te moe om na werk nog te sporten

Te moe om na je werk nog te sporten?

Op deze afbeelding zie je een man die na het werk te moe is om ook nog te sporten.

Kom je vaak laat uit je werk en ben je dan te moe om ook nog te sporten? Maar is dat wel ‘echte vermoeidheid’ en kun je hiervoor niet op andere gedachten gebracht worden? Wij denken van wel! Met de 10 tips die we je geven in dit artikel ga je 100% zeker na je werk nog sporten.

In dit artikel leggen we een aantal (veelgehoorde) pijnpunten bloot en we leren je hoe je je daartegen kunt verzetten. Weet dat er maar weinig voor nodig is om je op andere gedachten te brengen.

Wist je dat de ‘vermoeidheid’ waar het in de meeste gevallen over gaat mentale vermoeidheid betreft? Voor het merendeel van de Nederlandse bevolking geldt namelijk dat het werk mentaal zwaarder is dan fysiek. Deze mentale vermoeidheid is vrij eenvoudig te verhelpen en wij vertellen je hoe.

#1. Focus op je ademhaling

De meeste mensen worden op hun werk min of meer geleefd. Dat is dan ook het meest gehoorde antwoord op de vraag: waarom ben je te moe om te sporten? Om van deze nood een deugd te kunnen maken is het van belang dat je de focus legt op je ademhaling en deze onder controle krijgt.

Door alle drukte, stress en hectiek om je heen zit je namelijk in een hogere ademhaling. Wanneer dit een continu proces is zal het inderdaad uitwerken dat je minder tot geen zin hebt om naar de sportschool te gaan. Wat moet je doen?

Laat je lichaam even ontspannen en adem drie seconden lang vrij diep in door je neus. Houdt je adem ongeveer drie seconden lang vast en laat deze adem vervolgens drie seconden lang via je mond weer naar buiten. Om de kans op afleiding hierbij te verkleinen kun je ervoor kiezen om je ogen te sluiten wanneer je dit doet.

Wanneer je dit twee of drie minuten volhoudt, zul je merken dat je lichaam en geest een stuk rustiger zijn geworden. Je hebt het idee dat je weer een hele dag vooruit kunt.

Focussen op de ademhaling zorgt voor ontspanning en voor meer focus en energie.

#2. Eet op regelmatige tijden

Op onregelmatige tijdstippen eten kan aan het einde van je werkdag ook resulteren in een tekort aan energie. Een goed voedingspatroon en eten op regelmatige tijden zullen resulteren in een veel hoger energielevel.

Op een gemiddelde werkdag gebruik je (soms onbewust) erg veel energie. Wanneer je ook nog eens slecht, weinig en onregelmatig eet, gaat je energiepeil nog verder omlaag. Wanneer je dan vervolgens thuis komt uit je werk heb je echt geen puf meer om te sporten. En dat begrijpen we.

Maar dat is wel het moment voor jou om je dag eens goed te evalueren als het op je eetmomenten aankomt. Want wat heb jij wanneer gegeten vandaag? Kom je erachter dat het te weinig, te ongezond of onregelmatig genuttigd is dan weet je in ieder geval waar je pijnpunt ligt.

Maar het is nog wel aan jou om daar wat aan te doen en je eet/voedingspatroon dan drastisch te veranderen. Zo nu en dan mag je best streng zijn voor jezelf, maar dat hoeft hier naar ons idee niet eens.

Spreek gewoon met jezelf af op welke tijden je een moment neemt om wat te eten en denk ook na over wat je op zo’n moment wilt eten. Door een kleine aanpassing/verbetering te maken op deze verkeerd aangeleerde en onregelmatige gewoonte zul je zien dat je aan het eind van de dag minder moe bent en over een stuk meer energie zult beschikken. Gebruik hiervoor onze zes tips om gezond te blijven eten uit het artikel dat we eerder hebben geschreven.

