De 5 best verstelbare fitnessbanken voor thuis

Top 5 beste fitnessbanken voor thuis

verstelbare fitnessbank van Virtufit.

Je bent opzoek naar de beste fitnessbank voor thuis, maar waar begin je met zoeken? Bij het gewichtheffen of krachttraining met dumbbells of andere gewichten is het gebruik van een fitnessbank essentieel. Als het aankomt op gewichtheffen zorgt een goede fitnessbank ervoor dat je stabiel ligt, dat je met een veilig gevoel kunt trainen en het voorkomt ongelukken.

Wanneer je voor het eerst opzoek bent naar een fitnessbank dan lijken ze allemaal op elkaar. Echter zijn wel degelijk verschillen te benoemen. Denk alleen al aan de verstelbaarheid van de bank, de belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit. Om nog maar over de juiste afmetingen van een trainingsbank te zwijgen.

Gelukkig hoef jij als lezer niet meer alles zelf uit te zoeken, want dat hebben wij al voor je gedaan. In dit artikel vertellen we je welke punten cruciaal zijn alvorens je besluit een fitnessbank aan te schaffen. Ook geven we je een vijftal opties van de naar ons idee best verkrijgbare fitnessbanken op dit moment.

Overzicht beste fitnessbank voor thuis

Waar moet je op letten bij de aankoop van een fitnessbank?

Verstelbaarheid

Wanneer jij opzoek bent naar de beste fitnessbank voor thuis is het belangrijk om te kijken naar de verstelbaarheid van het sportbankje. Naast verstelbare fitnessbanken bestaan namelijk ook vlakke fitnessbanken. Een vlakke fitnessbank is een platte bank waarbij je de hoek van de rugleuning niet kunt veranderen.

Ten opzichte van verstelbare fitnessbanken zijn vlakke fitnessbanken vaak een stuk goedkoper. Groot voordeel van een vlakke fitnessbank is dat je de rand tussen de zitten en de rugleuning niet voelt omdat de bank gemaakt is uit een geheel.

Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een vlakke fitnessbank. Maar onze focus in dit artikel ligt met name op de verstelbare fitnessbanken. Wil je toch meer informatie over de vlakke fitnessbank, klik dan op de onderstaande afbeelding.

jongen op de beste vlakke fitnessbank aan het trainen

Groot voordeel van een verstelbare fitnessbank is dat je meer kunt variëren en meer verschillende oefeningen kan uitvoeren. Ook kan je dezelfde oefening steeds vanuit een andere hellinghoek uitvoeren. Bij bijvoorbeeld de dumbbell bench press kun je het bankje helemaal plat instellen, maar je kunt ook gaan voor een lichte incline of decline.

Door de hellingshoek steeds aan te passen kun je de focus verleggen naar andere delen in je spieren. Zo kun je de grote borstspier in zijn totaliteit trainen met een setje dumbbells en een fitnessbankje. Met een verstelbare fitnessbank zijn je mogelijkheden dus een stuk groter. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een verstelbare fitnessbank.

Maar het ene verstelbare fitnessbankje is het andere niet. Het is, voordat je besluit een fitnessbank te kopen, van belang dat je weet op hoeveel standen jouw verstelbare fitnessbank is in te stellen. Want hoe kleiner het aantal verstelmogelijkheden is, des te minder verschillende oefeningen je kunt uitvoeren op de halterbank. Bij de meeste fitnessbanken zijn de leuning en de zitting los van elkaar te verstellen.

Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit

Over het algemeen is de vlakke bank zwaarder te belasten dan een verstelbare fitnessbank. Bij een verstelbare fitnessbank heb je namelijk te maken met bewegende, verstelbare delen. Jij bent natuurlijk opzoek naar de beste fitnessbank voor thuis. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar de maximale belastbaarheid.

Deze maximale belastbaarheid wordt uitgedrukt in kilo’s (kg) en vertelt je tot welk gewicht je de trainingsbank op een veilige manier kunt belasten. Bij deze maximale belastbaarheid moet je je eigen lichaamsgewicht ook meetellen. Is de maximale belastbaarheid van jouw fitnessbank bijvoorbeeld 150 kilo en je weegt zelf 80 kilo en je dumbbells samen 70 kilo, dan zit je aan de max.

