Planken goed voor buikspieren

Is planken goed voor je buikspieren?

Is planken goed voor buikspieren? Op deze afbeelding zie de buikspieren van een man

Is planken goed voor buikspieren? Wanneer jij op een effectieve manier je buikspieren wilt trainen, dan is planken daar een hele goede oefening voor. Daarom begint deze oefening wereldwijd ook snel steeds populairder te worden.

De uitvoering van deze oefening ziet er niet zo spectaculair uit, maar je kunt de oefening op verschillende manieren uitvoeren. Hoe jij het beste kunt planken voor buikspieren is voor een groot deel afhankelijk van je lichaamsgewicht en je kracht.

Op de vragen: ‘is planken goed voor buikspieren?, Geeft de oefening snel resultaat? Hoe kun je de oefening het beste uitvoeren?’ wordt antwoord gegeven in dit artikel. Daarnaast vind je in het artikel ook het ’30 dagen planken trainingsschema’ voor beter zichtbare buikspieren binnen no-time!

Wat is planken?

Planken wordt ook wel ‘de nieuwe push-up’ genoemd. Met planken zorg je dat je lichaam horizontaal op de vloer ligt (als een plank) en wordt ondersteund door je ellebogen. Wanneer je dit doet, is het van belang dat je je buikspieren stevig aanspant om te voorkomen dat je in elkaar zakt.

Je komt er snel genoeg achter hoelang jij het ongeveer kunt volhouden om in de ‘plankhouding’ te staan. Sommige mensen houden het gemakkelijk een minuut vol, terwijl anderen het na vijf seconden al moeilijk krijgen. Na verloop van tijd zullen je spieren gaan branden en verzuren.

Wanneer je de oefening vaker doet en op een juiste manier versterk je daarmee ook je core (romp). Dit heeft ook een positieve invloed op andere sportprestaties zoals zwemmen en hardlopen. Je core is een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken.

vrouw aan het planken voor betere buikspieren

Hoe kan ik het beste planken?

Is planken goed voor buikspieren? Ja, maar alleen als je de oefening op een juiste manier uitvoert. Wanneer je gaat planken is het van groot belang dat je je ruggengraat recht houdt. Je moet dus voorkomen dat je een holle of juist een bolle rug krijgt.

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je de oefening op een juiste manier uitvoert, kun je de oefening tegenover een spiegel uitvoeren. Je kunt ook een vriend of vriendin vragen om je te beoordelen op je plankingskills.

Wanneer je de oefening uitvoert voor een spiegel, let er dan op dat je niet te veel naar voren kijkt. Dit zorgt er namelijk voor dat je pijn krijgt in je nek. In de basis let je erop dat alleen je tenen en je onderarmen op de vloer rusten. Daarbij houd je je benen, rug en buik aangespannen.

Voor het uitvoeren van de plank oefening bestaan ook een aantal andere effectieve variaties.

Wat zijn de voordelen van planken?

Ondanks dat planken er niet uitziet als een moeilijke oefening, train je er toch verschillende spiergroepen mee. Is planken goed voor buikspieren? Ja, want je traint er natuurlijk je buikspieren mee. Maar…

Naast je buikspieren train je ook je borstspieren, je heupspieren, schouderspieren, bovenbeenspieren en je scheenspieren.

In de uitvoering is planken ook geen moeilijke oefening. Daarnaast hoef je om te planken niet per se naar een sportschool. Planken kun je namelijk overal doen. Het enige wat je ervoor nodig bent is een vlakke ondergrond. Wel is het voor het traincomfort en om klachten te voorkomen aan te raden een fitnessmat te gebruiken.

Naast dat je niet naar de sportschool hoeft, hoef je ook geen sportartikelen aan te schaffen of te gebruiken. Sportschoenen, gewichten of andere apparaten ben je bij planken in principe niet nodig.

Naast planken zijn er natuurlijk nog veel meer oefeningen die je thuis kunt doen. Daarover lees je meer in het artikel ‘Thuis sporten’.

Met één simpele, maar zeker doeltreffende, oefening train je bijna je hele lichaam. Door te planken versterk je daarnaast je core, wat ervoor zorgt dat de kans op blessures afneemt.

Wanneer jij een kantoorbaan hebt of veel op een bureaustoel zit, verstijven de spieren rond je schouders en schouderbladen. Door te planken worden deze spieren versterkt wat de pijn en het verstijven verminderd en tegenwerkt.

