Snel afvallen door te letten op de juiste voeding

Snel afvallen?

Snel afvallen door gezonde voeding en een goede levensstijl

Snel afvallen is iets wat mensen met (licht)overgewicht wensen. En jij denkt dat dat jou niet gaat lukken? Gelukkig ben je op deze pagina terecht gekomen, want door dit artikel ga jij inzien dat snel afvallen voor jou ook  mogelijk is.

Jij wilt buikvet verbranden zonder daar al te veel moeite voor te moeten doen toch? In dit artikel ga ik je vertellen hoe je in korte tijd veel kilo’s kunt verbranden zonder dat je daarmee je lichaam overbelast.

Voor dat we beginnen is het belangrijk dat je weet dat hoe snel jij gaat afvallen voor 70% met je voeding te maken heeft en voor 30% met sporten. In dit artikel richten we ons voornamelijk op wat je beter wel kan eten en drinken.

Vermijd suikers

Snel afvallen door suikers te vermijden

Suikers zijn de grootste boosdoeners als het aankomt op overtollig vet. Want het zijn de suikers die er voor zorgen dat je dik en moe wordt. En nee, suikers gaan je zeker niet helpen bij het afvallen.

Suikers zorgen ook voor dat er weer nieuwe energie wordt aangeleverd voor je lichaam. Wanneer jij bijvoorbeeld een reep chocolade eet, geven je hersenen daarvoor dopamine af.

En dopamine zorgt ervoor dat je een prettig gevoel krijgt. Eigenlijk kun je dopamine ook zien als de stof die het beloningscentrum in je brein aan zet.

Het is van belang dat je vanaf nu (veel) voedingsmiddelen waar vrije suikers in verwerkt zitten laat staan.

Wat zijn dan vrije suikers?

Onder vrije suikers kun je alle toegevoegde suikers verstaan die verwerkt zitten in bijvoorbeeld honing, siropen en vruchtsappen.

Groente, zuivel en fruit bevat een ook een klein percentage vrije suikers, maar deze producten vallen niet onder de ‘verboden groep’. Dit zijn namelijk producten die je moet consumeren om fit en gezond te blijven.

Eigenlijk is het helemaal nog niet zo makkelijk om te minderen met etenswaren waar suikers in verwerkt zitten. Heel erg veel producten in de supermarkt krijgen het label ‘gezond’ of ‘verantwoord mee, maar bevatten toch veel verborgen suikers.

Je denkt dan misschien goed en gezond bezig te zijn, maar onbewust krijg je toch te veel suikers binnen. Wist jij bijvoorbeeld dat een glas sinaasappelsap van 250 ml al meer dan 5 suikerklontjes bevat?

Op de onderstaande afbeelding zie je een aantal producten die ook de nodige suikers bevatten.

Snel afvallen door de producten op de lijst met snelle koolhydraten te vermijden

Welke voedingsmiddelen zijn de grootste boosdoeners voor overtollig vet?

De producten waar de meeste suikers in verwerkt zitten zijn onder andere koekjes en cupcakes. Ook zitten er heel veel suikers in taarten. Mag ik dan nooit meer taart eten?

Jawel, maar probeer in ieder geval te minderen en sla eens een keer over op een verjaardag en ga voor een alternatief.

Ook is het beter om chocolade te vermijden. Als je chocolade voor jou echt onweerstaanbaar is, wees dan verstandig en ga voor de chocoladereep die voor 70% (of meer) bestaat uit chocolade.

Drink je koffie of thee? Ja? Hoe drink je die dan? Je mag jezelf geen echte koffiedrinker of theeleut noemen als je er suiker in doet. Probeer het eens een tijdje zonder en je zult merken dat het wel meevalt. Als je steeds maar je doel in je achterhoofd houdt: afvallen.

Ojaa, en je mag jezelf ook geen koffiedrinker noemen als je caramel macchiato of frappuccino-achtige dranken consumeert. In dit soort producten zit namelijk zoveel suiker verwerkt dat je het geen koffie meer kunt noemen.

En wat doe jij op je brood? Zijn dat smeersels waar veel suikers in zitten? Ga dan ook direct opzoek naar een alternatief.

Wat voor beleg moet ik dan op mijn brood doen?

Goede alternatieven zijn pindakaas, vis, mager vlees, eieren en magere kaas.

Pindakaas: bevat niet of nauwelijks de volgende ingrediënten: toegevoegde suikers (deze suikers vallen onder eenvoudige koolhydraten).

