Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
BMI staat voor Body Mass Index. Deze term is internationaal erkend en wordt gebruikt als de meetmethode die laat zien of je gewicht te hoog of te laag is in verhouding tot je lengte. Je kunt BMI berekenen voor zowel mannen als vrouwen, voor jong en oud.
Je kunt zelfs de BMI berekenen van kinderen die 2 jaar oud zijn, echter is de uitkomst voor deze categorie niet het meest betrouwbaar. De BMI is een meetmethode die met name betrekking heeft op het lichaamsgewicht. Dat maakt deze maatstaf ook minder geschikt om naar de BMI te kijken wanneer je beschikt over flink wat spiermassa, wanneer je borstvoeding geeft of wanneer je zwanger bent.
De BMI geeft vooral aan of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte. Een gezond gewicht verkleint de kans aanzienlijk op hart- en vaatziekten. Je bent ongetwijfeld op deze pagina terecht gekomen omdat je je eigen BMI graag wilt weten en berekenen. Dat kan met de onderstaande BMI berekenen formule.
In de BMI calculator kan je je lengte, gewicht, geslacht en leeftijd invullen. Wanneer je deze waardes invult en klikt op ‘berekenen’ rolt er een waarde uit die jou verteld wat je BMI is. Let wel op dat het gaat om een indicatie. De calculator geeft dus een ongeveer beeld van je daadwerkelijke BMI. Vul enkel afgeronde waardes in (hele centimeters en hele kilo’s).
Voor volwassenen kan gesproken worden van een gezond BMI wanneer de waardes zich tussen de 18,5 en 25 bevinden. We hebben het hier over de waardes die gelden voor (jong) volwassenen. Deze waardes gelden dus niet voor kinderen en ouderen. Voor kinderen en ouderen zijn andere getallen verbonden aan de waarden rondom gezond gewicht, een te hoog gewicht of ondergewicht. Onderstaand zie je de verschillende BMI grenzen.
Wanneer je gewicht gerelateerde gezondheidsrisico’s in kaart wilt brengen is alleen het berekenen van je BMI niet nauwkeurig genoeg. Bij het berekenen van de BMI wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar spiermassa. Dat zou erin kunnen resulteren dat de BMI scores van bodybuilders en atleten een vertekend beeld geven. Verder schenkt de BMI ook geen aandacht aan de verdeling van vet over je lichaam.
Je zou bij het berekenen van de BMI op een gezond gewicht uit kunnen komen, terwijl je aanzienlijk wat buikvet meedraagt. Dit buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziekten en een normale middelomtrek is dus wel degelijk van belang voor je gezondheid. De middelomtrek of buikomvang kan niet worden gemeten met de BMI calculator. Over het meten van de middelomtrek vind je verderop in het artikel meer informatie.
De score die uit de BMI calculator rolt is een goed uitgangspunt voor het in kaart brengen van gewicht gerelateerde gezondheidsrisico’s. Echter is het voor het vergoten van de nauwkeurigheid aan te raden om daarnaast ook nog te meten met een andere maatstaf (bijvoorbeeld buikomvang).
De BMI berekenen formule heet officieel de QI-formule, waarbij QI staat voor Queteletindex. Als je het bovenstaande stukje tekst goed hebt doorgelezen zou je zelf de formule al kunnen opschrijven. Met de onderstaande formule kan je zelf (dus zonder BMI calculator) je BMI berekenen en de formule gaat als volgt:
BMI = massa in kilo’s / de hoogte in meters in het kwadraat
Je kan dus zelf met de rekenmachine op je telefoon je Body Mass Index berekenen. In dit voorbeeld gaan we er even vanuit dat je 75 kilogram weegt en je 180 centimeter lang bent. Wanneer je de BMI berekenen formule in zou vullen komt dit er als volgt uit te zien:
BMI = 75 kilogram / (1,80m x 1,80m) = 75 kg / 3,24 = 23,15
De berekening laat zien dat deze persoon een gezond gewicht heeft en dus niet te zwaar is. Wanneer de BMI op 25 of hoger uitkomt kan gesproken worden van overgewicht. Wanneer je nog in de groei zit kan het best zo zijn dat je langer wordt terwijl je lichaamsgewicht hetzelfde blijft. Dit resulteert in een afnemende BMI. Ben je echter niet gegroeid in de lengte, maar is je lichaamsgewicht wel toegenomen, dan zal je BMI hoger uitkomen.