Wil je dus zwaar gaan bankdrukken met dumbbells of een vaste halterstang dan ga je in zijn totaliteit waarschijnlijk over deze 150 kilo heen. Dan is een fitnessbank met een lage belastbaarheid niet geschikt voor jou en kan het zelfs gevaarlijk worden omdat je op zo’n bank vaak ook niet heel stabiel meer kan liggen bij zware belasting.

Wil je progressie maken, dan raden we je aan vooral opzoek te gaan naar een fitnessbank die je in ieder geval kan belasten tot minimaal 200 kg. Dit zodat je lekker zwaar kunt trainen en ruimte overblijft voor progressie. Halterbanken met een hogere belastbaarheid voelen ook veel meer solide aan wat jou als sporter net dat extra stukje durf kan geven om maximaal te gaan.

De stabiliteit van jouw trainingsbank wordt mede bepaald door het systeem waarmee je rugleuning kunt verstellen. Bij de meeste verstelbare fitnessbanken is het zo dat de staander van de rugleuning rust op het frame. Hierdoor kan het zijn dat er (zijwaartse) speling op het frame zit wat deze fitnessbanken een stukje meer instabiel maakt. De betere en meer stabiele fitnessbanken beschikken over een systeem waarbij de staander zit vastgeklemd en in het frame schuift.

Twee fitnessbanken waarvan de rugleuning van elk op een verschillende manier is te verstellen. Voor extra stabiliteit is een systeem aan te raden waarbij de staander zit vastgeklemd in het frame.
Links: fitnessbank met losse staander = minder stabiel | Rechts: fitnessbank met ingeklemd frame = meer stabiel

Afmetingen

Wanneer jij van plan bent om de beste fitnessbank voor thuis te kopen om daarmee flink progressie te maken, dan moet je ook goed op de afmetingen van de bank letten. Een te grote halterbank is niet ideaal maar een te kleine zeker niet. ”Maar wat moeten de afmetingen van mijn fitnessbank zijn dan’?’ vraag je je wellicht af.

Het is in ieder geval belangrijk dat je rugleuning lang genoeg is zodat zowel je rug als je hoofd goed contact maken met de trainingsbank. Naast dat je rugleuning lang genoeg moet zijn, dient deze ook breed genoeg te zijn voor een goede stabiliteit en om de oefeningen gecontroleerd uit te kunnen voeren.

Alleen moet de rugleuning ook weer niet te breed zijn. Dat kan namelijk je armen in de weg zitten bij de neerwaartse beweging bij bijvoorbeeld de dumbbell bench press. Volgens de International Powerlifting Federation (IPF) hebben officieel geregistreerde en goedgekeurde fitnessbanken de volgende afmetingen:

  • Lengte: niet korter dan 122 centimeter en het oppervlak moet vlak en waterpas zijn.
  • Breedte: niet smaller dan 29 centimeter en niet breder dan 32 centimeter.
  • Hoogte: niet lager dan 42 centimeter en niet hoger dan 45 centimeter (gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de vlak gepositioneerde bank).
Op deze afbeelding zie je wat de juiste afmetingen zijn van een trainingsbank.

Bekleding van de fitnessbank

De beste fitnessbank voor thuis of in de sportschool heeft een goede grip. Hierbij speelt het materiaal waarmee de halterbank bekleedt is een grote rol. De betere fitnessbanken zijn bekleedt met een stugge bekleding (vaak zwart kunstleer) wat zorgt voor optimale grip.

Naast dat de grip goed moet zijn, mag je ook een stukje comfort verwachten van een goede fitnessbank. Tegelijkertijd wil je dat de kussens op je bank ook weer niet te dik zijn, want dat maakt je fitnessbank instabiel. En traincomfort is natuurlijk erg belangrijk maar een stukje duurzaamheid ook denken wij.

