5x de beste hometrainer om te kopen voor thuis

Hometrainer voor thuis kopen? Dit zijn de 5 beste hometrainers van 2023

Hometrainer - FitBike Ride 6 iPlus - Incl. Tablethouder en Bluetooth - Home Trainer - Verstelbaar - 16 Trainingsprogramma's - Fitness fiets - 10 kg Vliegwiel - Hometrainer voor thuis

Wanneer je een hometrainer voor thuis wilt kopen ben je zojuist op het juiste artikel terecht gekomen. Hier vind je namelijk de 5 beste en meest budgetvriendelijke hometrainers van 2023. We hebben alle aandachtspunten voor het kopen van een hometrainer voor thuis op een rijtje gezet en hebben op basis daarvan een aantal interessante hometrainers geselecteerd. De verschillende hometrainers uit deze review zijn meerdere malen als beste getest door Kieskeurig.nl.

En ook hebben in de selectie van deze 5 hometrainers voor thuis reviews en ervaringen van een groot aantal tevreden eindgebruikers meegewogen. Naast de 5 geselecteerde hometrainers worden in deze review ook al je vragen rondom het kopen van een hometrainer voor thuis beantwoord. Denk hierbij aan vragen als ”Wat train je met een hometrainer?”, ”Wat is het verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer?”, ”Wat kost een hometrainer?”, enzovoorts

Wanneer je over het internet surft zie je al snel dat de prijzen van hometrainers alle kanten opgaan. Van enkele honderden, tot zelfs enkele duizenden euro’s. Een goede hometrainer voor thuis is niet goedkoop, maar hoeft ook geen 800 euro (of meer) te kosten. Door het grote aanbod kan je echter snel het spoor bijster raken. Ook voor die mensen is deze review perfect. Doe vooral je voordeel met dit artikel en ga voor goed en (relatief) goedkoop!

5x de beste hometrainer om te kopen voor thuis

Welke hometrainer voor thuis moet ik kopen en waar moet ik op letten? Hieronder vind je de 5 best geteste en meest populaire hometrainers voor thuis. Van de 5 verschillende hometrainers vind je hieronder een korte review zodat je precies weet wat je van welk toestel kunt verwachten. Welke van de 5 voor jou de beste optie is, hangt af van je wensenlijst en je budget. Maar welke van de hometrainers voor thuis je ook besluit te kopen, met één van de onderstaande opties zit je altijd goed.

1. Hometrainer FitBike Ride 2

Hometrainer FitBike Ride 2 (meest goedkope optie om te kopen voor thuis)

Kwalitatief goede hometrainers zijn over het algemeen niet goedkoop, maar wanneer je een hometrainer voor thuis wilt kopen zonder dat dit je al te veel gaat kosten, is dit een hele goede optie. Deze kwalitatief goede hometrainer is enorm populair onder een groot aantal thuissporters. Het vliegwiel van 5 kg in combinatie met de V-snaar aandrijving maakt dit tot een muisstille en comfortabele hometrainer om op te fietsen. Het U-vormige stuur draagt ook bij aan een stukje comfort en doordat zowel het zadel alsook het stuur te verstellen zijn kunnen ook langere personen (tot 1,80m) trainen op deze hometrainer.

Belangrijk aan een kwalitatief goede hometrainer is dat deze sterk genoeg, maar zeker ook stabiel genoeg is om een intensieve training op uit te voeren. En dat is precies waar deze hometrainer voor geschikt is. Dankzij de stevige staalconstructie van de FitBike kan op het apparaat getraind worden tot een lichaamsgewicht van 125 kg. Deze hometrainer voor thuis is uitermate geschikt voor beginners, maar zeker ook voor de meer gevorderde sporters. De hometrainer beschikt over 16 verschillende weerstandsniveaus waardoor iedere training voldoende uitdaging biedt.