Wanneer je regelmatig je BMI berekent kan je zien hoe je gewicht en lengte zich in de loop van een aantal maanden, of misschien wel jaren, ontwikkeld. Zeker wanneer je de groeispurt krijgt is dit interessant om bij te houden. Wanneer je vlak voor, tijdens en na je groeispurt je BMI zou berekenen, kan je de uitkomsten middelen door deze bij elkaar op te tellen en te delen door 3. Zo weet je ook voor in de toekomst rond welk getal jouw BMI zou moeten zitten.
Categorie | BMI getal |
Ernstig ondergewicht | <16,0 |
Matig ondergewicht | 16,0 – 17,0 |
Licht ondergewicht | 17,0 – 18,5 |
Gezond gewicht | 18,5 – 25,0 |
Overgewicht | 25,0 – 30,0 |
Obesitas klasse 1 | 30,0 – 35,0 |
Obesitas klasse 2 | 35,0 – 40,0 |
Obesitas klasse 3 (morbide obesitas) | > 40,0 |
Het berekenen van de BMI wordt sinds de jaren 90 onder andere door de Amerikaanse overheid en door de Wereldgezondheidsorganisatie gedaan. Toch bestaat de BMI berekenen formule al vele jaren langer. Deze Queteletindex is bedacht door de Belg Adolphe Quetelet en is ook naar hem vernoemd. Adolphe heeft geleefd van 1796 tot 1874 en was van oorsprong sterrenkundige en wiskundige.
Ook was hij de persoon die ideeën ontwikkelde over de ”gemiddelde mens”’. Hij was geïnteresseerd in de fysieke kenmerken van verschillende bevolkingsgroepen. Adolphe vond het berekenen van de BMI vooral belangrijk om zo de groei van de gezonde mens in kaart te brengen.
Omdat vlak na de Tweede Wereldoorlog het lichaamsgewicht van de gemiddelde Amerikaan hard steeg werd de Queteletindex erkend als de meest praktische maatstaf om lichaamsgewicht te monitoren. Pas later is de benaming Queteletindex veranderd naar Body Mass index (BMI) en deze benaming wordt tot op de dag van vandaag gebruikt.
Je weet inmiddels dat zowel een te hoog als een te laag BMI gevaren met zich mee brengt. Ook weet je inmiddels hoe je je eigen BMI kunt berekenen, maar wist je ook dat de kans op overlijden groter is bij ondergewicht? Onderzoek van het ST. Michael’s Hospital toont aan dat de kans op overlijden bij mensen met ondergewicht bijna 2 keer groter is dan mensen die beschikken over een gezond gewicht. Door regelmatig je BMI te berekenen kan je (preventief) voorkomen dat je te maken krijgt met ondergewicht of overgewicht.
Naast dat ondergewicht gevaarlijk is is overgewicht ook hartstikke gevaarlijk. Mensen met overgewicht hebben namelijk ook tot 1,3 keer meer kans op overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, overmatig alcohol gebruik, roken, drugs armoede of psychische problemen. In het geval van ondergewicht is het aan te raden direct hulp te zoeken. Om te beginnen zou je deze 10 tips om gezond aan te komen kunnen toepassen.
Het is in ieder geval van belang dat je actie onderneemt aangezien ondergewicht ook nog eens kan resulteren in lichamelijk en psychologische klachten. Het is belangrijk om ondergewicht bespreekbaar te maken met je ouders, vrienden of je huisarts. Aan de andere kant is het net zo belangrijk om overgewicht ook bespreekbaar te maken en hier wat tegen te doen. Wanneer je BMI uitkomt boven de 40 wordt gesproken van ziekelijk overgewicht. Een BMI van 50 of hoger kan direct schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid.
