Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Bij het kopen van een barbell set of halterset komt best nog wat kijken. Afhankelijk van je trainingsdoel, ervaring en wensen heb je verschillende mogelijkheden als het aankomt op het kopen van een halterset. Omdat met het aanschaffen van een goede en complete barbell set nog wel een paar euro’s gemoeid gaan wil je het natuurlijk wel gelijk goed doen.
Wanneer je van plan bent een halterset te kopen kom je er al snel achter dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Voor de totale leken onder ons denken we dat er teveel keuze is en dat een beetje hulp en ondersteuning geen kwaad kan. Dat is de reden dat we dit artikel hebben geschreven. Wanneer je niet weet waar je over praat is dit artikel een eye opener voor jou. In jip en janneke taal schotelen we je uitgebreid de verschillende opties voor met ieder hun voors en tegens.
Alvorens je daadwerkelijk besluit om over te gaan tot aankoop is het van belang dat je weet welk type oefeningen je wilt uitvoeren of welke spiergroepen je wilt trainen. In dit artikel geven we je alle ins en outs met betrekking tot het kopen van je eerste barbell set of halterset. We leggen je precies uit waar een barbell set of halterset uit bestaat, waar een goede halterset aan moet voldoen, de verschillen tussen haltersets en gewichtsschijven, en nog veel meer.
Voordat je een halterset gaat kopen wil je natuurlijk weten waar een halterset uit bestaat en welke keuzemogelijkheden je hebt. Een barbell set of halterset bestaat uit een vaste halterstang inclusief halterschijven en een sluiting om de gewichtsschijven op de plaats te houden. Er bestaan halterstangen met een boring of doorsnede van 30 mm en ook bestaan halterstangen met een doorsnede van 50 mm.
Omdat de halterstang van 50 mm het meest voorkomend is in sportscholen en ook bij olympische sporten, focussen we ons met name daarop in het artikel. Officieel bestaan voor mannen en voor vrouwen verschillende halterstangen. Zo is de (olympische) halterstang van de man 20 kg en 220 cm lang en is de (olympische) halterstang van de vrouw 15 kg en 201 cm lang. Maar mannen kunnen ook prima de halterstang van de vrouw gebruiken en vice versa. Gemiddeld genomen hebben halterstangen een gewicht van 10 tot 30 kg.
Wanneer je een halterset voor thuis wilt kopen raden we je (afhankelijk van je woonsituatie) aan te gaan voor de kortere stang. Wanneer je besluit een barbell stang van 50 mm te kopen, moet je daarbij ook schijven hebben met een gatmaat van 50 mm. Ga je voor een halterstang van 30 mm, dan zal je moeten gaan voor gewichtsschijven met een gatmaat van 30 mm. Om ervoor te zorgen dat de schijven op hun plek blijven plaats je aan beide kanten een sluiting of klem.
Voordat je besluit een barbell set of halterset te kopen heb je je ongetwijfeld verdiept in het type oefeningen waarvoor je een halterset kan gebruiken. Afhankelijk van het type training, de lengte van de stang en het gewicht van de stang en de schijven, kan je verschillende oefeningen uitvoeren met een halterset. Barbells worden vaak gebruikt bij crossfit, powerlifting, krachttraining, bodybuilding en fitnesstrainingen. Onderaan dit artikel krijg je nog een complete ‘barbell workout’ om met een halterset uit te voeren.
Volgens olympische standaarden weegt de halterstang voor mannen 20 kg en de halterstang voor vrouwen 15 kg. Nu is het niet zo dat je als man niet zou mogen of moeten trainen met een halterstang van 15 kg. De lichtere halterstang is vaak korter en daardoor voor veel mensen beter te hanteren.
De halterstang voor de mannen is zwaarder, maar ook langer. De lengte van de halterstang van mannen is 220 cm. De lengte van de halterstang voor vrouwen is 201 cm. Wel is de afstand tussen de beide ‘sleeves’ evenveel, namelijk 131 cm. Dit betekent dat de sleeves van de vrouwelijke halterstang korter zijn.
Over het algemeen bestaan 2 typen halterstangen. Namelijk halterstangen met een schijfopname of boring van 30 mm en halterstangen met een schijfopname van 50 mm. De 50 mm variant is erkend als officiële olympische halterstang. Halterstangen met een schijfopname van 50 mm zijn zwaarder te belasten dan de 30 mm variant.
Voor professionele krachtsporters is een boring van 50 mm aan te raden, voor de fanatieke sportschool of thuissporter kunnen beide varianten. De meeste halterstangen van 30 mm zijn in ieder geval belastbaar tot een gewicht van 150 tot 200 kg (en vaak nog veel meer). Zeker als beginnende sporter kan je daar voorlopig mee uit de voeten.