Groot voordeel van de hometrainer is dat je 4 verschillende gebruikersprofielen kunt aanmaken. Hierdoor kunnen meerdere mensen op je hometrainer trainen zonder dat je steeds alles opnieuw moet instellen. Aan de hand van voorgeprogrammeerde trainingen kunnen dieettrainingen worden uitgevoerd, sporttrainingen en gezondheidstrainingen. Deze trainingen zijn te selecteren via een eenvoudig te bedienen en overzichtelijk display. Op dit display kan je ook de tijd, afstand, snelheid, RPM, calorieverbruik en hartslag aflezen. Deze FitBike heeft alles wat je van een hometrainer kan wensen en is daarbij ook nog eens super compact. Dit wordt onder andere bevestigd door Kieskeurig.nl. Deze hometrainer is namelijk meermaals uitgeroepen als best getest.

Hometrainer FitBike Ride 2
MerkFitBike
Afmetingen85 x 41 x 124 cm
Belastbaar gewicht 125 kg
Gewicht vliegwiel5 kg
Totaal gewicht hometrainer25 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, weerstand
Aantal weerstandniveaus16 weerstandsniveaus
Aantal trainingsprogramma’s12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
Garantie op frame & laswerk10 jaar

2. VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer

VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer voor thuis kopen. maximaal 150 kg met hartslag programma's

Wanneer je van plan bent om een goede en geruisloze hometrainer voor thuis te kopen is de VirtuFit HTR 2.0 Ergometer ook een goede optie. Deze hometrainer is onder andere perfect voor het verbranden van calorieën voor wanneer je wilt afvallen of voor het opbouwen van meer uithoudingsvermogen. Het grote verstelbare zadel van deze hometrainer zorgt er vrijwel automatisch voor dat je een juiste en ergonomische houding aanneemt tijdens het fietsen. Deze hometrainer is ook geschikt voor zware mensen en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg.

Met 24 verschillende weerstandsniveaus en een vliegwiel van maar liefst 20 kg zal deze hometrainer je continu blijven uitdagen. Op het geïntegreerde en verlichtte display kan je de tijd, snelheid, afstand, calorieverbruik, wattage, aantal omwentelingen en zelfs de hartslag volgen tijdens het trainen. Deze hometrainer beschikt over 24 voorgeprogrammeerde trainingen waaronder hartslag gestuurde programma’s, lichaamsvetprogramma’s en wattage programma’s. Voordat je begint aan de verschillende trainingen zal je eerst een profiel aan moeten maken op de hometrainer. Hierbij wordt gevraagd naar je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht.

Naast dat de hometrainer dan je lichaamsvetpercentage kan berekenen worden de trainingen ook op jou als individu afgestemd. Super persoonlijk dus! Je hebt de mogelijkheid om 4 verschillende gebruikersprofielen aan te maken, zodat andere gezinsleden ook gericht kunnen werken aan de conditie of juist het verbranden van calorieën. Wanneer je besluit deze hometrainer voor thuis te kopen haal je een heel fijn en betrouwbaar apparaat in huis waar je jaren plezier van gaat hebben. Onder thuis sporters is deze hometrainer erg populair. Door Kieskeurig.nl is deze hometrainer maar liefst 6 keer als beste getest.

VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer
MerkVirtuFit
Afmetingen107 x 52 x 146 cm
Belastbaar gewicht 150 kg
Gewicht vliegwiel20 kg
Totaal gewicht hometrainer32,5 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, weerstand, waterpas afstelbaar
Aantal weerstandniveaus24 weerstandsniveaus
Aantal trainingsprogramma’s24 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
Garantie op frame & laswerk3 jaar

3. Hometrainer FitBike Ride 5

In de categorie beste hometrainer voor thuis is dit apparaat ook erg gewild. Veel mensen kopen deze hometrainer voor thuis vanwege de fantastische prijs-kwaliteitverhouding en de ongekende mogelijkheden. De stevige V-Belt van deze hometrainer brengt het zware vliegwiel van 10 kg in beweging, maar het zorgt er ook voor dat je geruisloos kunt trainen. Dus ook wanneer bijvoorbeeld je kinderen al op bed liggen. Deze hometrainer is zowel voor intensieve- alsook voor low impact en rustige trainingen te gebruiken.

