te snel willen afvallen

Dit is waarom je beter niet te snel kunt afvallen

Wil je snel afvallen? Wanneer je even rondkijkt op het internet zal je genoeg artikelen vinden waarin wordt beloofd dat je met gemak 10 kilo kunt afvallen binnen een paar weken en soms zelfs zonder te sporten. We begrijpen dat dit aantrekkelijk klinkt, maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook. (Te) snel afvallen lijkt op het eerste gezicht te werken, maar op de langere termijn zal je te maken krijgen met gezondheidsklachten en de kans is groot dat je terugvalt in je oude patroon waardoor je extra hard zult aankomen. Daarbij zorgt (te) snel afvallen voor een gebrek aan motivatie en energie waardoor je je hele dagen futloos kunt voelen. In dit artikel geven we je de 5 meest belangrijke redenen waarom het zeer onverstandig is om te snel te willen afvallen.

vrouw met een smartphone op een weegschaal die te snel wil afvallen

1. Verstoring van het vetverbrandingsproces

Wanneer je van het een op het andere moment besluit dat je veel wilt afvallen kan je lichaam in de war raken. In een normale en gezonde situatie is er een samenwerking in je lichaam tussen twee verschillende hormonen: ghreline en leptine. Het hormoon ‘’Ghreline’’ zorgt voor een hongergevoel en het hormoon ‘’Leptine’’ geeft aan wanneer je verzadigd bent. Door te snel afvallen gaat je lichaam meer Ghreline aanmaken waardoor je continu rondloopt met een hongergevoel. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van het hormoon Leptine geremd waardoor je, ondanks dat je eet, maar niet verzadigd raakt. Te snel afvallen verstoord dus het vetverbrandingsproces en het zorgt ervoor dat je metabolisme wordt vertraagd. Je lichaam gaat dan namelijk zijn best doen om zoveel mogelijk energie vast te houden. Dat is dus een van de redenen waarom je niet te snel moet willen afvallen, want het zal juist tegen je gaan werken.

2. Te snel afvallen gaat ten koste van spiermassa

Calorieën verbranden is het doel, maar daarbij wil je voorkomen dat ook je spiermassa afneemt. Door middel van droog trainen kan je veel calorieën verbranden zonder dat je spierdefinitie lager wordt. Met droog trainen is het zelfs mogelijk om je spiermassa verder te laten toenemen in de periode van afvallen. Echter, wanneer je puur focust op het (te) snel afvallen krijgt je lichaam te weinig energie binnen en zal het deze energie gaan zoeken bij je spieren. Je spiermassa vraagt daarbij ook nog eens om meer energie dan je vetmassa. En omdat je spiermassa ook helpt bij de constante verbranding van calorieën (dus ook wanneer je niet beweegt) zal je spiermassa uiteindelijk minder calorieën gaan verbranden. Meer informatie over droog trainen vind je onderaan deze pagina.

3. Kans op terugval is aanzienlijk

Voor veel van de mensen die te snel willen afvallen is de kans groot dat ze snel weer terugvallen in de oude gewoonten. Dus raak je in korte tijd veel kilo’s kwijt, dan is de kans vrij groot dat je in relatief weinig tijd ook weer terug bent op je oude gewicht of dat je zelfs nog zwaarder bent geworden. Wanneer je snel gaat afvallen gaat je lichaam als het ware in de verdedigingsstand. De eetlust wordt verhoogd terwijl het caloriegebruik daalt. Door van het een op het andere moment veel minder te gaan eten gun je je lichaam niet de tijd om te wennen aan het nieuwe dieet. Omdat je lichaam geen balans zal kunnen vinden in wat het daadwerkelijk nodig heeft, is de kans groot dat je snel terugvalt in je oude voedingspatroon. Wanneer dat gebeurt, zal je lichaam de energie die binnenkomt omzetten in vet. Dit doet je lichaam ter voorbereiding op nieuwe periodes waarin minder gegeten zal worden. Dit betekent dat op hoog tempo veel nieuw vet aangemaakt zal worden waardoor je weer aankomt.

4. Het tempo is lastig vol te houden

Het dieet van mensen die (te) snel willen afvallen is lastig vol te houden en al snel zal worden teruggegrepen op oude gewoonten. Dit komt onder andere doordat je minder energie en motivatie hebt voor de alledaagse dingen, maar daarbij ben je bijvoorbeeld ook een stuk sneller geïrriteerd. Wanneer je te snel gaat afvallen zal je ook momenten tegenkomen waarop je ongelofelijk veel zin krijgt in allerlei ongezond snoepgoed en andere lekkernijen. Het tempo van snel afvallen is ook lastig vol te houden omdat geen sprake is van een natuurlijke gedragsverandering. Je gunt je lichaam bij een crashdieet namelijk niet te tijd om te wennen aan de nieuwe manier van eten.

5. Je krijgt onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnen

Wanneer je opeens veel minder gaat eten kan gesproken worden van een crashdieet. Een crashdieet kan een aanslag zijn voor je lichaam als dit betekent dat je te weinig voedzame voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is essentieel om voldoende eiwitten en vezels binnen te krijgen omdat je lichaam anders de opgebouwde eiwitvoorraad van je spieren zal aanspreken. Ook is het essentieel om bepaalde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Tekorten kunnen zorgen voor haaruitval, duizeligheid, bloedarmoede, botafbraak en voor een mindere werking van bepaalde organen. Deze tekorten kan je beperken tot het minimale of zelfs voorkomen door biologische voeding te consumeren.

Wil je graag op een natuurlijke manier afvallen met daarbij het behoudt van spiermassa? Ga je dan eens verdiepen in de wereld van het ‘’droog trainen’’. Onderstaand vind je hierover meer informatie.

-> Ik ben een VROUW en wil graag meer informatie over droog trainen

-> Ik ben een MAN en wil graag meer informatie over droog trainen

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149