#3. Neem je sportkleding mee naar je werk

De wetenschap heeft aangetoond dat de kans op verzuimen aanzienlijk kleiner wordt wanneer je je sportkleding meeneemt naar je werk. Waarom? Die sporttas op de achterbank van je auto is voor jou een stok achter de deur om toch naar de gym te gaan. Dit is meer psychisch, maar je verkleint de drempel om toch maar te gaan ondanks dat je eigenlijk te moe bent.

Naast dat die sporttas met sportkleren voor jezelf motiverend werkt, werkt het ook motiverend voor je collega’s. Wanneer zij steeds die sporttas van je voorbij zien komen en ondertussen ook zien dat je progressie maakt, zullen zij ook sneller gaan sporten. Win win dus. Heb je nog geen sporttas?

Doordat je die sporttas van je een avond van tevoren al hebt klaar gemaakt, hoef je dat ook niet meer te doen. Daar komt bij dat je ook helemaal niet eerst nog naar huis hoeft om je sportspullen op te halen. Want daar gaat het ook vaak mis. Je kunt er zelfs voor kiezen om gelijk uit je werk je sportkleding al aan te trekken. Op die manier maak je de drempel om niet te gaan nog een stukje lager.

Te moe om na het werk nog te gaan sporten. Deze man wil uit zijn werk het liefst naar bed omdat hij (mentaal) moe is.

#4. Ga gelijk uit je werk

Voortbordurend op het voorgaande punt is het superslim om gelijk uit je werk door te rijden naar de sportschool. Dus niet eerst naar huis gaan waarmee je de kans vergroot dat je niet meer gaat. Wanneer je eerst naar huis gaat, is de kans veel te groot dat je in die veel te fijne stoel gaat zitten of op de bank gaat liggen en daar voorlopig niet meer uitkomt.

Je hebt als het goed is je sporttas al klaar en bij je, dus daar zal het niet aan liggen. Wanneer de tijd tussen je werk, sporten en avondeten te groot is, is het aan te raden om wat eten voor onderweg mee te nemen. Te moe om te sporten? Je geeft je lichaam op deze manier niet eens de kans om daar bij stil te staan. En dat werkt! Aan de andere kant kan thuis sporten ook een optie zijn.

#5. Maak en bekijk progressiefoto’s

Te moe om te sporten? Pak er eens een aantal foto’s bij waarop je kunt zien hoe je er een jaar geleden uitzag versus hoe je er nu uitziet. Als het goed is zie je een groot verschil en weet jij ook waardoor dat komt. Namelijk doordat je de afgelopen periode goed bezig bent geweest door consistent naar de sportschool te gaan.

Wanneer je vervolgens een paar keer besluit om niet te gaan sporten uit je werk omdat je je te moe voelt, is alles voor niks geweest. Zonde toch? Ga maar eens een tijdje niet en maak dan eens een ‘progressiefoto’. Je zult er van schrikken hoe snel het achteruit holt! Dit kan voor jou natuurlijk ook gelijk een wake-up call zijn.

Vandaar dat we fan zijn van het maken en bijhouden van progressiefoto’s. Deze foto’s geven je zo’n enorme boost omdat ze je exact laten zien waar je vandaan komt. Wanneer je ziet dat je vooruitgang boekt, zul je zeker niet denken aan stoppen of overslaan. Je bent toch trots op datgene wat je tot dusver hebt bereikt? En wil je nog meer uit je trainingssessies halen?

#6. Ga samen sporten

Wanneer je je eigenlijk te moe voelt om te sporten, maar op dat moment een appje krijgt van je trainingsbuddy ga jij toch zeker niet verzaken? Door samen te trainen kun je elkaar enorm motiveren. Daarbij maak je afspraken met je buddy over waar en wanneer je gaat sporten.

In principe heb je dus al een stok achter de deur. En nee je gaat niet samen sporten voor de gezelligheid, maar dat doe je vooral om te blijven gaan, ook als je geen zin hebt. En dat doe je ook zodat je net even wat verder kunt gaan bij bepaalde oefeningen omdat je buddy je hierbij kan spotten.

