Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Ben je van plan om een kettlebell te kopen? Weet je al precies wat je wilt of ben je compleet nieuw in de wereld van kettlebells? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. In deze review word je als beginner, maar ook als meer gevorderde sporter bij de hand genomen op zoek naar de perfecte kettlebell voor jou.
Zeker wanneer je nog nooit eerder gesport hebt met een kettlebell is dit artikel een absolute eye-opener voor jou. We willen je in dat geval ook aanraden het volledige artikel goed door te nemen alvorens je naar de beste kettlebells (voor thuis) door scrolt. Een kettlebell kopen doe je één keer en dan voorlopig niet weer. Kettlebells zijn namelijk (nagenoeg) onverwoestbaar en daardoor kan je hier vaak je leven lang plezier van hebben.
Dat gezegd hebbende is het wel zo handig om gelijk de juiste kettlebell te kopen. Maar koop je er dan 1? Koop je er meerdere of is het misschien beter om een in gewicht verstelbare kettlebell te kopen? In dit artikel worden al je vragen rondom kettlebells beantwoord en krijg je de beste opties die momenteel te verkrijgen zijn voorgeschoteld.
Een kettlebell is een gewicht met een handvat waar zowel cardio- alsook krachttrainingsoefeningen mee kunnen worden uitgevoerd. Het overgrote deel van de kettlebells is gemaakt van gietijzer, maar er bestaan ook kettlebells van kunststof, PVC (gevuld met zand of cement). Kettlebells komen oorspronkelijk uit Rusland en daar wordt het gewicht ook wel ”girya” of ”ball of strength” genoemd. Je kunt kettlebells van 2 kg tot en met 48 kg kopen en er bestaan zelfs kettlebells die in gewicht te verstellen zijn. Het kopen van een kettlebell (voor thuis) kan je zien als een duurzame en veilige investering. De meeste kettlebells zijn namelijk onverwoestbaar en je kunt er op een vrij eenvoudige manier een groot aantal spiergroepen van je lichaam mee trainen.
Wanneer je besluit een kettlebell te kopen en ermee gaat trainen kom je er al snel achter dat trainen met een kettlebell nogal wat voordelen met zich meebrengt. Doordat kettlebells klein en compact zijn kan je ze gemakkelijk meenemen en zo overal trainen waar je maar wilt. Trainen met een kettlebell is dan ook erg populair onder thuissporters en buitensporters. Ook heb je slechts één kettlebell nodig om je gehele lichaam te kunnen trainen. Daarbij maakt het dus niet uit of je sterker wilt worden, spiermassa wilt opbouwen of bijvoorbeeld je cardio of flexibiliteit wilt verbeteren. Verder is een groot voordeel van kettlebells dat ze nagenoeg onverwoestbaar zijn en daardoor erg lang mee kunnen gaan. Zie het kopen van een kettlebell dan ook niet als kosten, maar als een investering voor het leven. De belangrijkste voordelen van trainen met een kettlebell op een rijtje:
Zowel de kettlebell alsook de dumbbell zijn beide gewichten om mee te trainen. Toch is een kettlebell van 10 kg niet te vergelijken met een dumbbell van 10 kg. Met een dumbbell is het veel beter mogelijk om middels isolatieoefeningen te focussen op het trainen van één specifieke spier. Wanneer je gaat trainen met een kettlebell zijn vaak meerdere spieren betrokken. Daarbij heb je met kettlebells een stuk meer bewegingsvrijheid dan wanneer je zou trainen met dumbbells. Dit komt onder andere doordat bij kettlebells in tegenstelling tot dumbbells geen ‘knurling’ in het handvat zit verwerkt.