Daarnaast helpt de oefening je ook bij het verstevigen van je buik en het verminderen van pijn in je onderrug.

Ook kent de plankoefening verschillende uitvoeringsvormen/variaties. Een aantal plankoefeningen wordt uitgelegd in de onderstaande video van Men’s Health.

Wat zijn de nadelen van planken?

Wanneer je niet eerder hebt geplankt is de kans aanwezig dat je de oefening niet op een juiste manier uitvoert. Doordat je voelt dat je kracht afneemt tijdens het planken, maar je toch wilt blijven staan, krijg je een holle of juist een bolle rug.

Niet doen! Je kunt beter een paar seconden minder planken, maar met de juiste houding, dan zolang mogelijk in (wellicht) een verkeerde houding. Dan werkt het namelijk alleen maar averechts.

Is planken goed voor buikspieren? Ja, maar het is wel van belang om een laag vetpercentage te hebben of te krijgen om je buikspieren beter zichtbaar te maken. Heb je te veel vet, dan train je misschien wel je buikspieren op een juiste manier, maar dan zie je er zo weinig van. En dat willen we ook niet. Zorg er daarom voor dat je begint met afvallen.

Je moet planken niet zien als een volledige work-out, maar zie het vooral als een aanvulling daarop.

Wat is het effect van planken op mijn buikspieren?

Zoals hierboven ook al benoemd heeft planken onder andere een positieve invloed op de stabiliteit van je core. Daarnaast verkleint het de kans op het krijgen van blessures. Naast dat je de ‘frontale’ buikspieren traint door te planken, train je ook je rugspieren, buikspieren aan de zijkant en zelfs je bilspieren.

Eigenlijk train je door te planken je hele lichaam waarbij de focus vooral ligt op je buikspieren. Daarnaast zorgt planken voor een betere stabiliteit en verbeterd het de mobiliteit in je heupen. Door te planken leer je ook hoe je normaal kunt blijven ademhalen terwijl je je buikspieren aanspant. Wanneer je het een aantal opeenvolgende dagen vol hebt gehouden om steeds een poosje te planken, voel je dat je buikspieren op spanning komen te staan.

Hoe langer je de oefening vol kunt houden, des te meer je een brandend gevoel in je buikspieren gaat voelen. Dit is een logisch effect wat optreedt na het langdurig aanspannen van je buikspieren.

Wanneer je deze pijn gaat voelen, weet je echter wel dat je op de goede weg bent en dat het je ook daadwerkelijk wat gaat opleveren. Namelijk: goed zichtbare buikspieren (lees een sixpack).

Wel is het goed om je spieren ook zo nu en dan rust te geven. In het 30 dagen trainingsschema hieronder vind je een handig en bruikbaar schema met daarover meer informatie.

30 dagen plank schema voor mannen en vrouwen

Het 30 dagen trainingsschema is de challenge waarin je 30 opeenvolgende dagen gaat planken met af een toe een rustdag. Op het onderstaande overzicht kun je precies zien op welke dag je moet planken en hoelang. Dit plank schema is geschikt voor mannen en vrouwen

Daag je zelf vooral uit als het schema voor jou te makkelijk is. Je kunt alle dagen bijvoorbeeld met 10 seconden plussen of alle dagen minimaal 4 sets doen.

Houd je het schema echter niet vol, dan doe je er goed aan om minder seconden te planken per set. Wel raad ik je dan aan om de sets volgens het onderstaande schema aan te houden. Meer buikspieren? Check hier het buikspieren trainen schema.

schema planken

Droog Trainen Protocol

Is planken goed voor buikspieren? Als je onderaan het artikel bent beland weet je dat dit zo is.

Maar… er is meer. Naast planken kun je op heel veel andere manier werken aan een strakkere buik.

Alle informatie daarover vind je in het Droog Trainen Protocol en kost je nu tijdelijk slechts €67,- in plaats van €292,-.

Klik voor deze aanbieding op de groene knop onderaan de pagina.

In mijn 100% persoonlijke review over het Droog Trainen Protocol vind je nog meer informatie over hoe het protocol is opgezet.

Wil je liever eerst gratis en vrijblijvend het een en ander aan informatie ontvangen? Klik dan op de groene knop hieronder.

Het Droog Trainen Protocol is er natuurlijk ook voor vrouwen. Daarvoor moet je HIER klikken!

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 11-05-2021)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149