsen zijn uitgerust met zo’n industriële V-belt. Spinningfietsen met een kettingaandrijving zijn vaak een stuk goedkoper, maar deze ketting moet regelmatig geolied worden en maakt meer geluid tijdens het fietsen. Een V-aandrijfriem is onderhoudsvrij en maakt nagenoeg geen geluid tijdens het fietsen.

3. Weerstandsmechanisme

4. Pedalen

Een spinningfiets kan beschikken over verschillende pedalen. Zo bestaan SPD-pedalen, toeclip pedalen en combipedalen. Het meest fijn voor spinning zijn zogenaamde SPD-pedalen. In deze pedalen kunnen wielrenschoenen geklikt worden waardoor je enorm solide op je trappers staat en er niet vanaf kan schieten tijdens het fietsen. Toeclip pedalen zijn pedalen waar je met normale schoenen op kunt staan en waarbij een riempje strak kan worden getrokken om je schoen heen. SPD Duo of combipedalen houdt in dat zowel met alsook zonder wielrenschoenen op de trappers kan worden gestaan. Dit is vooral handig wanneer verschillende mensen gebruik maken van de spinningfiets. Mocht de spinningfiets die jij op het oog hebt niet beschikken over de door jou gewenste pedalen, dan kan je deze pedalen los bestellen en eenvoudig zelf monteren.

5. Trainingscomputer

Het is niet vanzelfsprekend dat de spinningfiets die jij koopt ook beschikt over een trainingscomputer. Bij veel van de betere spinningfietsen voor thuis wordt standaard een trainingscomputer meegeleverd, maar dat is dus niet altijd het geval. In plaats van resultaten meten met een trainingscomputer, zou je de resultaten bijvoorbeeld ook kunnen meten aan de hand van je smartphone of smartwatch. In die zin is een trainingscomputer dus niet een absolute vereiste. Maar of je het nu wel of niet belangrijk vindt dat een trainingscomputer meegeleverd wordt, het is altijd goed om het te controleren, want is deze wel inbegrepen, dan betaal je hier vaak ook voor. Bij een groot aantal spinningfietsen is een trainingscomputer ook los bij te bestellen. Op de gemiddelde trainingscomputer kan je onder andere de trainingstijd, snelheid, totale afstand, en het aantal verbrande calorieën monitoren.

6. Gewicht van het vliegwiel

De beste spinningfiets voor thuis beschikt over een relatief zwaar vliegwiel. Naast dat dit gewicht ervoor zorgt dat de fiets stevig staat en niet gaat hobbelen tijdens het trappen, bepaalt het vliegwiel ook voor een groot deel de weerstand tijdens de training. Het draaiende fietswiel imiteert het draaien van de banden en het vooruit rollen van een ”echte fiets”. De betere spinningfietsen zijn uitgerust met een vliegwiel van minimaal 15 kg.

7. Belastbaar gewicht

Met dit punt hoef je alleen rekening te houden als je zelf een wat zwaarder persoon bent of weet dat andere zware personen op de spinningfiets gaan trainen. Het maximaal belastbare gewicht van de gemiddelde spinningfiets voor thuis ligt rond de 130 kg en dat is over het algemeen meer dan genoeg.

8. Fabrieksgarantie

Je bent op zoek naar de beste spinningfiets voor thuis? Dan heb je het over een spinningfiets van een bekend merk waarover je netjes garantie krijg van x aantal jaar. De beste spinningfietsen voor thuis zijn onder andere van de merken FitBike en VirtuFit. Dit betekent niet dat elk ander merk per definitie slecht of minder goed is, maar in deze review zijn dit wel de 2 merken waar wij onze focus op hebben gelegd. De kwaliteit van een spinningfiets kan je op voorhand deels afleiden van de garantie die de fabrikant verstrekt. Durft een fabrikant geen garantie af te geven, dan zegt dat vaak iets over de kwaliteit van het product. Let er op dat je op jouw spinningfiets in ieder geval 2 jaar garantie krijgt.

5x de beste spinningfiets voor thuis

Wat kost een spinningfiets?

Een spinningfiets is niet goedkoop, maar aan de andere kant is het kopen van een spinningfiets ook niet iets wat je iedere maand doet. De beste spinningfiets voor thuis koop je voor een bedrag van €350,- tot €700,-. Wanneer je voor een aantal jaren plezier wilt hebben van je spinningfiets is €350,- wel echt de ondergrens waarbij je nog steeds kunt spreken van kwalitatief hoogwaardige spinningfietsen.

Als een fabrikant van een bepaald merk spinningfietsen geen garantie afgeeft, zegt dit vaak iets over de kwaliteit van het apparaat. Wanneer een fabrikant een garantie van 2 jaar of hoger afgeeft kan je ervan uit gaan dat je kijkt naar een kwalitatief goede spinningfiets voor thuis. In het segment ”thuissporter” heb je voor een bedrag van €600/€700 echt wel een van de beste spinningfietsen voor thuis te pakken.

Spinningfiets programma’s

Op een spinningfiets kan je aan de hand van de trainingscomputer of de app op je smartphone of smartwatch fietsen aan de hand van verschillende programma’s en zo je trainingsresultaten monitoren. Hierbij kan je denken aan de volgende trainingsprogramma’s:

  • Endurance: voor het verbranden van een groot aantal calorieën en overtollig vet.
  • Race: voor (ervaren fietsers en) het afleggen van bepaalde afstanden binnen een bepaalde (snelle) tijd waarbij hartslag tussen de 80% / 90% blijft
  • Kracht: een krachttraining is erg intensief en focust op het vergroten van het uithoudingsvermogen.
  • Interval training: training voor opbouwen conditie waarbij fietsen op hoge intensiteit wordt afgewisseld met korte intervals

Speciaal ontwikkelde applicaties en trainingsprogramma’s voor binnen fietsen zijn de volgende: Zwift, TrainerRoad, SufferFest, Rouvy, BKool, Tacx, Kinomap.

MEER INFORMATIE OVER DE SPINNINGFIETS VIRTUFIT TOUR INDOOR


Misschien vind je dit ook interessant:

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 21-09-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149