Omdat zowel het stuur alsook het zadel te verstellen zijn kan je een ideale en ergonomische fietshouding aannemen. Met deze hometrainer heb je de beschikking over 16 verschillende weerstandsniveaus waardoor je jezelf continu kunt blijven uitdagen. Ook deze hometrainer beschikt over een geïntegreerde trainingscomputer waarop gegevens als tijd, snelheid, aantal omwentelingen, wattage, calorieverbruik, hartslag en zelfs de omgevingstemperatuur af te lezen zijn. In totaal kan je met deze hometrainer 18 verschillende trainingsprogramma’s uitvoeren waarvan je ook zelf een trainingsprogramma kunt samenstellen.

Voor de thuissporter is deze hometrainer meer dan perfect. Dit is dan ook de hometrainer die je niet koopt voor even, maar koopt voor het leven. Op het frame en laswerk krijg je namelijk een levenslange garantie! Deze hometrainer is stabiel, fluisterstil, traint comfortabel, heeft een zwaar vliegwiel en ook een uitgebreid display. De vele mogelijkheden in combinatie met de prijs en kwaliteit maken deze hometrainer enorm populair onder zowel beginnende alsook de meer gevorderde thuissporters. In de categorie best getest wint deze hometrainer het ook met vlag en wimpel. Deze hometrainer is maar liefs 15 keer verkozen als best gewaardeerde hometrainer van Nederland.

Hometrainer FitBike Ride 5
MerkFitBike
Afmetingen112 x 56 x 140 cm
Belastbaar gewicht 150 kg
Gewicht vliegwiel10 kg
Totaal gewicht hometrainer36 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, weerstand
Aantal weerstandniveaus16 weerstandsniveaus
Aantal trainingsprogramma’s18 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
Garantie op frame & laswerkLevenslang

4. VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer

VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer

Wanneer je comfortabel wilt trainen op een stevige, kwalitatief goede en stabiele hometrainer, dan is het apparaat wat je voor thuis moet kopen. Naast een hoge stabiliteit heeft deze hometrainer ook een hoog maximaal belastbaar gewicht van 150 kg. Doordat zowel het stuur, de handgrepen alsook het zadel te verstellen zijn is deze fiets ook geschikt voor de meer zware en lange mensen. Dankzij de zelf oprichtende voetpedalen die voorzien zijn van verstelbare voetriemen blijven je voeten tijdens het fietsen altijd op de juiste plaats.

Met 24 verschillende programma’s, 32 verschillende weerstanden en een vliegwiel van 20 kg kan je jezelf onbeperkt blijven uitdagen. Je kunt wattage trainingen uitvoeren, hartslag programma’s volgen voor een constante krachtsinspanning en body fat tests uitvoeren. Daarnaast kan je ook een training naar je eigen smaak samenstellen waarbij je zelf het doel kunt bepalen met betrekking tot de snelheid, calorieën of de afgelegde weerstand. Al deze gegevens zijn af te lezen van het verlichte en gebruiksvriendelijke LCD display.

Dankzij de iConsole app is het ook mogelijk om Google Maps te koppelen aan de hometrainer waardoor je je eigen trainingsroutes kunt bepalen en afleggen. Of je nu een rondje door je woonwijk of door de Stelviopas wilt fietsen, met deze hometrainer voor thuis is het mogelijk. Tijdens het fietsen op een gekozen route past de hometrainer zelf de intensiteit aan wanneer je bijvoorbeeld een berg op- of afrijdt. Ook is met deze hometrainer Kinomap te koppelen met apps als Strava en Runkeeper. Naast dat deze hometrainer er fantastisch uitziet, fietst deze ook nog eens fantastisch. Ook deze hometrainer is meermaals als best getest verkozen.

VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer
MerkVirtuFit
Afmetingen80 x 52 x 146 cm
Belastbaar gewicht 150 kg
Gewicht vliegwiel20 kg
Totaal gewicht hometrainer31 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, handgrepen, zadel, weerstand, waterpas afstelbaar
Aantal weerstandniveaus32 weerstandsniveaus
Aantal trainingsprogramma’s24 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
Garantie op frame & laswerk3 jaar

5. Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus

Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus -> beste voor thuis om te kopen

In het segment hometrainers voor thuis is deze FitBike ook enorm populair onder de thuissporters. Niet voor niet is deze hometrainer als ”Beste Voor thuis” verkozen door Betersport en ook is deze hometrainer meermaals als beste getest door Kieskeurig.nl. Dit is te danken aan meerdere factoren. Zo is deze hometrainer kwalitatief hoogwaardig en heeft het apparaat een maximale belastbaarheid van 150 kg. Tijdens het fietsen maakt deze hometrainer weinig tot geen geluid. Hierdoor kan je er ook laat in de avond nog mee trainen.

Zowel door beginnende fietsers alsook door meer gevorderde fietsers kan op deze hometrainer intensief worden getraind. Dankzij het horizontale en verticale verstelbare zadel en het verstelbare stuur kunnen ook langere mensen (tot 2,00 m) altijd met een juiste ergonomische houding trainen. Hierdoor voorkom je blessures en maximaliseer je het effect van je training. Of je nu veel calorieën wilt verbranden, je uithoudingsvermogen wilt verbeteren of tegen de klok wilt fietsen, het kan allemaal op deze hometrainer. Een uitgebreide en overzichtelijke trainingscomputer laat je kennis maken met 16 verschillende trainingsprogramma’s en ook 16 verschillende weerstandsniveaus.

Op het display kan je tijdens het fietsen de afgelegde snelheid, afstand, calorieverbruik, RPM en de hartslag zien. Dankzij de iPlus module is deze hometrainer ook te koppelen met je smartphone of tablet. Op die manier kan je trainen aan de hand van je eigen favoriete sportapps. Dit alles in combinatie met het zware vliegwiel van 10 kg maakt het fietsen op de FitBike Ride 6 tot een fantastische ervaring. Kijkend naar de kwaliteit, de vele mogelijkheden en pas daarna naar de prijs, maakt dit tot een van de beste hometrainers van 2023 (voor thuisgebruik).

Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus
MerkFitBike
Afmetingen104 x 59 x 139 cm
Belastbaar gewicht 150 kg
Gewicht vliegwiel10 kg
Totaal gewicht hometrainer38 kg
VerstelbaarheidVerstelbaar stuur, zadel, weerstand, waterpas afstelbaar
Aantal weerstandniveaus16 weerstandsniveaus
Aantal trainingsprogramma’s16 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
Garantie op frame & laswerkLevenslang

De meest gestelde vragen

Bij het kopen van de eerste hometrainer voor thuis komt nogal wat kijken. Je hebt misschien al wel eens op een hometrainer in de sportschool gezeten, maar je weet nog niet precies waar je op moet letten als het om je eigen hometrainer gaat. Want tussen de verschillende hometrainers die beschikbaar zijn kan nogal wat verschil zitten. Denk hierbij aan de prijs, maar ook aan zaken als verstelbaarheid, kwaliteit, de aandrijving enzovoorts. Hieronder vind je de meest gestelde vragen door de mensen die ook voor de eerste keer een hometrainer voor thuis wilden kopen.

1. Wat is een hometrainer?

Een hometrainer, ook wel een ”indoor cycle” genoemd, is een fitnessapparaat waarop je kunt fietsen zonder dat je daarbij daadwerkelijk verplaatst. Een hometrainer bestaat uit een stalen frame, met een stuur, zadels, trappers, een vliegwiel en een trainingscomputer.

2. Hoe werkt een hometrainer?

De werking van een hometrainer is geen hogere wiskunde. Wanneer je kunt fietsen, kan je dat ook op een hometrainer. Je maakt namelijk precies dezelfde beweging. Het verschil met een hometrainer is dat je niet vooruit komt door te trappen. Het vliegwiel van de hometrainer maakt het nabootsen van de fietsbeweging mogelijk. Via het display van de hometrainer kan je verschillende trainingen selecteren, de weerstand veranderen en factoren als snelheid, afstand, calorieverbruik enzovoorts aflezen.