De bekleding van je fitnessbank is vaak het eerste wat zou kunnen gaan slijten. Omdat we denken dat ”goedkoop” meestal ”duurkoop” is hebben we in onze selectie ook rekening gehouden met de duurzaamheid van de bekleding. De onderstaande fitnessbanken zijn dus stuk voor stuk voorzien van een kwalitatief hoogwaardige, sterke en duurzame bekleding. Het maakt niet uit welke bank je kiest, je gaat er ongetwijfeld lang en veel plezier van hebben.

De 5 beste fitnessbanken voor thuis

Wanneer je bovenstaande goed hebt doorgelezen zie je dat er nogal wat punten zijn waar je goed rekening mee moet houden voordat je besluit een fitnessbank aan te schaffen. Gelukkig hebben we het nodige onderzoek gedaan en hebben we een vijftal fitnessbanken geselecteerd welke met recht de stempel ”beste fitnessbank voor thuis” mogen ontvangen.

Bij de selectie van de verschillende banken hebben we rekening gehouden met de prijs, de juiste afmetingen, de mogelijkheid voor incline en decline, de mogelijkheid tot vlakke positionering van het trainingsoppervlak, het aantal verstelopties, of de rugleuning en zitting los van elkaar te verstellen zijn, de kwaliteit van de verschillende materialen en het maximaal belastbare gewicht.

1. Gymstick verstelbare fitnessbank Pro

Deze verstelbare Gymstick Multi Bench hoort naar ons idee zeker thuis in de categorie ”beste fitnessbank voor thuis”. Waarom? Deze bank maakt een full body workout mogelijk en is verstelbaar in 8 verschillende posities. Dus of je nu je armen, buik, rug of een andere spiergroep wilt trainen, met deze fitnessbank is het mogelijk.

De rugleuning van deze fitnessbank is eenvoudig te verstellen wat het mogelijk maakt om rechtop, schuin omhoog, schuin naar beneden (decline) of horizontaal te trainen. Met de verstelbare rollers kun je jezelf vastklemmen en heb je nog meer trainingsmogelijkheden. Ook is de fitnessbank gemakkelijk in te klappen tot een compact formaat.

Zowel de zitting als de rugleuning zijn voorzien van een 4,5 centimeter dikke foamlaag. Dit is niet te dik, maar wel dik genoeg voor optimaal traincomfort. Doordat de foamlaag is ingepakt met mooi zwart kunstleer ziet deze bank er ook nog eens erg goed uit vinden wij.

Gymstick is een kwalitatief hoogwaardig merk wat afkomstig is uit Finland. De artikelen van Gymstick zijn met veel finesse en aandacht ontwikkeld door personal trainers. Doordat deze personal trainers zelf veel affiniteit met sporten hebben zijn de producten goed doordacht, van hoogwaardige kwaliteit, gebruiksvriendelijk en doeltreffend. Naar ons idee heb je hier een kwalitatief hoogwaardige bank te pakken.

Gymstick Multi Bench
MerkGymstick
Afmetingen (LxBxH)145 x 67 x 46 cm
Belastbaar gewicht500 kg
Garantie thuisgebruik1 jaar
MaterialenStaal, kunstleer
Verstelbare rugleuningJA
Verstelbare zittingJA
PrijsVan €580,- tijdelijk voor €519,-

2. Tunturi UB60 Verstelbare Fitnessbank

Deze verstelbare bank van Tunturi hoort ook zeker thuis in de categorie ”beste fitnessbank voor thuis”. Sterker nog, wij vinden dit de absolute nummer 1. Waarom staat deze bank dan niet op plek 1? We hebben de volgorde bepaald op basis van prijs, maar voor thuisgebruik heeft deze fitnessbank echt alles wat je maar kan wensen.

Mede dankzij de verstelbare knie en beenrollers en doordat de fitnessbank zowel decline, incline als plat in te stellen is, kan je er iedere denkbare fitnessoefening op uitvoeren. Of je nu buikspieren, borstspieren of zelfs je beenspieren wilt trainen, met deze fitnessbank kan het. Uniek aan deze fitnessbank voor thuis is namelijk dat deze zelfs beschikt over een verstelbare leg press waar gewichtsschijven met een gatmaat van 25 tot 50 mm op te bevestigen zijn.