Deze knurling zorgt bij dumbbells voor maximaal grip op het handvat. Bij kettlebells is het juist de bedoeling dat deze kunnen roteren in je handen. Deze bewegingsvrijheid brengt echter ook risico’s met zich mee. De kans op blessures is namelijk wel een stukje groter dan wanneer je zou trainen met een setje dumbbells. Daarom is het van belang om te trainen met het juiste gewicht en de juiste techniek te hanteren. Met zowel dumbbells alsook met kettlebells is het mogelijk om spiermassa op te bouwen. Kettlebells zijn perfect voor kracht-oefeningen en cardio-oefeningen. Dat maakt ook dat je bij een groot deel van de crossfit trainingen kettlebells voorbij ziet komen.
Met slechts één kettlebell kan je een groot aantal spiergroepen aanspreken, trainen en continu blijven prikkelen. Daarbij kan je met een kettlebell ook veel verschillende oefeningen combineren en kan je er zelfs full body work-outs mee uitvoeren. Benen, armen, schouders, borst, rug, billen, met een kettlebell kan je het allemaal trainen. Met een kettlebell kan je werken aan je cardio, kracht, stabiliteit en flexibiliteit. Klik hier voor de kettlebell work-out voor de beginner.
Met welk gewicht je gaat trainen is met name sterk afhankelijk van je trainingservaring en het type oefening. Wanneer je nog nooit eerder een kettlebell hebt vastgehouden is het slim om met relatief weinig gewicht te beginnen. Op deze manier kan je het beste kennismaken met kettlebells en zo kan je ook een goede techniek ontwikkelen. Onthoud goed dat de techniek belangrijker is dan het trainingsgewicht.
Wanneer je techniek niet in orde is, ben je voor niks aan het trainen en kan je zelfs blessures oplopen. Het lijkt ons niet dat je met die intentie aan je work-out begint. Gedurende een complete set moet je eenzelfde juiste houding en de juiste techniek kunnen aanhouden. De meeste vrouwen beginnen met een kettlebell van 4 kg tot 8 kg en de meeste mannen beginnen vaak met een kettlebell van 10 kg tot 16 kg.
Een kettlebell kan je kopen in verschillende soorten en maten en ook in verschillende prijscategorieën. De prijs van een kettlebell wordt hoofdzakelijk bepaald door het gewicht en de gebruikte materialen. Zo zijn kettlebells van gietijzer een stuk duurder (maar ook duurzamer) dan kettlebells die gemaakt zijn van bijvoorbeeld PVC (en gevuld zijn met cement of zand). Afhankelijk van je wensen kan je al voor een paar euro een kettlebell in huis halen. Maar ga je voor een zware of een lichte kettlebell? En ben je van plan om 1 kettlebell te kopen of koop je er gelijk 2 of 3? Of ben je iemand die het gelijk goed wil doen en geef je één keer geld uit voor een in gewicht verstelbare kettlebell? Je zult begrijpen dat het daarom lastig is om te zeggen wat een kettlebell nu precies kost. Zoals aangegeven kan je al een kettlebell kopen vanaf een paar euro, maar kan je er ook gerust een paar honderd euro voor kwijt zijn (vaak voor verstelbare kettlebells).
In de basis lijken alle kettlebells op elkaar. En ja, kettlebells dienen in de basis allemaal hetzelfde doel, maar toch zijn er nogal wat punten waarin kettlebells onderling van elkaar kunnen verschillen. Zo is de ene kettlebell vervaardigd van massief gietijzer, terwijl een andere kettlebell (die er bijna hetzelfde uit ziet) gevuld is met zand of cement. Dit is slechts één van de punten waarin kettlebells van elkaar kunnen verschillen, maar er zijn ook nog een aantal andere belangrijke punten die van grote invloed zijn op onder andere de prijs en de duurzaamheid. Deze punten vind je hieronder opgesomd en toegelicht.
Bij het kopen van een kettlebell weegt de materiaalkeuze zwaar mee. Het materiaal van de kettlebell bepaalt namelijk voor een groot deel de prijs, maar ook voor een groot deel hoe duurzaam je aankoop is en hoelang de kettlebell meegaat. De meeste kettlebells zijn gemaakt van oersterk en onverwoestbaar gietijzer, maar er bestaan ook kettlebells van staal, kunststof of PVC (gevuld met cement of zand). Groot voordeel van PVC of kunststof kettlebells (voorzien van vulling) is dat deze een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld gietijzeren kettlebells. Wel zijn deze gevulde kettlebells vaak een stuk groter (door de lagere dichtheid van de vulling) dan de meer compacte gietijzeren kettlebells.
