droog trainen fouten

De 6 meest gemaakte fouten tijdens het droog trainen

Wellicht heb je al wat spiermassa opgebouwd, maar zijn deze spieren nog niet erg goed zichtbaar. Waarschijnlijk komt dit omdat je spieren nog bedekt zitten onder een laag(je) vet. Om daadwerkelijk een zichtbaar gespierd lichaam te kunnen creëren is het daarom van belang dat je gaat droog trainen. Droog trainen is een intensief proces en vraagt veel van je lichaam. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent maak je waarschijnlijk een of meerdere van de onderstaande fouten.

Dit is zonde omdat het dan veel langer duurt voor je je doelstelling haalt en het kan zelfs betekenen dat je de doelstelling helemaal niet gaat halen. Droog trainen wordt ook wel ‘cutten’ genoemd en dit houdt in dat je zo veel mogelijk calorieën wilt verbranden zonder dat dit ten koste gaat van spiermassa. In principe zijn de ‘spelregels’ voor het droog trainen vrij duidelijk.

Wanneer je echter nieuw bent met het begrip droog trainen en niet goed weet wat ervoor nodig is, is de kans groot dat je de onderstaande fouten zult maken. De onderstaande fouten tijdens het droog trainen zijn snel gemaakt, maar ook gemakkelijk te voorkomen. Daarom is enkel het lezen van dit korte artikel ook al pure winst. Je leest het één keer door en vervolgens hoef jij deze fouten in ieder geval niet (meer) te maken.

Deze fouten moet je voorkomen tijdens het droog trainen. man en vrouw in sportschool

1. Het stellen van onrealistische doelen

Cutten of droog trainen is een intensief proces. Om maximaal resultaat te behalen is het van belang om met een realistisch doel voor ogen van start te gaan. Een van de meest gemaakte fouten tijdens het droog trainen is het stellen van niet realistische doelen. Men begint vaak overenthousiast en gemotiveerd aan het droog trainen, maar komt er vaak achter dat het gestelde doel onhaalbaar is. Dit maakt dat de doelstelling moet worden bijgesteld. Veel mensen doen dit niet en zien dat ze falen wat ze demotiveert. Om deze reden stoppen veel fanatiekelingen al tijdens de eerste weken van het droog trainen. Als doel stellen om 5 kilo per week te verliezen is bijvoorbeeld niet realistisch en ook niet gezond. En daarbij wil je ook niet dat het verbranden van calorieën zorgt voor afbraak van je spiermassa toch? Wanneer je eerder hebt gecut of droog getraind weet je ook beter wat realistisch is en wat niet. Sommige mensen kunnen 1 tot 2 kg per week verbranden terwijl anderen met enorm veel moeite 0,8 kg verliezen. Blijf vooral bij jezelf en wees realistisch.

2. Te weinig calorieën consumeren

Wanneer je wilt afvallen en droog trainen is het belangrijk om een calorietekort te creëren. Vaak nemen startende droog trainers dit punt te letterlijk en gaan ze in plaats van minder, veel te weinig calorieën consumeren. Dit wordt ook wel een crash-dieet genoemd en het zorgt ervoor dat je in de eerste weken relatief veel kilo’s kunt kwijtraken. Desondanks is dit niet de juiste manier om effectief droog te trainen. Door het aantal dagelijkse calorieën dusdanig ver terug te schroeven raakt je lichaam gestrest en is het voor je lichaam erg lastig om om te gaan met deze calorietekorten. Je kunt in het begin snel een paar kilo’s kwijtraken, maar naast dat je dit niet lang gaat volhouden is deze manier van droog trainen ook niet gezond. Te snel afvallen zorgt ervoor dat je minder lekker in je vel zit, minder presteert tijdens het sporten en ook nog een spiermassa verliest. Dit is niet wat je wilt. Zeker niet wanneer je net een periode van bulken achter de rug hebt.