Hagelslag, Jam en pasta bevatten deze suikers wel. In tegenstelling tot de vleeswaren en bijvoorbeeld kaas op je brood, bevat pindakaas nagenoeg geen zout en verzadigd vet.

Wel is het belangrijk om in de supermarkt te kijken naar pindakaas die echt voor 100 procent is gemaakt van biologische pinda’s. De meest verkrijgbare pindakaas soorten bestaan maar voor 70 tot 85 procent uit echte pinda’s

Vis: voor je algehele gezondheid is het ook belangrijk om omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Je doet er goed aan om verse vis te kopen en deze vervolgens zelf te bereiden tot beleg voor op je brood. Dit kunnen allerlei verschillende vissoorten zijn. Zalm, makreel, garnalen, tonijn enzovoorts.

Magere vleeswaren: Je brood met magere vleeswaren beleggen is één van de beste manieren om je lunch of ontbijt te voorzien van extra eiwitten zonder dat je daarbij dan teveel calorieën binnenkrijgt.

Mager vlees zit vol met vitamines, eiwitten, mineralen en spoorelementen. Verder zitten er in magere vleeswaren weinig verzadigde vetten.

Onder magere vleeswaren vallen achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees, gerookte kipfilet, casselerrib, ossenworst etc.

Lijst met magere vleeswaren als broodbeleg om sneller af te vallen

Eieren: eieren bevatten veel belangrijke aminozuren en eiwitten. Ook zijn het natuurlijke producten. Dus producten zonder verkeerde of onnodige toevoegingen.

Een gekookt ei is dus een prima optie voor jou als broodbeleg. Verder mag dit ook een gebakken eitje zijn, maar gebruik daarbij niet teveel olie en/of bakboter.

Gezond brood met gebakken eieren

De olie of de boter waar je je eitje in voorbereid, bevat vaak slechte vetten en maken het geheel dus minder gezond.

Ondanks dat eieren in de schijf van vijf staan is het advies om circa maar twee of drie keer in de week een eitje te eten. Dit komt omdat het cholesterolgehalte in dit product relatief hoog is.

Magere kaas: kaas is gezond, mits je het eet met mate. Kaas bevat namelijk hoogwaardige melkeiwitten en ei-eiwitten (B-vitamines en calcium).

Je doet er goed aan om magere 20+ en 30+ kaas te nemen omdat deze kaassoorten relatief weinig verzadigde vetten bevatten.

Ook kan het geen kwaad om zo nu en dan smeerkaas te nuttigen, maar let daarbij wel op voor mogelijke schadelijke toevoegingen. Deze schadelijke toevoegingen zijn synthetische E-nummers.

Stop gelijk met … !

Denk je verder dat je op de goede weg bent door de dag te beginnen met krokante muesli? Fout! De reden dat de muesli zo lekker krokant is komt namelijk door de suikers die daarin verwerkt zitten.

En je wist vast zelf al dat het beter is om frisdranken, sappen en chocolademelk te vermijden. Het is veel beter om bijvoorbeeld melk te drinken.

Als je doordeweekse dagen nog wel eens een biertje dronk, wil ik je ook afraden om dat niet meer te doen. Als je een biertje wil drinken in het weekend, prima! Maar alles met maat. Je lichaam ziet alcohol namelijk als pure suikers.

Wat altijd goed is om te overwegen is om wijn te leren drinken (in plaats van bier) in kleine hoeveelheden.

Je raakt misschien een beetje ontmoedigd nu je weet welke producten je het beste kunt vermijden en dat snap ik. Maar wanneer jij en je lichaam vooral wennen aan minder suikers, ga je je een stuk fitter en energievoller voelen.

Probeer je dit al een tijdje, maar ben je toch nog niet helemaal overtuigd. Kijk dan eens wat vaker in de spiegel of maak iedere week een foto van jezelf om je progressie in beeld te brengen.

Je zult namelijk al snel een groot verschil gaan zien als jij deze tips serieus neemt en je daarnaar gaat gedragen. Je zult zien dat je door alleen al veel suikers te vermijden je veel en snel zult afvallen. Meer tips om af te vallen vind je hier.

Ben je benieuwd of je in de categorie van overgewicht valt? Check het hier door je BMI te berekenen.

Progressie afvallen door gezonde voeding

Zoek alternatieven voor de snelle koolhydraten om buikvet te verbranden

Snelle koolhydraten worden door je lichaam gezien als suikers. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel heel erg snel. Je lichaam stopt met het verbranden van vet wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is.

Ik zal het je nog anders vertellen. Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, worden overtollige suikers juist opgeslagen als vet en kunnen al vrij snel de eerste contouren van de zogenaamde ‘love handles‘ tevoorschijn komen.