Wanneer je de verschillende waardes hebt ingevuld in de BMI calculator zie je of het voor jou verstandig is om een afspraak te maken met je huisarts. Zowel bij overgewicht als bij ondergewicht zal je het advies krijgen een huisarts te raadplegen. Je huisarts kan je namelijk perfect adviseren welke stappen je moet ondernemen om je BMI omlaag te krijgen en wat de bijkomende gezondheidsrisico’s zijn van je over- of ondergewicht.
Overgewicht kan bijvoorbeeld zorgen voor een verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte en ondergewicht brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee omdat het waarschijnlijk is dat je lichaam dan beschikt over te weinig essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan een tekort aan eiwitten, de nodige vetzuren, vitamines of mineralen. Deze tekorten kunnen resulteren in een verminderde weerstand, het kan moeheid veroorzaken of zelf depressiviteit. Alle reden voor een goed gesprek met je huisarts.
Naast ondervoeding en ondergewicht, vormt overgewicht ook een gezondheidsrisico. Wanneer je in de categorie van overgewicht valt (BMI van 25 of hoger) bevind zich overtollig vet in en rond je buik. Dat heeft een negatieve uitwerking op je gezondheid. Door de middelomtrek te meten kan worden bepaald wat de in de buik gelegen vetmassa betreft.
Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen vaak meer vet op de heupen hebben dan op de buik (peervormige vetverdeling) en mannen hebben vaak meer vet op de buik (appelvormige vetverdeling). Vrouwen hebben ten opzichte van mannen een verhoogd risico op het krijgen van hart en vaatziekten bij een gelijkwaardige middelomtrek.
Verband middelomtrek tot risico hartziektes | |||
Geslacht | Laag risico | Hoog risico | Aanzienlijk hoog risico |
Mannen | Middelomtrek < 94 cm | Middelomtrek 94 tot 99 cm | Middelomtrek > 100 cm |
Vrouwen | Middelomtrek < 80 cm | Middelomtrek 80 tot 89 cm | Middelomtrek > 90 cm |
In de meeste gevallen is het zo dat het berekenen van de BMI en de buikomvang dezelfde uitkomst geven. Dus wanneer een gezonde middelomtrek wordt gemeten, bevindt de BMI zich vaak ook tussen de 18,5 en 25. Toch kan het zeker ook voorkomen dat je BMI een gezond gewicht aangeeft maar dat je middelomtrek te groot is.
Wanneer dit het geval is telt je middelomtrek zwaarder mee, wat deze variabele leidend maakt. Waarom is dat zo? Bij het meten van je middelomtrek wordt rekening gehouden met het gezondheidsrisico wat overtollig buikvet met zich mee brengt. Vet in en rond je buik heeft meer invloed op je gezondheid dan vet wat zich bevind rondom je heupen en billen.
Voor het op de juiste manier meten van je buikomvang zijn een aantal punten van belang. Hieronder kan je aan de hand van de stappen en aan de hand van de video zien hoe je op de juiste manier de buikomvang moet meten:
Doe je veel aan krachtsport en ben je vaak te vinden in de sportschool? Grote kans dat hierdoor je spiermassa en dus je lichaamsgewicht toeneemt. spiermassa brengt namelijk ook het nodige gewicht met zich mee en dit kan er bij het berekenen van je BMI in resulteren dat je in de categorie met overgewicht uitkomt terwijl je zelf helemaal niet veel vet hebt. In zo’n geval is het altijd beter om door middel van het meten van je buikomvang het potentiële gezondheidsrisico inzichtelijk te maken. Voor mensen die zwanger zijn, mensen die erg klein zijn of mensen die juist heel lang zijn is de BMI ook geen goede maatstaf.
Zoals hierboven reeds besproken weegt spiermassa ook mee bij het berekenen van je BMI. Je BMI kan door extra spiermassa hoger uitkomen en dus een vertekend beeld geven. Mannen hebben van nature meer spiermassa dan vrouwen en door intensief sporten neemt deze spiermassa verder toe. Wanneer je het statisch zou bekijken dan bestaat ongeveer 40% van het mannelijk lichaam uit spieren.
Wel ligt het gemiddelde vetpercentage van mannen lager dan het vetpercentage van vrouwen. Mannen met een normaal lichaamsgewicht hebben ongeveer 10% tot 20% lichaamsvet en vrouwen met een normaal lichaamsgewicht tussen de 18% en 28%.
Vrouwen met een normaal lichaamsgewicht beschikken over meer vet dan mannen met een normale vetverdeling. Wel hebben vrouwen in verhouding tot mannen een lager percentage spiermassa (15% tot 25%). Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Vul je lengte, gewicht, geslacht en leeftijd in bij de BMI calculator hierboven en bekijk in de bovenstaande tabel in welke gewichtsklasse je valt.
Wanneer je BMI boven de 25 uitkomt, is het in ieder geval raadzaam om contact op te nemen met je huisarts en zelf ook te kijken naar mogelijkheden om je BMI om laag te krijgen. De BMI calculator zorgt voor een goed uitgangspunt, maar is niet voor 100% nauwkeurig. Dat heeft onder andere te maken met de lengte, leeftijd en vetverdeling van mannen en vrouwen.
Categorie | Vetpercentage man | Vetpercentage vrouw |
Essentieel vet | 3-5% | 10-13% |
Fitness | 14-17% | 21-24% |
Atleten | 6-13% | 14-20% |
Gemiddeld | 18-24% | 25-31% |
Obesitas | >25% | >32% |
Wanneer je te maken hebt met (ernstig) overgewicht raden we je zeker aan contact op te nemen met je huisarts en te vragen naar advies. Een hoog BMI of een super hoog BMI, uiteindelijk ben je grotendeels wel zelf verantwoordelijk voor het omlaag brengen van de score en voor het uitkomen op een gezond lichaamsgewicht.
Om erachter te komen of je BMI daadwerkelijk te hoog is, kun je je gegevens invullen in de bovenstaande BMI calculator. Je BMI omlaag brengen kan op verschillende manieren. Je huisarts kan je hier in ieder geval goed advies bij geven, maar er zijn ook een aantal acties die je zelf kunt ondernemen. Voldoende lichaamsbeweging is erg belangrijk om je BMI omlaag te brengen. Zorg daarom dat sporten onderdeel wordt van je dagelijkse routine.
Het meest essentiële wat je daarnaast kan doen is je dieet aanpassen. De uitspraak ”je bent wat je eet” is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Slechte eetgewoontes zijn vaak de oorzaak van een te hoog BMI. Elke dag voldoende groenten en vers fruit eten is al een stap in de goede richting. Ben je een echte zoetekauw? Ga dan op zoek naar alternatieven want suikers leveren ook een grote bijdrage aan een te hoog BMI.
Heb je geen zin om zelf alles uit te moeten zoeken of zou je niet weten waar je moet beginnen? De afslank receptenbijbel is het meest laagdrempelige protocol om kilo’s kwijt te raken. Daarbij is het ook een protocol wat bewezen effectief is. De leverancier maakt dit hard door je een 100% garantie te geven. Mocht achteraf om welke reden dan ook blijken dat het voor jou niet werkt, dan krijg je tot wel 60 dagen je geld terug.
Breng vanaf vandaag je BMI omlaag
Waarschuwing
De Body Mass Index is geen betrouwbare indicator voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, tieners, bodybuilders, fitnessfanaten, mensen die heel erg lang of juist heel erg kort zijn en ook niet voor volwassenen boven de 65 jaar.
(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 27-07-2023)