Genieten van sociale gelegenheden zonder schuldgevoel!

Het is onvermijdelijk: tijdens vakanties, feestdagen en vergelijkbare gelegenheden lijken die kilo’s er rap bij te komen. Maar, laten we dat idee meteen verwerpen. Het kan anders! Genieten van deze momenten is prima, zolang je maar verstandige keuzes maakt.

Dit is waar balans om de hoek komt kijken. Heb je zin in dat dessert? Maak het onderdeel van je plan. Stond het niet op de planning? Pas je plan dan aan met een actie voor de volgende dag.

We gaan je niet vertellen om alcohol of dat toetje altijd links te laten liggen. Je begrijpt zelf dat dit niet de gezondste keuzes zijn, en dat ze boordevol calorieën zitten. Dus geniet gerust van dat biertje bij je magere stukje ossenhaas met extra groenten, of van die chocolade brownie met ijs en slagroom naast je cola zero of glas water.

Hier zijn 8 waardevolle tips om het maximale uit je sociale gelegenheden te halen zonder je hard verdiende resultaten te schaden.

1. Begin met de juiste mindset

Deze beroemde woorden van de comedian illustreren hoeveel invloed je mindset heeft op de hoeveelheid eten die je consumeert. De meeste sport fanaten eten ‘clean’ en niet te veel. Of ze slaan compleet door en proberen zich vol te proppen.

Je kan af en toe makkelijk een maaltijd eten waarvan je de calorieën niet van bijhoudt. Onthoud wel het doel van de ‘cheat meal’. Er zit een verschil tussen verzadigd zijn en zo vol zitten dat je er buikpijn van krijgt.

Is dat force-feeden van dat laatste bord aan toetjes en lekkernijen het nu echt waard? Is dat wat je gelukkiger maakt?

“The meal isn’t over when I’m full, the meal is over when I hate myself.” – Louis C.K.

2. Beginnen met eiwitten en vezels

Eiwitten en vezels hebben een thermogene werking, wat betekent dat ze energie nodig hebben voor de spijsvertering. Door eiwitten en vezels in uw maaltijden op te nemen, kunt u de calorieverbranding met maximaal 20% verhogen.

Bovendien heeft eiwit een anabole werking. Bij calorierijke maaltijden kan onvoldoende eiwitinname leiden tot vetopslag, terwijl voldoende eiwitconsumptie de spiergroei kan bevorderen.

Het kiezen van vezelrijk voedsel de dag na Kerstmis zal ook nuttig zijn.

Een nuttige tip is om prioriteit te geven aan het consumeren van magere eiwitbronnen, groenten en vezelrijk fruit voordat u zich overgeeft aan een cheat meal. Deze aanpak kan ertoe leiden dat u in het algemeen minder gaat eten, omdat uw maag dan al gedeeltelijk vol is.

3. Focus op eten

Eerder schreven we al over het positieve effect van bewust eten om je hongergevoel te stillen. Tijdens sociale gelegenheden kunnen mensen meer dan 75% meer eten dan wanneer ze alleen zijn. De voornaamste reden is afleiding.

Als je niet volledig gefocust bent, verwerken je hersenen het voedsel dat je eet niet goed, en geniet je er misschien niet eens bewust van. Als je merkt dat je tijdens het eten aan het multitasken bent, is dit een teken dat er iets mis is. Bovendien kan dit gedrag behoorlijk onaangenaam zijn.

4. Weet wat alcohol met je doet

Je zal schrikken als we zeggen dat ‘binge drinking’ al geldt als je als vrouw 1 drankje drinkt per dag. Dat is bij meer dan 2 consumpties het geval als man. Als je toch een feestje hebt waar je alcohol gaat drinken. Ben je bewust van de consequenties en hoe je dat het effectiefst mogelijk kan doen.

5. Eet zoveel mogelijk je lievelingseten

Misschien een onconventionele suggestie, maar we laten u zien hoe het werkt.

De hersenen reguleren de honger door de beschikbaarheid van voedsel te meten en beschikken over een mechanisme dat de eetlust na het eten onderdrukt. Bijgevolg reset een nieuwe smaak je honger gedeeltelijk.

Dus hoe diverser de maaltijd, hoe sterker de eetlust. Alleen al de perceptie van een breed scala aan voedingsmiddelen kan het energieverbruik met 43% verhogen.

Voordat u uit eten gaat, moet u de beschikbare voedselopties beoordelen en zorgvuldig de opties selecteren die echt de moeite waard zijn. Een handige vuistregel is om het caloriegehalte per 100 gram te controleren.

6. Sport op dagen wanneer je cheat meals neemt

Door aan lichaamsbeweging te doen, kun je de negatieve effecten van te veel eten op meerdere manieren verzachten.

  1. Het vermindert het energieoverschot door het energieverbruik te verhogen en verbetert de distributie van voedingsstoffen, waardoor het meer gericht is op spiergroei en minder op vetopslag.
  2. Bovendien kan lichaamsbeweging de regulatie van het verzadigingsgevoel in de hersenen na een training verbeteren.

Daarom is het raadzaam om wat lichamelijke activiteit te ondernemen voordat u zich overgeeft aan een grote maaltijd. Gebrek aan apparatuur mag geen excuus zijn, aangezien effectieve trainingen vaak kunnen worden uitgevoerd met alleen het lichaamsgewicht, zoals push-ups, pull-ups, sprints, unilaterale squats, hip thrusts, kuitverhogingen, planken, bruggen met rechte benen, handstand push-ups en meer.

Vermijd het verzinnen van excuses voor jezelf je kunt altijd thuis sporten.

7. Bespaar calorieën, let er op dat je je zelf niet uit hongert!

Het eten van junkfood op zichzelf leidt niet direct tot gewichtstoename. Het is de totale calorie-inname die de gewichtstoename bepaalt. Door uw maaltijden gedurende de dag caloriearm te houden, kunt u later ruimte creëren voor een grotere maaltijd.

Het is echter belangrijk om jezelf niet van voedsel te beroven. Sommige mensen verhongeren zichzelf volledig voordat ze zich overgeven aan een cheat meal, wat eigenlijk meer kwaad dan goed kan doen.

De beste aanpak is om met een voldaan gevoel aan uw cheatmaaltijd te beginnen. Als je vol zit, kun je beter rationele beslissingen nemen over welke lekkernijen echt de moeite waard zijn.

Pro tip: Combineer een ongezonde maaltijd met een royale portie soep die minder dan 100 calorieën bevat.

8. Gebruik kleine borden

Je hersenen vertrouwen niet alleen op de beschikbaarheid van voedsel om je eetlust onder controle te houden; het meet ook uw inname op basis van omgevingsfactoren. Dit klinkt een beetje vaag, maar dit zijn triggers die jouw brein voor de gek kunnen houden:

  • Gebruik kleiner bestek, kleinere porties en kleinere borden.

Zo eet jij onbewust minder, zonder minder verzadigd te raken.

Neem bescheiden porties, neem de kleinste hoeveelheid als het een nieuw gerecht is waar je nieuwsgierig naar bent en alleen genoeg om je honger te stillen.

Conclusie

Geniet met volle teugen van sociale gelegenheden zonder schuldgevoel. Blijf bewust eten en pas deze tips toe voor 100% voldoening zonder schuldgevoel.

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149