Door het eten van snelle koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Als gevolg daarvan schiet ook nog eens je eetlust omhoog.

In welke producten zitten snelle koolhydraten? Onder snelle koolhydraten vallen vaak producten die in de fabriek sterk bewerkt zijn.

Hierbij kun je denken aan onder andere de volgende producten

 • Niet volkoren brood
 • Wit brood
 • Stokbrood
 • Ontbijtgranen
 • Frisdrank
 • Snoep
 • Koek
 • Cake
 • Taart
 • Pasta
 • Honing
 • Witte pasta
 • Witte Rijst
 • Kant-en-klare sauzen en mixen

Langzame koolhydraten als alternatief

Het is veel beter om langzame koolhydraten te nuttigen (ook wel complexe koolhydraten). Langzame koolhydraten zitten in producten die veel vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels bevatten. Hierbij kun je denken aan:

Gezond voedsel yoghurt bramen krenten bessen caloriearm vitaminen
 • Volkoren pasta
 • Volkoren brood
 • Volkoren couscous
 • Peulvruchten
 • Groenten
 • Zilvervliesrijst
 • Fruit
 • (Pseudo)granen
 • Haver
 • Bulgur
 • Yoghurt
 • Melk

Een van de voordelen van langzame koolhydraten is dat je lichaam er meer energie uithaalt dan uit snelle koolhydraten en deze energie meer geleidelijk vrijgeeft.

Dit zorgt ervoor dat er minder hoge pieken voorkomen in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast kunnen langzame koolhydraten je goed helpen bij het afvallen. Dit komt onder andere doordat producten met langzame koolhydraten rijk zijn aan vezels.

Vezels zorgen ervoor dat je je vol voelt, dit betekent dat het lang duurt voordat je weer een hongergevoel krijgt. Ook voorkomen vezels dat je geen ‘eetbuien’ krijgt.

Verder stimuleren vezels de vetverbranding waardoor je dus afvalt. En als laatste bevatten vezels weinig tot geen calorieën.

Hoeveel koolhydraten mag mijn lichaam binnen krijgen als ik wil afvallen?

 • Wanneer je snel wilt afvallen doe je er goed aan niet meer dan 50 tot 70 gram koolhydraten per dag te nuttigen.
 • Wanneer je op een geleidelijke manier wilt afvallen is het belangrijk om niet meer dan 70 tot 100 gram koolhydraten per dag te consumeren.
 • Wanneer je wel wilt afvallen, maar niet van de een op de andere week veel kilo’s kwijt hoeft te raken dan is het belangrijk om niet meer dan 100 tot 150 gram koolhydraten per dag te consumeren.

Aan alle bovenstaande punten is niet perse een goed of fout te benoemen. Het heeft meer met jouw persoonlijke afslankdoel te maken.

Wil jij heel erg snel afvallen? Kijk dan vooral naar het eerste puntje. Maar wil jij afvallen en heeft het voor jou niet de prioriteit om binnen een paar weken al flink kilo’s kwijt te raken, dan mag je meer koolhydraten consumeren op een dag.

Wil je naast snel afvallen graag binnen korte tijd droog trainen en meer zichtbaar gespierd worden? Klik dan hier voor meer informatie en leer op effectieve wijze kurkdroog te trainen.

Hulp van het ebook Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen

Nu je het bovenstaande allemaal hebt gelezen denk je misschien, hoe ga ik dit ooit zelf allemaal bij kunnen houden? Het antwoord is: je hoeft het niet allemaal zelf te doen!

Hierbij kan het ebook Droog Trainen Protocol voor mannen en vrouwen je namelijk uitstekend helpen. Dit ebook bestaat uit meer dan 70 pagina’s en geeft je onder andere veel informatie over de juiste voeding.

In het Droog Trainen Protocol leer je alles wat je moet weten over voeding (en training) om voor jou de maximale vetverbranding op gang te krijgen.

Naast schema’s voor het sporten in de sportschool, bevat het Droog Trainen Protocol ook schema’s om thuis te sporten en droog te trainen. Dit heet het Bodyweight Protocol.

In het ebook kun je ook heel gemakkelijk zelf berekenen en bijhouden welke voeding je hebt geconsumeerd of wat je beter niet kunt consumeren.

De makers van het ebook noemen het protocol ook wel ‘een hengel om mee te vissen, maar geen vis om op te eten.’

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hieronder op de knop om naar het ebook toe te gaan. Alle vrouwen kunnen HIER klikken.

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149