Bij het kopen van een kettlebell is het ook goed om te kijken naar of de kettlebell voorzien is van een bepaalde coating. Zo bestaan kettlebells met een rubbercoating of poedercoating. Een rubbercoating voelt meer comfortabel aan dan bijvoorbeeld een niet gecoate gietijzeren kettlebell. Ook verkleint een rubber gecoate kettlebell de kans op schade aan je vloer aanzienlijk. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van hoe je met je kettlebell en je sportomgeving omgaat. Een kettlebell met een handvat voorzien van een poedercoating ligt lekker en stevig in de hand. Een bepaalde coating op een kettlebell is geen absolute vereiste, maar het is wel goed om te weten dat het beschikbaar is op de markt.
Je kunt kettlebells kopen in verschillende gewichtsklassen. Zo kan je kettlebells kopen van slechts 2 kg, maar kan je ze ook kopen van 48 kg. Hoe zwaar jouw kettlebell moet zijn is afhankelijk van het type oefeningen die je ermee wilt gaan uitvoeren en je eigen trainingservaring. Het is niet aan te raden om alle oefeningen van een full body kettlebell work-out uit te voeren met hetzelfde gewicht. In zo’n geval is het altijd beter om kettlebells met verschillend gewicht tot je beschikking te hebben of een in gewicht verstelbare kettlebell. Een kettlebell is zo ontworpen dat het gewicht zich precies tegenover de handgreep bevind. Wanneer je een kettlebell optilt of swingt kan het ontwerp ervoor zorgen dat de kettlebell 3 tot 4 keer zwaarder aanvoelt dan het daadwerkelijke gewicht.
In plaats van 3 of misschien wel 6 kettlebells te kopen, kan je ook gaan voor een in gewicht verstelbare kettlebell (optie 2 en 3). In eerste instantie lijkt dit een dure optie, maar als je er goed over nadenkt, bespaar je juist geld. Daar waar je 6 of 7 losse kettlebells moest kopen, hoef je nu maar 1 in gewicht verstelbare kettlebell te kopen. Met een kettlebell die in gewicht verstelbaar is kan je op verschillende niveaus verschillende oefeningen uitvoeren.
De prijs van een kettlebell is voor het grootste deel afhankelijk van het gebruikte materiaal en van het gewicht. Je zult begrijpen dat een kettlebell van 4 kg goedkoper is dan een kettlebell van 40 kg. Daarbij zit er ook aanzienlijk verschil tussen een kettlebell van gietijzer of een kettlebell van bijvoorbeeld kunststof of PVC (voorzien van zand of cement vulling). Je kunt voor een paar euro al een kettlebell in huis halen, maar de meest duurzame kettlebells kosten je al snel een paar tientjes. Aan de andere kant zijn kettlebells nagenoeg onverwoestbaar en kan je er dus lang en veel plezier van hebben.
In de basis lijken alle kettlebells op elkaar en dat klopt ook. Ondanks dat zijn wel degelijk verschillen op te merken als gekeken wordt naar de grootte van kettlebells. De wat duurdere kettlebells die (voor een groot deel) bestaan uit gietijzer of staal, of kettlebells die verstelbaar zijn hebben over het algemeen stuk voor stuk een compacte maat. De goedkopere kettlebells die voorzien zijn van een zand of cementvulling zijn over het algemeen groter waardoor ze wat minder fijn in de handen liggen en niet geschikt zijn voor iedere sportoefening. Dat deze kettlebells groter zijn, komt doordat de dichtheid van zand of cement een stuk lager is dan de dichtheid van bijvoorbeeld gietijzer of staal.
