Is het dragen van een mondkapje tijdens sporten schadelijk?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Mondkapje dagen tijdens het sporten in de Basic-fit (in Zwolle)

Moet ik een mondkapje dragen tijdens het sporten? Goede vraag! En erg actueel momenteel. De afgelopen weken werd deze vraag vaak gesteld. Omdat jij op dit artikel terecht bent gekomen loop je wellicht rond met dezelfde vraag. We vertellen je er in dit artikel alles over.

Het coronavirus houdt ons al maanden in zijn greep en we hebben allemaal door dat het waarschijnlijk ook nog wel even zo zal blijven. Het verhaal van de mondkapjes is momenteel onderwerp van discussie.

In Nederland geldt vooralsnog het dringende advies voor alle mensen vanaf 13 jaar om een mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Dus ook in sportscholen. De Rijksoverheid laat via hun website weten dat gaat om een ”dringend advies” en dus niet om een verplichting.

In dit artikel vertellen we je of het sporten met een mondkapje gevaarlijk is, wat het effect is van een mondkapje op je sportprestaties, of een mondmasker de kans op verspreiding daadwerkelijk verkleind en wat het advies is met betrekking tot het dragen van een mondkapje tijdens het sporten.

Inhoudsopgave

Is sporten met een mondkapje gevaarlijk?

Waarschijnlijk zie jij het om je heen ook gebeuren. Steeds meer mensen komen naar de sportschool met een mondkapje op. En steeds meer mensen dragen dit mondkapje vervolgens ook tijdens het sporten. Dit kan, maar is niet per se aan te raden.

Duitse artsen hebben te kennen gegeven dat het dragen van een mondkapje tijdens intensief sporten eerder schadelijk is dan beschermend. En waarom is dat zo? Wanneer jij een mondkapje draagt tijdens het sporten kan hypercapnie optreden. Hypercapnie is een medische term welke staat voor een overmatig koolstofdioxide gehalte in je bloed.

Want dat is wat er gebeurd. Door het dragen van een mondmasker kan de koolstofdioxide (CO2) niet goed worden uitgeademd. De kans is dan aanwezig dat de verhoogde luchtweerstand in het mondmasker zich kan gaan ophopen in het bloed waardoor je pH-waarden dalen (acidose). Dit kan resulteren in duizeligheid, hoofdpijn of een verminderd bewustzijn.

Wat is het effect van een mondkapje op je sportprestaties?

Doordat het dragen van een mondmasker je ademhaling belemmert, heeft het ook invloed op je sportprestaties. Je zult geen enorme verschillen opmerken, maar je zult zeker ervaren dat het dragen van een mondkapje tijdens het sporten oncomfortabel is.

Door de inspanning en de verhoogde ademhaling zal je mondkapje warm en nat van het zweet worden. Een vochtig mondkapje zorgt ervoor dat ademhalen moeilijker wordt en dat bacteriën sneller kunnen groeien. Daarbij kun je door het dragen van een mondmasker ook nog eens duizelig en kortademig worden. Voor het sporten is dit niet ideaal en zal het ook resulteren in mindere prestaties.

Wetenschappers van het Britse Journal of Sports Medicine schrijven dat een mondkapje ook niet is ontworpen om mee te sporten. De kans is namelijk vrij groot dat het mondmasker niet goed aansluit, waardoor de kans nog steeds aanwezig is dat je anderen besmet.

Daarbij kan het dragen van een mondkapje resulteren in meer puistjes op je gezicht. Een mondmasker op je gezicht veroorzaakt zelf geen acne, maar kan het dus wel verergeren. Acne is een verstopping van je talgklieren. Wij als mensen hebben door onze gezichtsbeharing veel haarzakjes onder de huid en daar zitten ook veel talgklieren. Doordat de talgklieren bij acne verstopt zitten krijg je puisten.

Op deze afbeelding zie je een man en een vrouw die een mondkapje dragen tijdens het sporten in de sportschool.

Verkleind het dragen van een mondmasker tijdens sporten de kans op verspreiding?

Verkleind een mondkapje dragen tijdens het sporten de kans op verspreiding van het coronavirus? Het antwoord op die vraag is: JA. Maar in welke mate is niet bekend. Dit is sterk afhankelijk van het type mondkapje en de doorlaatbaarheid ervan, maar ook van het type inspanning.

Tot nu toe is het effect van de doorlaatbaarheid van de virusdeeltjes getest op mensen in rusttoestand of mensen die matige inspanning leverden. Over wat het resultaat zal zijn bij intensieve inspanning kan dus niets gezegd worden. Daar komt bij dat veel van dit type onderzoeken destijds betrekking hadden op het griepvirus.

En virusdeeltjes van het griepvirus zijn vermoedelijk een stuk groter dan die van het coronavirus. Dit zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de doorlaatbaarheid van het virus. Een feit staat in ieder geval vast: Hoe hoger de inspanning, hoe hoger de ademhaling en hoe hoger de ademhaling, des te meer deeltjes door het mondmasker heen gelaten worden.

Bij intensieve inspanning worden de kleine vochtdruppeltjes (aerosolen) met meer kracht uit de mond geblazen, wat de kans op verspreiding van het virus dus ook groter maakt. Wanneer lucht harder uitgeblazen wordt, blijven aerosolen langer in de lucht hangen. Een mondkapje kan dit deels tegenwerken.

Bij wielrenners die dertig kilometer per uur rijden kan besmetting via aerosolen, door luchtverplaatsing, plaatsvinden tot over een afstand van wel twintig meter.

Bert Blocken – Technische Universiteit te Eindhoven
Op deze afbeelding zie je twee vrouwen die een mondkapje dragen tijdens het sporten in de sportschool op 1,5 meter afstand van elkaar.

Wat is het advies?

Landelijk geldt het dringende advies voor iedereen die 13 jaar of ouder is: draag een mondkapje in publieke gebouwen, zoals winkels, horeca, theaters en musea. Datzelfde geldt ook voor mensen met een contactberoep zoals de kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten.

Dit dringende advies geldt dus voor binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn en waarbij bezoekers staand of lopend verblijven. De kleedkamers, de hal en andere ruimtes van sportscholen vallen hier dus ook onder. Maar tijdens het sporten in de sportschool mag het mondkapje gewoon af.

Ga niet continu het mondmasker op en af doen. Het vaak op en af doen van je mondkapje verhoogt namelijk ook de kans op besmetting. Wanneer je een mondkapje wilt gebruiken dan moet je het goed doen! Zorg dat je mondmasker goed aansluit rond je mond en neus. Gooi je mondmasker na gebruik weg en was je handen goed.

Maar er is meer dan een mondmasker. Lees HIER wat je nog meer kunt doen om een bezoek aan de sportschool zo veilig mogelijk te maken tijdens de coronacrisis.

Daarnaast is het belangrijk om te allen tijde de richtlijnen van het RIVM aan te houden en ook daadwerkelijk de 1,5 meter afstand te handhaven. Dat is namelijk de beste en meest preventieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te werken. Het gaat om dringend advies, waarbij beroep wordt gedaan op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wil je helemaal geen risico’s lopen? Ga dan thuis sporten!

Goedkope Wasbare Reeva mondkapjes. Verkrijgbaar in zwart, roze, panter, groen en rood

Reeva mondkapjes

  • Verkrijgbaar in: zwart, roze, panter, groen en rood
  • Geen medische mondkapjes
  • Wasbaar (op hoge temperatuur)
  • Vanaf €13,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.