Hoe kan je veilig sporten tijdens corona?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Social distancing. Sporten in een sportschool is tijdens corona ook toegestaan mits de anderhalve meter afstand gehouden wordt.

Het coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld nog steeds in zijn greep. Omdat het aantal besmettingen blijft oplopen (op het moment van schrijven) is sporten in teamverband tijdelijk niet meer mogelijk. Mag ik dan helemaal niet meer sporten tijdens corona? Ja, dat mag zeker wel!

Gelukkig zijn er ook sporten die je nog steeds kan en mag beoefenen en ook de sportscholen zijn gelukkig nog geopend. Wel zijn er bij het sporten tijdens corona een aantal belangrijke aspecten bij gekomen. Je wilt zelf niet besmet raken met het virus. Dus je eigen vatbaarheid is belangrijk, evenals die van andere mensen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je kunt doen om het bezoek aan jouw sportschool of deelname aan je sportactiviteit zo veilig mogelijk te maken. We vertellen je over social distancing, van tevoren reserveren, de regels van de sportscholen, ontsmetten en het gebruik van eigen materiaal. Daarnaast staan we nog kort stil bij een aantal sporten die wel kunnen doorgaan tijdens corona. Be safe!

Houd afstand

De 1,5 meter regel… Iedere Nederlander heeft er inmiddels van gehoord en doet zijn best om deze 1,5 meter afstand zo goed als mogelijk te handhaven. Ook in de plaatselijke sportscholen geldt (op het moment van schrijven) dat je anderhalve meter afstand houdt van elkaar.

Echter is de 1,5 meter afstand niet in alle gevallen te handhaven. De Rijksoverheid verteld wanneer van de regel mag worden afgeweken, maar ook in welke gevallen de regel zeker geldt. Voor binnensporten in groepsverband geldt dat de groepjes uit maximaal vier personen mogen bestaan.

Binnen dit groepje dient nog steeds de 1,5 meter regel gehandhaafd te worden. Buiten de groepslessen geldt voor de ‘zelfstandige ruimte’ in de sportschool een maximum van dertig personen. Tijdens het bankdrukken zal je het dus ook even zonder spotter moeten doen.

Van tevoren reserveren

Sporten tijdens corona kan maar het is handig, slim en wellicht verplicht om van tevoren een bepaalde tijd te reserveren binnen jouw sportschool. De meeste sportscholen hebben gebruiken een handig systeem waarbij je van tevoren sporttijd kunt en zelfs moet reserveren. Doe je dit niet, dan kan en mag je niet naar binnen.

Dit maakt ook dat het maximum van dertig personen in jouw sportschool gehandhaafd kan worden. Wanneer bijvoorbeeld dertig mensen sporttijd hebben gereserveerd om 17.00 uur, dan is het als het goed is voor overige sporters niet meer mogelijk om een reservering te maken voor ditzelfde tijdstip. Dit is hoe het in ieder geval werkt binnen de fitnessketen van Basic-fit. Ook zijn er bijvoorbeeld yogascholen waar je zelfs een matje kan of moet reserveren.

Van tevoren gym time reserveren bij de Basic-fit (in Zwolle). Maximaal 30 personen in de zelfstandige ruimte van de sportschool.

Leef de regels na van je eigen sportschool

Iedere sportschool geeft informatie over de regels die daar gelden. Deze informatie wordt vaak gedeeld via Instagram, facebook, per e-mail of op digitale schermen in de sportschool zelf. Zeker wanneer je wilt sporten tijdens corona is het belangrijk om van tevoren goed de regels door te nemen van jouw sportschool.

De kans is groot dat (op het moment van schrijven) de kleedkamers en douches van jouw sportschool momenteel niet toegankelijk zijn. Hierdoor doe je er slim aan om al in je sportkleding richting de gym te komen. Ook weet je gelijk dat het overbodig is om je douchespullen mee te nemen.

Verder is het in veel sportscholen verplicht om een handdoek te gebruiken. Ook wel zo fris wanneer je flink zit te zweten op de fitnessapparaten. En de kans is groot wanneer je gaat sporten tijdens corona dat je gevraagd (of verplicht) wordt om de gebruikte apparaten na afloop te reinigen met ontsmettingsmiddelen. En hoogstwaarschijnlijk mag je je sportschool ook niet betreden alvorens je je handen goed hebt ontsmet.

Ook is het goed mogelijk dat je gevraagd wordt een mondmasker te dragen bij het betreden en het verlaten van de sportschool. Dit is het advies vanuit het RIVM wat geldt in openbare ruimtes. Tijdens het sporten is het dragen van een mondmasker niet nodig.

Reeva mondkapjes zwart. Om kans op verspreiding (corona)virus te verkleinen.

Maak de apparaten na gebruik schoon

Bij het sporten tijdens corona stellen de meeste sportscholen ontsmettingsmiddelen (sanitizer) beschikbaar om de gebruikte apparaten mee te desinfecteren. De sportscholen die dit niet doen zullen je ongetwijfeld vragen hier zelf zorg voor te dragen.

Door het reinigen van de gebruikte apparaten verwijder je de ziektekiemen en het vuil aan de oppervlakte. Hiermee maak je de kans kleiner dat infecties verspreid worden. Op advies van het RIVM is aan te raden om ieder toestel zowel voor als na gebruik te reinigen.

Spuit het ontsmettingsmiddel op je schoonmaakdoekje en nooit rechtstreeks op de apparatuur. Dit kan namelijk corrosie of schade aan elektrische componenten veroorzaken.

De kans dat je besmet raakt doordat je in aanraking komt met een sporttoestel is relatief klein, maar de kans op besmetting is zeker aanwezig. Hoelang het virus op de sportmiddelen kan overleven is van verschillende factoren afhankelijk.

Dit hangt namelijk af van het soort materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ook is bekend dat het virus beter overleeft op harde en gladde materialen zoals metaal, glas en plastic. De overlevingskans van het virus is kleiner op poreuze oppervlakken zoals karton en papier.

Gebruik eigen materiaal

Bij het sporten tijdens corona is het slim om je eigen materialen mee te nemen naar de sportschool. Dit om de kans op een eventuele besmetting verder te verkleinen. Denk hierbij aan gewichten, een ab roller, weerstandsbanden, een fitness riem of bijvoorbeeld een fitnessmatje.

Fitnessmatten zijn ideaal om veel verschillende buikspieroefeningen en bilspieroefeningen op uit te voeren. Een fitnessmat maakt het uitvoeren van veel oefeningen op de vloer een stuk meer comfortabel. Daarnaast zijn fitnessmatten helemaal niet duur! Klik op de onderstaande afbeelding om het te checken.

Deze fitnessmat van Athletix is ideaal om veel verschillende buikspieroefeningen en bilspieroefeningen op uit te voeren.

Welke sporten kunnen tijdens corona?

Zowel binnen als buiten sporten is nog steeds geaccepteerd, mits de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Sporten in groepsverband mag ook met een maximum van vier personen. Er mogen geen wedstrijden gespeeld worden (met een aantal uitzonderingen voor de topsport).

Wedstrijden, competities en toernooien zijn niet toegestaan omdat deze leiden tot teveel reisbewegingen en sociale contacten. In overleg met de NOC*NSF en de KNVB is gekeken en besloten welke sporten kunnen doorgaan en welke niet. Hiermee is besloten dat voetballers uit de eerste divisie en uit de eredivisie door mogen voetballen.

Kinderen en jongeren in de leeftijd van 17 jaar of jonger mogen gewoon trainen en hoeven daarbij niet perse anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Voor trainingen met volwassenen geldt een maximum van vier personen waarbij de anderhalve meter wel gehandhaafd dient te worden.

Een sport als tennis is ook nog steeds toegestaan waarbij dubbellen enkel toegestaan is wanneer ook daadwerkelijk anderhalve meter afstand wordt gehouden. Verder is het toegestaan om te zwemmen in natuurwater of in de binnen- en buitenbaden van een zwembad.

Het merendeel van de dansscholen vallen onder de regels voor sport. De kans is dus groot dat dansen nog steeds mag tijdens corona (mits de anderhalve meter gehandhaafd kan worden). Het is goed om te allen tijde te kijken en te luisteren naar dat wat de Rijksoverheid hier over zegt.

Op deze afbeelding zie je een tennis racket en een tennisbal. Tijdens corona mag je nog steeds tennissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.