Omdat kettlebells steeds populairder worden in de sportwereld, komen er ook steeds meer aanbieders bij. Zeker als beginner kan je hierdoor het spoor bijster raken. Daarom hebben wij voor jou in het onderstaande overzicht verschillende kwalitatief hoogwaardige kettlebells geselecteerd die stuk voor stuk te gebruiken zijn tijdens wat voor soort work-out je ook maar kunt bedenken. Of je nu een beginner bent of juist al verder gevorderd, wanneer je van plan bent om een goede kettlebell (of meerdere) te kopen, dan ga je hier ongetwijfeld vinden wat je zoekt.
Wanneer je van plan bent een kettlebell te kopen, maar er nog nooit eerder eentje vast hebt gehouden, dan is dit wat voor jou. Dit voordeelset van Gorillasports bestaat namelijk uit 3 kettlebells: een kettlebell van 4 kg, een kettlebell van 8 kg en een kettlebell van 12 kg. Wanneer je nog niet eerder hebt getraind is het lastig in te schatten wat voor jou het juiste gewicht is om mee te trainen. Daarbij wil en kan je niet elke oefening met hetzelfde gewicht uitvoeren en is het daarom handig dat je kan afwisselen qua gewicht. De kettlebells zijn van gietijzer en voorzien van een rubber coating. Verder zijn deze kettlebells dankzij de afgevlakte onderkant en de brede handgreep erg gebruiksvriendelijk. Voor de beginner is dit kwalitatief hoogwaardige voordeelset kettlebells ideaal om mee te trainen.
Voordeelset van 3 kettlebells | |
Merk | Gorillasports |
Gewicht | 4 + 8 + 12 kg |
Materiaal | Gietijzer |
Afwerking | Rubber coating |
Verstelbaar in gewicht | NEE |
Garantie | 2 jaar |
Met betrekking tot de verschillende kettlebells uit deze review heeft deze 6 in 1 kettlebell onze absolute voorkeur. Door deze kettlebell te kopen ben je in één keer klaar voor elk type training. Deze kettlebell is namelijk verstelbaar in gewicht en daardoor geschikt voor lichtere als ook voor zwaardere oefeningen. Door aan de knop op de kettlebell te draaien kan je gemakkelijk en snel wisselen van gewicht. Deze kettlebell kent 6 verschillende standen variërend van 4 kg tot maar liefst 18 kg. Ook neemt deze kettlebell je in verhouding zeer weinig ruimte in beslag. De sleutelwoorden van deze kettlebell zijn: comfort en gebruiksgemak. Onder aan de streep is deze kettlebell prijstechnisch gezien ook een erg interessante optie. In principe koop je hiermee namelijk 6 kettlebells in 1. Zou je voor elke hoeveelheid gewicht van deze kettlebell een losse variant kopen (bijvoorbeeld van optie 4 hieronder), dan moet je in ieder geval € 300,- op tafel leggen en dat hoef je nu niet. Wat ons betreft, is dit de beste kettlebell voor thuis.
Verstelbare kettlebell Bowflex | |
Merk | Bowflex |
Gewicht | Verstelbaar van 4 tot 18 kg |
Materiaal | Kunststof |
Afwerking | Kunststof |
Verstelbaar in gewicht | JA |
Garantie | 2 jaar |
Deze kettlebell ziet er veel anders uit dan de nummer 2, maar werkt via hetzelfde principe. Deze kettlebell is namelijk ook verstelbaar in gewicht en in maar liefst 7 verschillende standen. Dit is de kettlebell die je moet kopen als je het meeste waar voor je geld wilt hebben. In principe heb je hier 1 gietijzeren kettlebell waarvoor je anders 7 losse kettlebells zou moeten aanschaffen. Prijstechnisch gezien is dit ook een meer aantrekkelijke optie om te kopen dan de nummer 2 omdat je meer instelmogelijkheden hebt en de prijs een stuk lager ligt. Over smaak valt echter niet te twisten en daar wint de nummer 2 het wel van deze kettlebell. Ook kan het even wennen zijn met deze kettlebell wanneer je niet gaat trainen met het volledige gewicht en een aantal schijven aan de kant legt. De nummer 2 behoudt zijn oorspronkelijke vorm met welk gewicht je ook traint. Wel is ook deze kettlebell uitermate gebruiksvriendelijk en geschikt voor je thuis work-out en neemt het gewicht weinig ruimte in beslag.