De beste halterstangen welke beschikken over het beste materiaal zijn olympische halterstangen. Deze halterstangen zijn gemaakt van veerstaal wat vaak is voorzien van een coating van zink of chroom. Naast deze finishing bestaan ook halterstangen van kaal staal met een zogenaamde zwartoxide finishing. Deze afwerking ziet er mat en ietwat dof uit. Deze uitstraling ontstaat doordat het ‘kale’ staal wordt blootgesteld aan de lucht.
De draailagering van een halterstang zorgt ervoor dat de sleeves vrij kunnen bewegen ten opzichte van het middelste deel van de halterstang. Draailageringen zorgen voor extra veiligheid, comfort en maken het mogelijk om te variëren. Je kunt je vast voorstellen dat het niet prettig werkt als je traint met een barbell waar de schijven met een klem stevig vastzitten en waarbij de sleeves niet kunnen bewegen. Wanneer je het halterset vanaf de vloer omhoog wilt bewegen tot boven je hoofd zal dit nagenoeg onmogelijk zijn wanneer de halterstang niet beschikt over draailageringen. Deze draailegering kan dan ook vervelende blessures voorkomen.
De halterstang van mannen beschikt in de midden nog over een stuk zogenaamde knurling. De halterstangen voor vrouwen hebben deze knurling (vaak) niet. De knurling, ofwel karteling van een halterstang is het geslepen patroon op de barbell wat zorgt voor meer grip en greepmogelijkheden. Per halterstang verschilt de breedte van het greepvlak en ook de diepte van de karteling. De wat meer eenvoudige halterstangen hebben enkel een gekarteld greepvlak aan de buitenzijden.
Het merendeel van de halterstangen is voorzien van markeringen bij het greepvlak. Deze markeringen bestaan uit gladde inkepingen in de karteling van de halterstang. Aan de hand van deze markeringen kan je herleiden of je te maken hebt met een halterstang voor gewichtheffers of voor powerlifters. De markeringen op de halterstang van powerlifters zitten 81 cm uit elkaar en de markeringen voor gewichtheffers zitten 91 cm uit elkaar. Wanneer je te maken hebt met goedkopere halterstangen kan deze markering anders gepositioneerd zijn of ontbreken.
Wanneer je besluit een halterset te kopen, horen daar vanzelfsprekend ook gewichtsschijven bij. Maar waar moet je precies op letten en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende beschikbare opties? Qua grootte, dikte, materiaal en design verschillen halterschijven nogal van elkaar.
Over het algemeen zijn haltersets met gietijzeren schijven financieel gezien het meest aantrekkelijk. Dit omdat gietijzeren schijven ten opzichte van rubberen(gecoate) schijven vaak een stuk goedkoper zijn. Wel is het kopen van een barbell set met gietijzeren schijven een duurzame investering omdat de schijven onverwoestbaar zijn.
Groot nadeel van gietijzeren schijven is wel dat ze totaal niet geluiddempend werken en ook geen demping bieden aan je barbell stang. Tijdens het trainen resulteert dit in veel harde geluiden en ook kunnen de schijven zorgen voor schade aan je vloer. Doordat gietijzeren schijven ook geen enkele demping bieden aan je halterstang, kan deze buigen of zelfs breken wanneer je het barbell set hard op de vloer laat stuiteren.
Halterset 120 KG | |
Lengte halterstang | 180 cm |
totaalgewicht | 120 kg |
Diameter halterstang | 30 mm |
Gewicht halterstang | 10 kg |
Aantal gewichtsschijven | 12 stuks |
Materiaal gewichtsschijven | Gietijzer |
Inclusief sluitingen | JA |
Wanneer je van plan bent een halterset voor thuis te kopen, dan kan je beter rubber-gecoate schijven aanschaffen dan gietijzeren schijven. Rubber-gecoate schijven bestaan vaak ook uit gietijzer, maar dan met een rubberen omhulsul. Dit omhulsul voorkomt dat je vloer beschadigd en dempt de geluiden tijdens het trainen aanzienlijk.
Ook wordt de kans een stuk kleiner dat je de halterstang beschadigd of stuk maakt wanneer het set op de vloer stuitert. Nadeel van rubber-gecoate schijven is dat het rubber bij intensief gebruik op den duur wel gebruikerssporen zal gaan vertonen. Hierbij moet je denken loslatend rubber of krassen in het het rubberen gedeelte van de schijven.
Halterset 140 KG | |
Lengte halterstang | 220 cm |
Totaalgewicht | 140 kg |
Diameter halterstang | 50 mm |
Gewicht halterstang | 20 kg |
Aantal gewichtsschijven | 16 stuks |
Materiaal gewichtsschijven | Rubber, gietijzer |
Inclusief sluitingen | JA |
Bij crossfit worden vaak schijven gebruikt van massief rubber. Ben je een crossfitter en wil je een halterset kopen, ga voor rubberen schijven. Tijdens een groot aantal crossfitoefeningen met gewichtsschijven zullen de schijven contact maken met de vloer. Groot voordeel van rubberen schijven is dat deze stuiteren en daarmee kans op schade aan de vloer minimaliseren en ook nog eens het trainingsgemak verhogen. Deze schijven worden ook wel ‘bumperplates’ genoemd.