3. Waarvoor gebruik je een hometrainer?

Hometrainers zijn veelzijdige fitnessapparaten die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. In de sportscholen worden hometrainers door krachtsporters vaak gebruikt als warming-up. Echter zijn hometrainers met name populair onder een grote groep mensen die graag willen afvallen. Want voor het verbranden van veel calorieën in relatief korte tijd is de hometrainer het perfecte apparaat.

Daarbij kan je een hometrainer ook gebruiken om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren. De apparaten kunnen je zelfs helpen om te revalideren van een blessure. Verder wordt de hometrainer in de winterperiode door veel recreatiefietsers gebruikt om toch in beweging en fit te blijven.

4. Wat train je met een hometrainer?

Een hometrainer is effectief op verschillende fronten, maar wat train je nu precies met een hometrainer. Allereerst spreekt de hometrainer een groot aantal spiergroepen van je lichaam aan. De belangrijkste spieren die worden getraind op de hometrainer zijn je bilspieren, quadriceps (beenspieren), kuiten, rugspieren, buikspieren, biceps en triceps.

Verder worden ook je conditie en uithoudingsvermogen verbeterd op de hometrainer en verkleint het fietsen op een hometrainer de kans op hart-en-vaatziekten. En last but not least kan je met een hometrainer ook effectief toewerken naar en trainen voor een lager vetpercentage.

5. Is een hometrainer goed om af te vallen?

De meest gestelde vraag door mensen die aan de slag willen met een hometrainer is of ze hierdoor gaan afvallen. Het antwoord op deze vraag is min of meer gegeven en dat antwoord is een volmondige JA! Hoeveel calorieën jij kunt verbranden is wel afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen factoren als geslacht, leeftijd, lengte, lichaamsgewicht en trainingservaring hierbij een belangrijke rol.

Daarbij is dit ook nog eens erg afhankelijk van het type trainingsprogramma, de weerstand en snelheid waarop je fietst. Een man met een lichaamsgewicht van 80 kg kan binnen een uur circa 850 tot 900 calorieën verbranden. Een vrouw met een lichaamsgewicht van 70 kg verbrand in ditzelfde uur circa 750 tot 800 calorieën. Een hometrainer is dus een zeer effectief fitnessapparaat om mee af te vallen.

6. Is een hometrainer ook voor lange en zware mensen?

Er bestaan zeker ook hometrainers die geschikt zijn voor zowel de meer lange alsook de meer zware mensen. Op het puntje lichaamsgewicht zal het niet zo snel misgaan aangezien de meeste hometrainers een maximaal belastbaar gewicht hebben van 150 kg. Verder zijn hometrainers zeker ook geschikt voor lange mensen.

De gemiddelde hometrainer is maximaal te verstellen waardoor er zowel mensen van 1,60m alsook mensen van 1,90m probleemloos op kunnen fietsen. Personen van 1,95 lang (of langer) zullen zich wat extra moeten verdiepen in welk type hometrainer geschikt is voor hun specifieke lichaamslengte.

7. Waarom zou je een hometrainer kopen?

Naast de benoemde feiten dat een hometrainer je kan helpen bij het afvallen, conditie opbouwen en spiermassa opbouwen zijn er nog meer argumenten te noemen. Zo kan je een duur sportschool abonnement uitsparen door zelf een hometrainer voor thuis aan te schaffen. Wanneer je de kosten van een sportschool abonnement tegenover de kosten van een hometrainer zet, dan heb je de gemiddelde hometrainer voor thuis binnen een jaar terugverdiend.

