foam rolling fouten

De 5 meest gemaakte foam rolling fouten

Foam rollen biedt veel voordelen voor sporters, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een kantoorbaan (zittend werk). Naast dat foam rollers een positieve uitwerking hebben op je lichaamshouding, zorgt foam rolling ook voor een betere doorbloeding van de spieren, draagt het bij aan het herstellen van de spieren en zorgt het voor een betere flexibiliteit en mobiliteit. Toch worden foam rollers niet altijd op de juiste manier gebruikt, wat ervoor zorgt dat de gewenste resultaten uitblijven en dat (spier)schade soms zelfs erger wordt. Het merendeel van de foam rolling fouten wordt gemaakt door onervaren sporters die aan de slag gaan met het verkeerde type foam roller. In dit artikel lichten we de 5 meest gemaakte foam rolling fouten toe. Dit zodat jij daadwerkelijk wat gaat hebben aan je foam roller massage.

Rustig en gecontroleerd masseren voorkomt foam rolling fouten

1. Te snel foam rollen

Een van de meest gemaakte foam rolling fouten is het te snel uitvoeren van een bepaalde foam roller oefening. Net als bij veel andere sportoefeningen is het belangrijk om de oefening geleidelijk aan op te bouwen. Met snel foam rollen ga je niet de spierknopen verwijderen en kan je de zelfs de pijnsensatie overschrijven. Ondanks dat dit je toch een goed gevoel kan geven en de bloedsomloop stimuleert is dit alles behalve goed en ontspannend voor je spieren. Het is belangrijk dat je spieren de tijd krijgen om te wennen aan de (hardheid van de) foam roller. Deze tijd krijgen je spieren door langzaam te foam rollen. Dit resulteert erin dat zowel oppervlakkige alsook dieper gelegen spieren gemasseerd worden. Daarmee is langzaam en gecontroleerd foam rollen een stuk meer efficiënt.

2. Te lang foam rollen

Lang is lang niet altijd beter en zeker niet bij het foam rollen. Te lang de spieren masseren met een schuimroller is dan ook een van de meest gemaakte foam rolling fouten. Te lang onafgebroken eenzelfde spier rollen heeft een averechtse werking en kan de (spier)pijn juist erger maken en schade veroorzaken aan het weefsel of de zenuwen. Ga dus in geen geval 5 minuten of langer eenzelfde spier masseren met een foam roller. Het meest effectief zijn foam roll massages van circa 10 tot maximaal 30 seconden met een totaal van 2 tot 5 sets. Daarom is het altijd slim om de tijd bij te houden of te masseren aan de hand een foam roller work-out.

3. Verkeerde techniek

Net als tijdens het krachttrainen staan of vallen de resultaten die je kunt behalen met de techniek die je hanteert. Dat geldt ook voor het foam rollen. Het hanteren van de juiste techniek gaat gepaard met het aannemen van de juiste lichaamshouding. Neem je een verkeerde lichaamshouding aan tijdens het foam rollen, of masseer je een spier op een verkeerde manier? Dan zullen de gewenste resultaat ook uitblijven en kan de situatie zelfs achteruit gaan. Dit is een van de foam rolling fouten die je gaat maken wanneer je niet zo goed weet wat je precies aan het doen bent of moet doen. Daarom is het altijd slim om advies te vragen aan meer ervaren mensen of door aan de slag te gaan met een foam roller work-out (inclusief voorbeeld video’s).

4. Rollen op de pijnlijke plek

Wanneer je last hebt spierknopen, triggerpoints of spierpijn is het juist niet slim om exact op deze gevoelige plekken te foam rollen. Door rechtstreeks op de pijnlijke plek te foam rollen kunnen juist meer spanningen en ontstekingen ontstaan. In plaats van direct op de pijnlijke plek te masseren is het beter om vlak naast het probleemgebied te foam rollen. De oorzaak van de irritatie bevindt zich vaak een paar centimeter van de pijnlijke plek. Daarom is het slimmer om de aanhechtingen van de gevoelige spieren te masseren.

5. Niet de juiste foam roller

Onder de meest gemaakte foam rolling fouten valt ook het met de verkeerde foam roller spieren masseren. Foam rollers kunnen van elkaar verschillen op basis van lengte, structuur, diameter en hardheidsgraad. Welke foam roller het best bij jou past kan worden bepaald op basis van deze cruciale punten. Het meest belangrijk is de hardheid van de foam roller. Wanneer je nooit eerder hebt gewerkt met foam rollers is het zeker niet verstandig om met een al te harde foam roller aan de slag te gaan. Masseren met een te harde foam roller is erg pijnlijk en kan juist zorgen voor beschadigen in de zenuwen en het weefsel. Ben je een ervaren (top)sporter en/of werk je vaker met foam rollers? Dan kan je prima een schuimroller aan met een hogere dichtheid.

De beste foam rollers voor spierherstel
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149