musculus biceps brachii

Wat zijn biceps?

Wanneer we het hebben over biceps of spierballen, dan hebben we het over de musculus biceps brachii. Biceps (uitspraak: BIE-seps) behoren tot de bovenarmspier en wordt daarom ook wel tweehoofdige bovenarmspier genoemd. De naam is deels Latijn en deels Grieks. ‘Bi’ betekent twee en ‘ceps’ betekent hoofd. Biceps is een bi-articulaire spier. Een bi-articulaire spier is een spier die twee verschillende gewrichten passeert. Namelijk het schoudergewricht en het ellebooggewricht.

musculus biceps brachii. De lange kop (lange pees) en de korte kop (korte pees).

De musculus biceps brachii bestaat uit een lange kop en een korte kop. De lange kop (caput longum musculi bicipitis brachii) hecht zich aan een deel van het schouderblad (scapula). De korte kop (caput breve musculi bicipitis brachii) hecht zich aan datzelfde schouderblad (vanaf het ravenbekuitsteeksel). De bicepsspier zit vastgehecht aan het spaakbeen bij de knobbel op het bod. Deze knobbelachtige verhevenheid of dikte heet tuberositas.

Wanneer de lange en de korte kop aangespannen, dus wanneer je de biceps aanspant, buigt je onderarm. Als je een arm optilt zorgt de lange kop er ook voor dat de schouderkop op zijn plek en in de kom blijft. Wanneer we het over spierballen hebben dan bedoelen we daar vaak onze biceps mee. Maar onze bovenarmen worden gevormd door drie spiergroepen. Namelijk: schouders (deltoids), triceps (achterkant) en biceps (voorkant).

De musculus biceps brachii zorgen ervoor dat jij je gewrichten kunt buigen. De spieren die deze beweging mogelijk maken worden ook wel agnostische spieren genoemd. Wanneer jij je spierballen aanspant, wordt je bicepsspier samengetrokken en buig je je elleboog. Deze beweging wordt dus geregeld door de agnostische spier. Het buigen van de verschillende gewrichten wordt ook wel flexie genoemd. Naast het buigen van de elleboog wordt het voorwaarts heffen van de arm (anteflexie) en het opendraaien van de handen of polsen (supinatie) ook door de musculus biceps brachii geregeld.

Onder de onderstaande video vind je nog meer relevante informatie rondom het onderwerp biceps. Of wil je liever (met een handig schema) doelgericht aan de slag om je spiermassa te vergroten? Want dan raad ik je het spiermassa protocol aan voor mannen.

Meer over de musculus biceps brachii

Als het goed is, weet je nu precies wat de term musculus biceps brachii inhoudt en hoe je biceps werken. Ik kan me voorstellen dat je niet alleen wilt weten wat er schuilgaat achter de term ‘biceps’ maar dat je bijvoorbeeld ook wilt weten waarom je biceps niet groeien of hoe je deze moet trainen. Daarom vind je hieronder een overzicht met een aantal extra artikelen die gelieerd zijn aan de musculus biceps brachii.

Waarom groeien mijn biceps niet?
Biceps dumbbell curl
Biceps cable curl
5 effectieve bicep oefeningen voor thuis
Biceps trainen schema
Biceps en triceps
Push up challenge
Biceps hammer curl
Sterker worden in je armen met een push up board
Biceps blessure: pijn aan de binnenkant van de elleboog
Op deze afbeelding zie je de anatomie van een man die zijn biceps (spierballen) aanspant en flext
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149