Verder heeft een hometrainer ook een positieve invloed op je gemoedstoestand. Even lekker een half uurtje fietsen kan je een goed gevoel geven. Na het fietsen zit je beter in je vel, je hoeft even niet aan je drukke leven te denken en fietsen op een hometrainer is ook nog eens leuk en uitdagend om te doen. Fietsen op een hometrainer is een relatief rustige manier van trainen waardoor je er vrij gemakkelijk in slaagt veel calorieën te verbranden.

8. Wat is het verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer?

In de basis lijken een spinningfiets en een hometrainer best wel op elkaar. Ook wanneer je kijkt naar de beide apparaten zie je waarschijnlijk niet direct hele grote verschillen. Toch zijn een hometrainer en een spinningfiets zeker niet hetzelfde en zijn er wel degelijk verschillen te benoemen. Laten we beginnen bij de houding die je aanneemt op de verschillende apparaten. Op een hometrainer zit je een stuk meer rechtop dan op een spinningfiets. De houding die je aanneemt op een hometrainer heeft veel weg van de houding die je aanneemt op een stadsfiets.

De houding op een spinningfiets daarentegen is een stuk sportiever en verder voorover. Deze houding is dan ook meer te vergelijken met de houding die je aanneemt op een wielren- of racefiets. Spinningfietsen zijn ook gemaakt om op hogere snelheden te fietsen. Het stuur van een spinningfiets is vaak ook groter dan het stuur van een hometrainer. Dit zodat je tijdens je voorovergebogen houding op een spinningfiets je ook je onderarmen kunt plaatsen op het stuur.

Wat ook een belangrijk verschil is tussen de hometrainer vs de spinningfiets is het zogenaamde ”doortrapsysteem” van de spinningfiets. Gedurende een trainingssessie op de spinningfiets kan je je voeten niet stilhouden aangezien de trappers blijven doordraaien zolang het vliegwiel ronddraait. Op een hometrainer kan je je voeten en trappers tijdens de training wel stilhouden, waardoor je af en toe een moment rust kunt nemen en meer eenvoudig van het apparaat kunt stappen. Het doortrapsysteem van de spinningfiets zorgt over het algemeen wel voor betere resultaten omdat je continu door moet trappen.

Wel zal je op een spinningfiets zelf een stuk meer creatief moeten zijn dan op een hometrainer. De gemiddelde hometrainer voor thuis beschikt over verschillende trainingsprogramma’s waarbij de weerstand automatisch wordt aangepast en je precies wordt verteld wat je moet doen. Spinning wordt onder andere om die reden vaak gedaan in groepsverband en onder leiding van een instructeur. Echter zijn de nieuwere en betere spinningfietsen ook te koppelen met verschillende speciaal ontwikkelde trainingsapplicaties. Wel moet je hierbij nog steeds handmatig de weerstand aanpassen.

beste spinningfiets om te kopen voor thuis - Spinningfiets FitBike Race Magnetic Basic
Spinningfiets
Beste hometrainer om te kopen voor thuis - Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus
Hometrainer

9. Wat kost een hometrainer?

De gemiddelde hometrainer is niet goedkoop. De hometrainers die je terugvindt in de sportscholen kosten al snel €1.000,- (of meer) per stuk. Dit zijn over het algemeen niet de hometrainers die worden gekocht door de thuissporters. De betere hometrainers voor thuis kosten namelijk aanzienlijk minder. Wanneer je op het internet gaat zoeken zal je erachter komen dat de prijzen van hometrainers variëren van €150,- tot €2.000,- (of nog meer). De beste hometrainer voor thuis ga je niet vinden voor €150,-, maar gelukkig hoef je hier ook lang geen €1.000,- of meer voor te betalen. De beste hometrainers voor thuis kosten gemiddeld tussen de €250,- en de €500,-

10. Kan ik een tweedehands hometrainer kopen?

JA, je kunt een tweedehands hometrainer kopen, maar is het verstandig? Het zou best kunnen dat je op die manier voor de helft van het geld een hometrainer weet te bemachtigen. Wat je echter niet weet is hoe met de hometrainer is omgegaan en of alles nog wel naar behoren werkt. Goedkoop is uiteindelijk vaak duurkoop. Daarbij moet je bij het kopen van een tweedehands hometrainer ook in je achterhoofd houden dat er waarschijnlijk geen garantie meer op het apparaat zit.