3. Dagelijkse caloriebehoefte niet afstemmen op je ‘nieuwe’ gewicht

Wanneer je een paar weken onderweg bent om droog te trainen ben je als het goed is flink wat calorieën kwijt. Naarmate je lichter wordt, heeft je lichaam minder calorieën nodig om de dagelijkse bewegingen en inspanningen aan te kunnen. Tijdens het droog trainen worden hier nog wel eens fouten gemaakt. Vaak blijft men namelijk evenveel calorieën consumeren als in de eerste weken van het droog trainen. Op deze manier ben je aan het dweilen met de kraan open. Het is belangrijk om opnieuw de basis te berekenen op basis van je nieuwe gewicht. Wanneer je bijvoorbeeld op 95 kilo bent begonnen met droog trainen en inmiddels 90 kilo weegt, is het belangrijk om de caloriebehoefte omlaag te brengen.

4. Te streng zijn met wat je mag eten

Tijdens het droog trainen behoort ’te clean’ eten ook tot de meest gemaakte fouten. Veel mensen houden hierdoor het proces van droog trainen niet lang vol en haken vaak ergens halverwege af. In het Droog Trainen Protocol voor Mannen en het Droog Trainen Protocol voor Vrouwen leer je dat het niet zoveel uitmaakt wat je eet, zolang het maar in je macro’s past. Macro’s is een afkorting voor macronutriënten. Deze term wordt gebruikt om de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vet aan te geven. Nu is het natuurlijk ook niet de bedoeling om elke dag een zak chips leeg te eten. Want je lichaam heeft zuivere energie nodig om maximaal te kunnen presteren tijdens het trainen. Probeer ongeveer 80% van je voeding uit gezonde voedingsbronnen te halen en maximaal 20% uit ongezonde voeding (mits je daar behoefte aan hebt natuurlijk). Het is voor je gezondheid in ieder geval belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar weet wel dat droog trainen geen ‘marteling’ hoeft te zijn en dat het belangrijk is om te blijven eten wat je lekker vindt. Dit gaat er namelijk voor zorgen dat je de volledige periode van droog trainen doorkomt en de eindstreep gaat halen.

5. Te weinig slapen

Naarmate je ouder wordt neemt het aantal uren dat je slaapt in een nacht af. Gemiddeld slaapt 10% van de jongeren en ouderen te kort. De invloed van slapen houdt verband met de toename of de afname van jouw lichaamsgewicht en het heeft ook invloed op je prestatievermogen. Te weinig slaap nemen behoort ook tot de fouten tijdens het droog trainen. Dat terwijl slaap tijdens het cutten zo ongeveer het meest belangrijk is. Tijdens het droog trainen vraag je namelijk nogal wat van je lichaam en om dan weer bij te komen is het belangrijk om voldoende en kwalitatieve rust te pakken. Wanneer je te weinig rust neemt, gaat je lichaam je tegenwerken. Het droog trainen op zich zal je als een stuk zwaarder ervaren en de resultaten die je behaalt zullen ook niet optimaal zijn.

6. Aan de slag gaan zonder schema

Een aantal weken voor de zomer is een piek te zien in het aantal mensen dat begint met droog trainen. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze mensen in de zomer op het strand lekker het T-shirt uit willen trekken. Veel van deze mensen Googelen letterlijk op ”droog trainen” en gaan vervolgens enorm gemotiveerd aan de slag. Dit zijn vaak ook de mensen die vrij snel de moed weer opgeven omdat ze niet of niet snel genoeg resultaten zien. Dit behoort dan ook tot de meest gemaakte fouten tijdens het droog trainen. En dit komt omdat deze mensen niet goed weten waar ze mee bezig zijn en wat er daadwerkelijk voor nodig is om droog te trainen en zichtbaar gespierd te worden. Het is bewezen dat mensen die trainen aan de hand van een schema het veel langer volhouden en aanzienlijke betere resultaten behalen. Dit omdat deze mensen een doel hebben om naar toe te werken en precies kunnen zien hoe ze hier stap voor stap kunnen geraken. Hieronder vind je de bewezen effectieve droog trainen protocollen voor mannen en vrouwen voor meer informatie.

Droog trainen protocol voor vrouwen
Droog trainen protocol voor mannen

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 17-06-2021)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149