pijn aan binnenkant elleboog door aanspannen biceps

Biceps blessure: pijn aan de binnenkant van je elleboog

Pijn aan de binnenkant van je elleboog en biceps

Ervaar jij pijn aan de binnenkant van je elleboog of biceps? Dat zal vast, anders was je niet op dit artikel terecht gekomen. Deze pijn aan de binnenkant van je elleboog kan verschillende oorzaken hebben.

Het zou zo kunnen zijn dat je biceps overbelast hebt tijdens het trainen. Je hebt te zwaar of te veel getraind. Maar deze pijn kan ook een hele andere oorzaak hebben.

In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken en klachten. Ook lees je wat je moet doen om op een juiste manier en zo snel als mogelijk weer te herstellen.

Er bestaan verschillende verschijningsvormen en oorzaken voor deze pijn aan de binnenkant van je elleboog of biceps.

Heb je zelf geen last van deze klachten, maar vind je het wel interessant om te weten hoe je deze kunt voorkomen? Lees dan snel verder!

Wat is je bicepsspier?

pijn elleboog binnenkant

Als we het hebben over je bovenarm, dan is de bicepsspier daar een hele belangrijke spier van. De bicepsspier verbindt namelijk je schouder met de onderarm.

Het ronde deel van de spier (ook wel spierbuik genoemd) heeft allebei de kanten de structuur van je pezen. Dit deel van de spier bestaat uit een lange en een korte kop.

De pezen zorgen voor de verbinding met je spaakbeen. Je bicepsspier zorgt er onder andere voor dat wanneer jij je biceps(spier) aanspant, je onderarm buigt en je handpalm naar boven draait.

De kwaliteit van de pees gaat omlaag door het gebruik van medicijnen als corticoïden. Daarnaast zorgt roken er ook voor dat de kwaliteit omlaag gaat en de kans op een gescheurde pees omhoog.

Verschijningsvormen van het biceps letsel

Meestal heeft de pijn die je voelt te maken met de pees die zich verbindt met je onderarm. Deze pijn wordt ook wel distaal biceps letsel genoemd.

Simpel gezegd kun je distaal bicep letsel opdelen in twee categorieën:

  1. Biceps tendinopathie
  2. Bicepspees ruptuur

Biceps tendinopathie

Biceps tendiopathie is een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn. De pijn die ontstaat, komt doordat de lange kop van de bicepsspier ontstoken is. Deze pijn ontstaat vaak doordat er herhaaldelijk bewegingen boven het hoofd zijn gemaakt.

De klachten kenmerken zich door pijn in de (binnenkant van de) elleboogplooi bij het buigen (aanspannen biceps) van de elleboog, ook wel flexie genoemd.

Deze pijn verergert zich vaak over het verloop van een aantal dagen. Wanneer je doorgaat met bijvoorbeeld sporten in deze periode resulteert dat erin dat de pijn aan de voorkant van je schouder verergert.

De oorzaak van deze pijn is een overbelasting van de bicepspees. Overbelasting kan plaatsvinden doordat je te vaak of te krachtig een bepaald gewicht tilt waar bij je vaak je elleboog buigt. Ook kan de pees ontstoken raken door een val of zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Wanneer je deze klachten hebt, is het voor het herstel heel erg belangrijk om rust te nemen. Wanneer je toch doorgaat met sporten of tillen, verergert dit de klachten alleen maar. En dat kan er zelf in resulteren dat deze pijn chronisch wordt.

Bicepspees ruptuur, een ontstoken aanhechting

Het grote verschil met biceps tendiopathie is dat bicepspees ruptuur ontstaat op een bepaald ogenblik. Je voelt in een keer de pijn aan de binnenkant van je elleboog of biceps.

Het is ook niet gek dat je in een keer deze pijn gaat voelen. Door het (vaak) tillen van een (te) zwaar gewicht ontstaat een (gedeeltelijke) scheur in je pees en dat voel je. Bij bicepspees ruptuur is het vaak zo dat de kop van de bicepspees afscheurt.

Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat de aanhechting van de onderkant losschiet en de spierbundel omhoog verschuift. Dit zorgt ervoor dat er een bult te zien is. Dit fenomeen noemen ze ook wel ‘popeye muscle‘.

Je moet het echter niet zover laten komen. Deze ruptuur kan worden hersteld door middel van een operatie. Maar dat wil je niet toch? Daarnaast ben je dan ook al snel zes weken uit de running als je dit overkomt.

Deze blessure heeft verschillende carrières van topsporters beëindigd. Het is aan te raden om een uitgestippeld stappenplan te volgen om de kans op dit soort blessures in ieder geval te verminderen.

Het woord ‘stappenplan’ zegt het eigenlijk zelf al: stap voor stap. Een stappenplan wat mij veel heeft gebracht en verder heeft geholpen vind je onderaan deze pagina en heet het Spiermassa Protocol.

Oorzaken van de biceps blessure

Bicepsspees aandoeningen komen vaak voor bij mensen die op hun werk of tijdens het sporten veel en herhaaldelijk bewegingen uitvoeren boven het hoofd en daarmee de spieren overbelasten.

Het voorwaarts heffen van (zware) voorwerpen behoort ook tot de oorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een metselaar waar per dag honderden stenen door zijn handen gaan.

Wanneer ineens te veel kracht gevraagd wordt van de biceps, dan kan deze nare aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit zou ook kunnen gebeuren wanneer je in de sportschool met zware gewichten aan het heffen of trainen bent.

De pijn aan de binnenkant van de elleboog of op de schouder ontstaat dus door veelvuldig buigen van de elleboog waarbij je de biceps aanspant.

De blessure kan ook ontstaan tijdens het uitoefenen van bepaalde bewegingen die je lichaam niet gewend is. Als je ervoor kiest om je biceps te trainen kun je dat het beste doen aan de hand van een schema.

Meer informatie over de oorzaken en de ontwikkeling van een ontsteking in de bicepspees (biceps tendinitis) vind je in de video van Fysiotherapie4all.

Hoe voorkom ik deze blessures in de toekomst?

Heb je ervaring met de genoemde blessures of niet en wil je dat ook zo houden? Dan kan ik je een schema aanraden. Het Spiermassa Protocol!

Dit schema zorgt er namelijk voor dat je stap voor stap kunt werken aan de verschillende spiergroepen om je spiermassa effectief en snel te vergroten zonder daarbij blessures op te lopen.

Met het Spiermassa Protocol geef je niet alleen je biceps een enorme boost, maar je hele lichaam krijgt een make-over.

Het Spiermassa Protocol geeft je alle kennis en tools die je nodig hebt om effectief spiermassa op te bouwen. Je krijgt als het ware de lekkerste en best denkbare cocktail voorgeschoteld die bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Maximalisatie van de spieropbouw
  • Flexibel diëten (effectief spiermassa opbouwen en toch bijna alles mogen eten)
  • Een kant en klaar protocol waar je vandaag nog mee kunt starten.

Ik ben er zelf ook achter gekomen dat het veel lastiger is om bepaalde doelen te behalen wanneer er geen vastomlijnd doel of schema aan ten grondslag ligt. Daarnaast ben ik er ook achter gekomen dat er op dit moment een kortingscode van kracht is.

Dit kortingspercentage kun jij nu claimen door op de groene knop hieronder te klikken.

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149