Natuurlijk zijn dit niet schijven die je alleen maar moet kopen als je aan crossfit doet. Deze schijven zijn ook ideaal toe te passen bij andere krachtoefeningen met halters. Zowel lichte als zwaardere gewichtsschijven hebben dezelfde grote diameter. Omdat bumperplates groot zijn, zijn ze niet geschikt om aan dumbbells te bevestigen. Een ander nadeel van deze schijven is wel dat deze echt ”massief” zijn en er dus ook geen ruimte is overgelaten voor handgrepen. Ook zullen de schijven na langere tijd en intensief gebruik op den duur gaan slijten.
Halterset 140 KG (Olympisch) | |
Lengte halterstang | 220 cm |
Totaalgewicht | 120 kg |
Diameter halterstang | 50/51 mm |
Gewicht halterstang | 20 kg |
Aantal gewichtsschijven | 10 |
Materiaal gewichtsschijven | Rubber |
Inclusief sluitingen | JA |
Vanwege de enorme vraag naar barbell en haltersets zijn deze momenteel bij een groot aantal ketens (grotendeels) uitverkocht. Het zou dus kunnen dat al de bovenstaande opties tijdelijk uitverkocht zijn. Mocht dat het geval zijn dan kan je wellicht een alternatief barbell set of halterset vinden wat ook voldoet aan jouw wensen en verwachtingen. Onderstaand vind je overzichten van barbell sets en haltersets van verschillende aanbieders.
Vaak beschikken zowel gietijzeren als rubber-gecoate schijven over een x aantal handgrepen. Wanneer je tijdens het trainen snel het trainingsgewicht wilt aanpassen komen deze handgrepen goed van pas. Vaak beschikken bumperplates (massief rubberen schijven) over een dikkere buitenrand wat fungeert als greeprand. Wel zijn deze schijven over het algemeen minder handelbaar dan schijven van gietijzer of rubber-gecoate schijven.
Wanneer je besluit een compleet barbell set of halterset te kopen, dan ontvang je een halterstang inclusief een aantal gewichtsschijven. Het totaalgewicht van deze schijven loopt vaak uiteen van ongeveer 60 kg tot ver boven de 100 kg. Daarbij weegt iedere schijf ook niet hetzelfde, maar dit kan wel. Zo zou je bijvoorbeeld ook een barbell set kunnen kopen met aan weerzijden 3 schijven van 10 kg.
Echter is het vaak zo dat de verschillende halterschijven verschillen in grootte en gewicht. Deze combinatie maakt dat je meer kunt variëren tussen een groot aantal oefeningen en dus meer trainingsmogelijkheden hebt. Wanneer de schijven verschillen in grootte en gewicht heb je bijvoorbeeld te maken met schijven van zowel 20 kg, als 10 kg en 5 kg. Wanneer je wat biceps oefeningen wilt uitvoeren kan je beter een paar 5 kg schijven pakken, maar wil je je borstspieren flink aanpakken, dan kan je beter aan de slag gaan met de 10 kg en 20 kg schijven.
Het is niet slim om een halterset te kopen en vervolgens te bezuinigen op de klemmen of sluitingen. Los van het feit dat deze sluitingen in verhouding tot het barbell set een fractie van het bedrag bepalen, dragen deze klemmen zorg voor een veilige uitvoering van de verschillende oefeningen. Veersluitingen worden het meest toegepast bij de barbell sets en deze klemmen doen ook gewoon wat ze moeten doen. Deze klemmen schuif je op de halterstang tegen de gewichtsschijven aan wat ervoor zorgt dat de schijven op hun plek blijven tijdens het uitvoeren van de oefeningen.
Een goed alternatief op deze metalen klemmen zijn zogenaamde (lock-jaw) collars. Deze sluitingen zijn gemakkelijk op de halterstang te schuiven en daarmee erg gebruiksvriendelijk. Met een simpele klikbeweging zijn deze klemmen vast te zetten. Deze oplossing is vele malen meer solide dan de genoemde traditionele veerclip, maar deze klemmen zijn ook duurder. Voor de thuis sporter volstaan de veersluitingen ook. Het is maar net wat je voorkeur geniet. Wanneer je besluit een compleet halterset te kopen, zitten deze sluitingen 9 van de 10 keer al bij het set inbegrepen.