Verstelbare kettlebell Focus Fitness | |
Merk | Focus Fitness |
Gewicht | Verstelbaar van 3 tot 18 kg |
Materiaal | Gietijzer, staal |
Afwerking | Gietijzer |
Verstelbaar in gewicht | JA |
Garantie | 1 jaar |
Wanneer je vaker hebt getraind met een kettlebell weet je als het goed is ook welk gewicht voor jou fijn is om mee te trainen. Of misschien heb je al een ietwat zware kettlebell thuis en zou je liever nog een lichtere versie kopen. Dan ga je tussen de onderstaande kettlebells van Focus Fitness ongetwijfeld het gewicht vinden wat je zoekt. De onderstaande kettlebells zijn ook ideaal voor je thuis training en zijn er vanaf 4 kg tot maar liefst 40 kg. Dankzij de massieve constructie van gietijzer zijn ook deze kettlebells onverwoestbaar en daarmee een duurzame aankoop. Vanwege de comfortabele grip en platte onderkant zijn deze kettlebells fijn in het gebruik.
Losse kettlebells gietijzer | |
Merk | Focus Fitness |
Gewicht | Van 4 t/m 40 kg |
Materiaal | Gietijzer |
Afwerking | Gietijzer |
Verstelbaar in gewicht | NEE |
Garantie | 1 jaar |
Ben je echt op zoek naar de meest goedkope kettlebells dan kom je uit op deze kettlebells van Tunturi. Misschien dat je elders kettlebells vindt voor een paar euro minder, maar gezien de kwaliteit heb je hier goedkope kettlebells van een goede kwaliteit. Deze kettlebells zijn een stuk goedkoper dan gietijzeren kettlebells omdat deze vervaardigd zijn van PVC en zijn gevuld met zand. Je kan met deze goedkopere kettlebells nagenoeg al dezelfde oefeningen uitvoeren als met duurdere gietijzeren kettlebells. Het meest belangrijke verschil is dat gietijzeren kettlebells nagenoeg onverwoestbaar zijn en dat deze PVC kettlebells dat niet zijn. Ook zijn deze kettlebells van PVC in verhouding wat groter doordat ze gevuld zijn met zand (dichtheid van zand ten opzichte van gietijzer is lager). Hierdoor kunnen deze kettlebells bij bepaalde oefeningen wat minder fijn in de hand liggen. Maar ook van deze kettlebells kan de fanatieke thuis sporter lang en veel plezier hebben. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste kettlebells die voor langere tijd mee moeten gaan dan kom je hier op uit.
Losse kettlebells PVC | |
Merk | Tunturi |
Gewicht | Van 2 t/m 16 kg |
Materiaal | PVC met zandvulling |
Afwerking | PVC |
Verstelbaar in gewicht | NEE |
Garantie | 1 jaar |
Wanneer je hebt besloten een kettlebell te kopen wil je na ontvangst natuurlijk direct aan de slag en dat begrijpen we. Om die reden hebben we eerder al eens een kettlebell work-out voor de beginner opgesteld. Deze kettlebell work-out bestaat uit 6 verschillende oefeningen welke stuk voor stuk gericht zijn op het vergroten van spiermassa. Naast de 6 oefeningen uit de kettlebell work-out voor de beginner bestaan natuurlijk nog veel meer kettlebell oefeningen. Daarom is moet je deze oefeningen ook zien als startpunt en willen we je vooral aansporen zelf ook op zoek te gaan naar andere oefeningen.
(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 21-07-2023)