Werkt het apparaat niet naar behoren, dan zal je er alsnog geld in moeten stoppen. Wanneer je toch perse een tweedehands hometrainer wilt kopen zal je in ieder geval moeten achterhalen wat de beweegreden is waarom iemand zijn hometrainer wil verkopen. Wij raden het in ieder geval af. Zeker omdat je voor iets meer dan €200,- al een kwalitatief goede en splinternieuwe hometrainer in huis haalt.

11. Welke apps zijn er voor de hometrainer?

De gemiddelde hometrainer beschikt over een trainingscomputer met verschillende trainingsprogramma’s. Toch geeft een aanzienlijk deel van de thuissporters aan te willen fietsen aan de hand van hun eigen favoriete en welbekende apps. Dit is goed mogelijk mits de hometrainer beschikt over Bluetooth of bijvoorbeeld een iConsole. De meest populaire apps voor op de hometrainer zijn:

Zwift trainingapp hometrainer, spinninfiets, hardlopen op smartphone en laptop
 • Zwift
 • Kinomap
 • iConsole
 • iFit
 • TrainerRoad
 • SufferFest
 • Rouvy
 • BKool
 • Tacx
 • Google Maps

12. Waar moet je op letten bij het kopen van een hometrainer?

Voor de meeste mensen is het kopen van een hometrainer voor thuis geen alledaagse bezigheid. En nu zijn er nogal wat aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden bij het kopen van een hometrainer. Hierbij moet je denken aan het maximaal belastbare gewicht van de hometrainer, de afmetingen, de verstelbaarheid enzovoorts. De meest relevante aandachtspunten hebben we hieronder opgesomd inclusief een korte toelichting per aandachtspunt.

Maximaal belastbaar gewicht

Bij iedere hometrainer wordt als het goed is het maximaal belastbare gewicht vermeld. Is de hometrainer te belasten tot een gewicht van minder dan 100 kg, dan moet je je afvragen wat de kwaliteit van het apparaat is. Misschien ben je zelf niet zo zwaar, maar zijn andere, meer zware, gezinsleden ook van plan gebruik te maken van de hometrainer. De betere hometrainers voor thuis zijn vaak te belasten tot een gewicht van 150 kg. Zorg ervoor dat de hometrainer die jij wilt kopen dan ook minimaal tot 120 kg te belasten is.

Gewicht van de hometrainer

Ook het gewicht van de hometrainer is een punt van aandacht. Des te hoger het gewicht, des te groter de stabiliteit van het apparaat. Daarbij kan een erg lichte hometrainer gaan schuiven en daardoor voor veel ongewenst geluid zorgen. Ook zegt het gewicht van de hometrainer vaak iets over de kwaliteit van het apparaat. Materialen van een bepaalde kwaliteitsklasse zijn relatief zwaar wat automatisch resulteert in een hoog totaalgewicht. Toch weegt de gemiddelde hometrainer niet veel. Wanneer de hometrainer die je wilt kopen 25 kg of meer weegt zit je altijd goed.

Afmetingen

Voordat je besluit een hometrainer voor thuis te kopen, moet je goed nadenken over de ruimte waarin je het apparaat wilt plaatsen. Dit los van het feit dat hometrainers geen enorm grote apparaten zijn en je ze dankzij de transportwieltjes gemakkelijk kunt verplaatsen. De gemiddelde hometrainer is 100 x 50 x 140 cm (L x B x H). Houdt wel in je achterhoofd dat je ook wat beweegruimte moet overhouden en ruimte om op of af te stappen.

Trainingscomputer VirtuFit HTR 2.0 Ergometer hometrainer

Functionaliteit trainingscomputer

De nieuwe en betere hometrainers die je kunt kopen voor thuis beschikken over een geïntegreerde trainingscomputer. Op het display van deze computer kan je tijdens het trainen je snelheid, tijdsduur, afstand, rotaties, hartslag, RPM en het calorieverbruik aflezen. Ook kan je via het display verschillende voorgeprogrammeerde trainingen selecteren of zelfs een persoonlijk user profiel aanmaken.