Wanneer je je enigszins verdiept het in een aantal oefeningen en zeker weet dat je aan de slag wilt met een barbell set of halterset raden we je aan gelijk een compleet set te kopen. Dit voorkomt in ieder geval dat je fouten maakt met bijvoorbeeld de gatmaat van de gewichtsschijven en de diameter van de halterstang. Ook is het kopen van een complete halterset financieel gezien vaak een stuk meer aantrekkelijk. Een ander voordeel van een compleet barbell set kopen is dat je maar één keer hoeft te bestellen en gelijk klaar bent. Als je pakket wordt bezorgd heb je ook gelijk alles en hoef je bijvoorbeeld niet nog te wachten op je gewichtsschijven.
Ook kan je er bij het kopen van een halterset set vanuit gaan dat je set speciaal is samengesteld als een pakket waarbij ieder onderdeel naadloos past en hoort bij het andere onderdeel. Zeker wanneer je net begint met barbell oefeningen is het kopen van een complete set een no brainer. Wanneer je net begint is de kans namelijk groot dat je nog niet heel goed weet wat je nu precies moet hebben.
Aan de andere kant is het al dan niet aanschaffen van een compleet set wel afhankelijk van het de materialen waar je zelf al over beschikt. Heb jij al een flink aantal gewichtsschijven, dan is het natuurlijk slimmer om een paar euro in je zak te houden en alleen te kijken naar een goede halterstang. Wanneer je van plan bent om een halterset voor thuis te kopen is het wellicht ook slim om de beschikbare ruimte goed op te nemen alvorens je besluit een barbell set te kopen met bijvoorbeeld een halterstang van 220 cm. Wanneer de beschikbare ruimte niet veel is, leg dan je primaire focus op een kortere halterstang.
Wanneer je zoekt op ”halterset kopen” hoef je niet lang te zoeken voordat je een aanbieder vind. Wel zit er verschil in een aanbieder en een geschikte aanbieder. Daar waar de goedkoopste en complete haltersets (halterstang inclusief gewichtsschijven en sluitingen) zich rond een bedrag van €200,- bevinden bestaan ook genoeg sets die over de €1.000,- gaan.
Zijn de goedkopere sets per definitie slecht of slechter? Nee, of een barbell set goed of geschikt voor jou is voor een bepaalde prijs is sterk afhankelijk van wat je er precies mee wilt. En natuurlijk kan je er vanuit gaan dat de kwaliteit van een halterset van €1.000,- hoger ligt dan de kwaliteit van een halterset van €200,-. Maar ben je een olympische sporter? Nee? Waarom zou je dan wel in zo’n hoge prijsrange opzoek gaan naar een halterset?
De praktijk wijst uit dat relatief gezien weinig verschil is op te merken tussen halterstangen van €200,- tot €400,- en halterstangen met een prijs van €1.000,-. Tussen halterstangen van €200,- tot €400,- en halterstangen met een prijs lager dan €200,- zijn wel aanzienlijke kwaliteitsverschillen op te merken.
Als je het tot hier hebt volgehouden heb je aardig wat informatie en impressies voor je kiezen gekregen. We hopen dat hierdoor voor jou wel duidelijk is geworden welke barbell set of halterset voldoet aan jouw eisen en verwachtingen en dat je daardoor weet welke halterset jij moet kopen. Op het internet zijn een groot aantal aanbieders te vinden van verschillende sportartikelen.
Wijzelf werken al langere tijd samen met de onderstaande merken. Vergelijk het huidige aanbod door te kijken bij de onderstaande webshops en vind de perfecte halterset voor jouw (thuis) workout. Wanneer je weet wat je wilt raden we je aan zeker niet te lang te wachten met bestellen aangezien de vraag naar barbell sets en haltersets op dit moment enorm is.
Wanneer je aan de slag gaat met een halterset is het van belang om het gewicht langzaam op te bouwen. Ga nooit bij je eerste set al maximaal. Het is belangrijk om je spieren geleidelijk aan op te warmen en klaar te maken voor ‘het echte werk’. In een keer aan de slag gaan met te veel gewicht (en daardoor een verkeerde manier van heffen) kan resulteren in vervelende blessures. Ook is het voor het opbouwen van spiermassa meer effectief om langzaam op te bouwen.
Kijk de onderstaande video voor een full body barbell workout. Het doel van deze workout is je lichaam in zijn totaliteit trainen, met een barbell set, middels 5 verschillende oefeningen. Oefening 2 dient uitgevoerd te worden op een fitnessbank. Voor de overige oefeningen zijn verder geen aanvullende attributen of apparaten benodigd. Beschik je thuis niet over een fitnessbank, vervang oefening 2 dan door een oefening naar keuze.
Het is de bedoeling om van iedere oefening zoveel mogelijk herhalingen uit te voeren binnen 1 minuut. Na deze minuut neem je 30 seconden rust voordat je aan de volgende set begint. De workout bestaat uit 5 verschillende rondes met de volgende oefeningen: