Calorieën verbranden in rust

Hoeveel calorieën verbrand je in rust?

Wanneer je spiermassa wilt opbouwen of wilt afvallen, dan is het belangrijk dat je weet welke hoeveelheid energie jij als persoon dagelijks tot je moet nemen. Dus hoeveel calorieën vraagt je lichaam. Gedurende de dag verbrand je lichaam (een deel van) de calorieën ook weer. Maar weet jij hoeveel calorieën je kunt verbranden in rust?

In dit artikel leggen we je uit wat calorieën zijn en waar ze voor staan, op welke manieren je snel calorieën kunt verbranden, hoe je lichaam ook calorieën laat verbranden in rust en je leest hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft en hoe je dit makkelijk kunt bijhouden.

Wat zijn calorieën?

Het woord calorie is afgeleid van het Latijnse woord ‘calor’, wat warmte betekent. Een calorie is eigenlijk niets anders dan de maatstaf voor de hoeveelheid energie in je eten. Deze energie wordt berekend aan de hand van kilocalorieën, afgekort kcal.

Om precies te zijn is een calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Een kilocalorie staat gelijk aan 1000 calorieën. Dus het verschil tussen 1 kilocalorie en 1000 calorieën is de factor 1000.

Dit is te vergelijken met 1000 meter wat bijvoorbeeld staat voor 1 kilometer. Of met 1000 gram wat staat voor 1 kilogram. Wanneer op verpakking van etenswaren bijvoorbeeld 50 kcal staat afgebeeld, dan zijn dit in principe 50.000 calorieën. Deze nullen worden weggelaten omdat het op de huidige manier minder moeite kost om het uit te spreken.

Op de achterkant van voedingsmiddelen vind je nagenoeg altijd hoeveel calorieën in een bepaald product verwerkt zijn. De kilocalorieën in etenswaren worden vaak vermeld in aantal kcal per 100 gram. De termen calorie en kilocalorie worden vaak door elkaar gebruikt. In de meeste gevallen worden hier dan kilocalorieën mee bedoeld.

Ook kun je spreken van een persoonlijke energiebehoefte. Dit zegt iets over hoeveel energie jij als persoon op een dag nodig hebt. Dan wordt ook gesproken in kcal.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hoe snel verbranden calorieën?

Om alle processen in je lichaam op gang te houden is het belangrijk dat er voldoende energie binnenkomt. Stofwisseling kost je lichaam energie, maar ook een blessure of bijvoorbeeld het laten groeien van je haar. Als je daar naar kijkt, gaat het verbranden van calorieën in een rap tempo.

Maar hoeveel calorieën je verbrandt, is grotendeels afhankelijk van de inspanning die je ervoor levert. Wanneer je doel is om snel en veel calorieën te verbranden, dan zou je kunnen wandelen, hardlopen, fietsen of een HIIT training uitvoeren.

5 kilometer per uur wandelen staat gelijk aan het verbranden van ongeveer 260 kilocalorieën. Wanneer je iets harder gaat lopen, met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur, verbrand je al snel het dubbele aantal calorieën. Bij een uur joggen of hardlopen verbrand je al snel 650 kilocalorieën.

Ben je niet zo’n wandelaar of hardloper? Dan kun je het altijd overwegen om te gaan fietsen. Fietsen is razend populair in Nederland. Volgens de laatste schattingen van de brancheverenigingen BOVAG en RAI telt Nederland 22,8 miljoen fietsen. Fietsen is ook enorm populair door de calorieën welke ermee verbrandt worden.

Wanneer je rustig fietst, dus ongeveer 10 kilometer per uur, verbrand je ongeveer 330 kilocalorieën. Wanneer je 20 kilometer per uur fietst, verbrand je ongeveer 660 kilocalorieën. Ben je een wielrenner en haal je met gemak gemiddeldes van 30 kilometer per uur, dan verbrand je in dat uur tot wel 1300 kilocalorieën.

Naast wandelen, hardlopen of fietsen zou je zwemmen ook nog kunnen overwegen. Zeker wanneer je kilo’s kwijt wilt raken kunnen we zwemmen aanraden. Wanneer je een uur lang baantjes gaat trekken met de rugslag en/of de schoolslag, verbrand je zomaar 500 kilocalorieën. Een heel uur zwemmen met de vlinderslag staat gelijk aan het verbranden van ongeveer 900 kilocalorieën.

En last but not least zou je kunnen gaan voor een HIIT training. HIIT training staat voor High Intensity Interval Training en dat is zo’n beetje de meest effectieve manier om veel calorieën te verbranden in korte tijd. Met een HIIT training van een uur verbrand je meer dan 500 kilocalorieën.

Op deze afbeelding zie je een sporthorloge, een fitnessmat, een fitnessbal, dumbells, een weegschaal en een treadmill. Al deze apparaten hebben te maken met het verbranden van calorieën (in rust)

Calorieën verbranden in rust

Mensen die net een kilootje teveel hebben opgebouwd aan hun lichaam gebruiken vaak het excuus dat ze een trage stofwisseling hebben. Hiermee doelen deze mensen op de ruststofwisseling wat ook wel basaal metabolisme (BMR) wordt genoemd.

Andere bewoordingen voor basaal metabolisme zijn rustmetabolisme of ruststofwisseling. Al deze termen slaan op de processen in je lichaam waar je zelf niet zoveel invloed op kunt uitoefenen. Hierbij kun je denken aan het kloppen van je hart, in- en uitademen en het verteren van je eten. Dit gebeurt namelijk ook allemaal als je lichaam in ‘rust’ is.

Spieren en spiermassa zijn heel belangrijk voor ons mensen. Hoeveel calorieën je in rust kunt verbranden hangt daar dan ook nauw mee samen. Hoe hoger je spierweefsel, hoe hoger de stofwisseling in rusttoestand is. Bij overtollige kilo’s is het net andersom. De ruststofwisseling bij vetweefsel ligt een stuk lager dan bij spierweefsel.

In verhouding is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe hoger het percentage vetweefsel en hoe lager het spierweefsel wordt. Dat betekent dus ook hoe ouder je wordt hoe minder calorieën verbranden in rust. Wel verschilt het heel erg per persoon hoeveel calorieën je kunt verbranden in rust. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Namelijk:

  • Geslacht -> vrouwen hebben, in verhouding tot mannen, procentueel een lagere stofwisseling door een hoger percentage vetweefsel.
  • Spierweefsel -> hoe groter de spiermassa, hoe meer calorieën je lichaam gaat verbranden in rust.
  • Leeftijd -> je ruststofwisseling wordt naarmate je ouder wordt steeds lager.
  • Erfelijkheid -> het is deels erfelijk bepaald hoe het stofwisselingsproces binnen jouw lichaam werkt.
  • Gewicht -> hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je lichaam verbruikt.
  • Geneesmiddelen -> bepaalde geneesmiddelen kunnen je rustmetabolisme verhogen of juist verlagen.
  • Status van hormonen -> schildklierhormonen kunnen bijvoorbeeld je rustmetabolisme verhogen.

Een van de factoren waar je zelf ook veel invloed op kunt uitoefenen is spierweefsel. Wanneer je meer calorieën wilt verbranden in rust dan moet je je onder andere focussen op het vergroten van je spiermassa. 1 kilo van je spierweefsel staat gelijk aan het verbranden van 13 kilocalorieën per dag. 1 kilo lichaamsvet zorgt voor het verbranden van 4,5 kilocalorieën. Wanneer je dus meer calorieën wilt gaan verbranden in rust zul je de focus moeten leggen op krachttraining. Klik hier en zie hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrand met krachttraining.

Hoeveel calorieën heeft mijn lichaam nodig?

De hoeveelheid calorieën is zoals eerder al benoemd van verschillende factoren afhankelijk. Ben je een man of ben je een vrouw, ben je groot of ben je klein en ben je zwaar of juist niet? De lichamen van mannen verteren al snel meer calorieën omdat mannen over het algemeen ook meer spierweefsel hebben.

De gemiddelde vrouw (met een kantoorbaan) die weinig beweegt, is rond de 2000 kilocalorieën nodig. Mannen met een soortgelijke levensstijl zijn ongeveer 2500 kilocalorieën nodig.

Je kunt ook afvallen en je BMI verlagen door minder te gaan eten. Wanneer jij een man bent en wilt afvallen, is het slim om niet meer dan 1.800 kilocalorieën te consumeren. Ben je een vrouw? Dan geldt een maximum van 1.500 kilocalorieën per dag.

Maar hoe ga je dit zelf allemaal bijhouden? We hebben nieuws voor je… dat ‘zelf bijhouden’ is helemaal niet meer van deze tijd en kan een stuk makkelijker met zogenaamde calorieëntellers. Deze calorieëntellers vertellen je precies hoeveel calorieën jouw lichaam per dag moet binnenkrijgen. Maar ook kun je op dit apparaat zien hoeveel calorieën jij op een bepaalde dag al hebt geconsumeerd of juist hebt verbrandt.

Op de bovenstaande afbeelding zie je een multifunctionele activity tracker. Dit kleine draagbare apparaatje helpt je bij het vitaal en gezond houden van je lichaam. Deze activity tracker is te verbinden met je smartphone. Dus al je prestaties en statistieken kun je gelijk terugkijken in je telefoon. Met deze activity tracker kun je onder andere je stappen tellen, je calorieën, hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk meten. Voor meer informatie en de laagste prijs kun je op de knop hieronder klikken.


Of ben jij iemand die het gelijk goed wil doen? Dan raden we je aan om voor de bovenstaande optie te gaan. Deze optie is wel een paar euro duurder, maar dan heb je wel gelijk de best seller te pakken die er ook net even een stukje beter uit ziet. Deze multifunctionele activity tracker heeft evenals zijn goedkopere broertje legio aan handige features. Alleen kun je met dit apparaat net even wat meer. Dit sporthorloge is waterdicht, bewaakt en monitort je gezondheid en houdt onder andere bij hoeveel calorieën je verbrand. De SmartWatch-Trends S205L sporthorloge (zoals dit apparaat heet) lijkt daarbij ook erg op een Apple watch. Zowel in esthetisch opzicht als qua functionaliteit. Prijstechnisch gezien liggen deze opties mijlenver bij elkaar vandaan. Voor een Apple watch moet je al snel €400/€500 meebrengen.

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149