Houdt wel in je achterhoofd dat je zelf de gewichten moet tillen en dat je trainingsmaatje je niet te veel ondersteunt. Want dat zorgt er alleen maar voor dat de gewenste resultaten langer op zich laten wachten.

Ga samen sporten als extra motivatie. Samen sporten motiveert je namelijk om toch naar de sportschool te komen en verder te gaan.

#7. Maak van tevoren je avondeten

Te moe om na je werk nog te sporten? Dit zou goed kunnen omdat je weet dat je nog een complete maaltijd moet voorbereiden. Maar wat nou als je dat al gedaan hebt? Dus dat je je eten van tevoren al hebt klaargemaakt.

Dat zou betekenen dat je na het sporten thuis gelijk kunt eten. Zorg ervoor dat je je eten van tevoren hebt klaargemaakt en wanneer je thuis komt, kunt opwarmen. Dit scheelt zoveel dat het ook zorgt voor minder tegenstribbelingen om niet naar de sportschool te gaan.

Je kunt er ook voor kiezen om je lunch te wisselen met je avondeten. Dit voorkomt dat je met een te volle of te lege maag gaat sporten, wat beide niet ten goede komt aan je sportprestaties.

#8. Zet de sportmomenten in je agenda

Wanneer je vaak te moe bent om nog te sporten na je werk, is het slim om vaste sportmomenten te plannen en te blokken in je agenda. Wanneer je agenda je vervolgens herinnert aan het ingeplande sportmoment voor vanavond, is de kans dat je niet gaat gelijk een stuk kleiner.

Daarnaast is het zo dat hoe vaker je op vaste dagen en tijden sport, hoe meer dit in je routine en systeem komt. Wanneer je je dit aanwent, zal de drempel om niet te gaan op den duur verdwijnen.

Je kunt jezelf extra motiveren door bijvoorbeeld een uur of vijftien minuten van tevoren, automatisch een pushmelding te laten versturen. Hierin kun je ook nog nadenken over bepaalde woordkeuzes wat ook nog weer kan zorgen voor een stukje extra motivatie. GA VOOR GOUD!

#9. Neem een momentje voor jezelf

Merk je aan je lichaam dat je na je werk te moe bent om nog te sporten? Neem even een korte break. Ieder mens heeft iets van rust nodig in zijn leven en oververmoeide mensen zit niemand op te wachten. Ben je oververmoeid? Dat kun je checken door jezelf de volgende vraag te stellen: is alles me teveel of alleen het sporten?

Als je hierop moet antwoorden dat alleen het sporten je te veel is, dan is dat slechts een slap excuus en volstaat een korte pauze van een paar minuten ook. Zeker gezien hoe druk de meeste mensen vandaag de dag zijn is even ontladen voor niemand verkeerd. Maar onder een momentje voor jezelf moet je niet verstaan dat je op Instagram gaat swipen.

Een momentje voor jezelf betekent echt even een paar minuten helemaal niks doen en je gedachten de vrije loop laten gaan. Je zult merken dat wanneer je dit 10/20 minuten volhoudt je je een totaal ander mens voelt. Alle stress die je ervoer, is verdwenen en je voelt je zeker niet meer te moe om te gaan sporten.

De vermoeidheid die je vaak ervaart na een dag werken is geen ‘echte vermoeidheid’. Dit is slechts het gevolg van te veel gedachtes, ervaringen en spanning in en voor je lichaam. Focus op je ademhaling (punt 1), ga kort mediteren, yoga uitoefenen of even wandelen en je bent weer klaar om te gaan!

#10. Bekijk deze video!

Wanneer je hier bent aangekomen, maar je nog steeds te moe voelt om te sporten, dan moet je zeker de onderstaande video kijken. Had je eerst nog twijfels om te gaan? Na het kijken van deze video zeker niet meer! Deze video is meer dan 22 miljoen keer bekeken en daar is een reden voor! Bekijk de video en stel jezelf die ene vraag: WHO AM I?

https://youtu.be/yX39J_YyKbs

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 21-09-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149