Aan de hand van de trainingscomputer kan je de weerstand op het vliegwiel en daarmee de intensiteit van je training wijzigen en bepalen. Bij het kopen van een hometrainer voor thuis moet je altijd goed kijken of een trainingscomputer wordt meegeleverd (vaak is dat wel het geval) en daarbij moet je kijken naar de functionaliteit van deze computer.

De verschillende trainingsprogramma’s

Zoals aangegeven worden de meeste hometrainers met een geïntegreerde trainingscomputer aangeleverd. Met deze trainingscomputer heb je toegang tot meerdere voorgeprogrammeerde trainingen. Dit kunnen hartslagprogramma’s zijn, lichaamsvetprogramma’s en wattageprogramma’s. Naast de vooringestelde programma’s kan je ook zelf je doelen bepalen. De meeste hometrainers beschikken ook over een aantal user profielen waarop je kunt trainen volgens een door jou bepaalde tijdsduur, afstand of het gewenste calorieverbruik.

Gewicht van het vliegwiel

Voor een hometrainer geldt, hoe hoger het gewicht van het vliegwiel, des te groter het aantal weerstandsniveaus. En hoe groter het aantal weerstandsniveaus is, hoe meer je kunt variëren in je trainingsintensiteit. Daarbij hebben het gewicht en de grootte van het vliegwiel ook invloed op de soepelheid van de bewegingen die je maakt en het traincomfort. Met een groter en zwaarder vliegwiel voelt de fietsbeweging een stuk meer natuurlijk en realistisch aan. De gemiddelde hometrainer heeft een vliegwiel met een gewicht van 10 kg. Let er op dat de hometrainer die jij wilt kopen voor thuis een vliegwiel van minimaal 5 kg heeft.

Aandrijving

De aandrijving van de hometrainer bepaalt in grote mate de soepelheid van de trapbewegingen die je maakt. Ook is de aandrijving van grote invloed op het geluid wat al dan niet wordt geproduceerd door de hometrainer. De nieuwere en betere hometrainers worden voorzien van een V-Snaar ook wel V-Belt genoemd. Naast dat deze V-snaar zorg voor een hoog fietscomfort, kan je hierdoor ook geruisloos fietsen waardoor je anderen niet tot last bent.

Verstelbaarheid

Om je lichaam minimaal te belasten is een gezonde en ergonomische zithouding essentieel. De perfecte zithouding van iemand van 1,60 m is anders dan de perfecte zithouding van iemand van 1,80 m. Beide lichaamslengten kunnen prima op eenzelfde hometrainer fietsen, mits deze verstelbaar is. Bij de meeste hometrainers zijn zowel het stuur alsook het zadel te verstellen. Het zadel kan omhoog of omlaag en (vaak) naar voren en naar achteren worden versteld. Dat maakt de meeste hometrainers ook geschikt voor de langere mensen om hier op te trainen. Een juiste lichaamshouding is een absolute vereiste om gezond te kunnen sporten. Koop dus nooit een hometrainer die totaal niet te verstellen is.

Garantie

De fabrikant die vertrouwen heeft in zijn product durft daar ook een bepaalde garantie voor af te geven. Koop dan ook geen hometrainer voor thuis waarbij geen garantietermijn staat vermeld. In principe is de garantietermijn een graadmeter voor de kwaliteit van de hometrainer. Hoe hoger de garantie, des te meer je ervan uit kunt gaan dat je te maken hebt met een kwalitatief goede hometrainer. Op de betere hometrainers voor thuis wordt al snel een garantie afgegeven van minimaal 3 jaar. Inmiddels is er zelfs een groot aantal hometrainers op de markt waarbij een levenslange garantie wordt afgegeven op het frame en laswerk.

5x de beste hometrainer om te kopen voor thuis
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149