Zowel de rugleuning als de zitting zijn voorzien van een dikke foamlaag van 5 centimeter hoogwaardig afgewerkt kunstleer. Deze foamlaag is niet te dik, maar zeker dik genoeg voor volledig demping tijdens het uitvoeren van de zwaardere krachttrainingsoefeningen. De gestikte zitting met extra stevige hoeken maken dit tot een duurzame fitnessbank waar je lang plezier van zult hebben. De rubberen antislip vloerbeschermers voorkomen dat de ondergrond beschadigd.

Bij het merk Tunturi staan comfort, trainingsgemak, veiligheid en blijvende trainingsmotivatie hoog in het vaandel. Tunturi is specialist in verschillende fitnessaccessoires en het merk levert zeer hoogwaardige producten af voor haar gebruikers. Al meer dan 90 jaar focust Tunturi zich op de ontwikkeling van fitnessapparatuur voor thuis.

Tunturi UB60 Verstelbare Fitnessbank
MerkTunturi
Afmetingen (LxBxH)167 x 60 x 64,5 cm
Belastbaar gewicht200 kg
Garantie thuisgebruik2 jaar
MaterialenRobuust staal, kunstleer
Verstelbare leuningJA
Verstelbare zittingJA
PrijsVan €249,- tijdelijk voor €199,-

3. VirtuFit Verstelbare Fitnessbank Pro

Deze verstelbare bank van Virtufit hoort ook zeker thuis in de categorie ”beste fitnessbank voor thuis”. Wanneer je flink progressie wilt maken met oefeningen op een trainingsbank is dit een absolute aanrader. Deze bank is voorzien van een krasvrije coating en is door het stalen frame belastbaar tot 250 kg.

Zowel de rugleuning als de zitting zijn voorzien van een dikke foamlaag van 7 centimeter. Dat maakt deze bank uitermate geschikt voor zware oefeningen met dumbbells. Groot voordeel van deze bank is dat je zowel de zitting als de rugleuning kunt verstellen. De zitting is in 5 verschillende posities te verstellen en de rugleuning in 7 verschillende posities.

De rollers zorgen voor tegengewicht en dat je stevig zit tijdens het uitvoeren van de oefeningen. De rollers maken deze fitnessbank ook uitermate geschikt voor het uitvoeren van buikspieroefeningen of oefeningen met een cable station. Op deze fitnessbank kun je zowel incline als decline oefeningen (met dumbbells) uitvoeren. Dat maakt deze bank geschikt om zowel de bovenkant alsook de onderkant van je borstspieren te trainen.

VirtuFit is een Nederlands merk wat producten maakt van goede kwaliteit. Bij het gave ontwerp van deze fitnessbank is veel aandacht besteed aan gebruiksgemak, design, functionaliteit en kwaliteit.

Virtufit Verstelbare Fitnessbank Pro
MerkVirtufit
Afmetingen (LxBxH) 170 x 50 x 47 cm
Belastbaar gewicht250 kg
Garantie thuisgebruik2 jaar
MaterialenStaal, kunstleer
Verstelbare leuningJA
Verstelbare zittingJA
PrijsVan €229,99,- tijdelijk voor €198,55

4. Toorx WBX-200 Trainingsbank

Deze trainingsbank van het merk Toorx hoort ook zeker thuis in de categorie ”beste fitnessbank voor thuis”. Dit omdat deze fitnessbank een belastbaar gewicht heeft van maar liefst 320 kg. Naast dat deze trainingsbank enorm sterk is, is de bank ook nog eens super comfortabel en volledig te verstellen.

De zitting en rugleuning zijn los van elkaar te verstellen. De zitting heeft 4 verschillende verstelstanden en de rugleuning 6. Deze trainingsbank is als enige van de 5 niet te gebruiken als decline (rugleuning schuin naar beneden gepositioneerd). Het gebruikerscomfort is hoog door de dikke foamlaag van 6 centimeter. Deze foamlaag is niet te dik, maar zeker dik genoeg voor volledig demping tijdens het uitvoeren van zware krachttrainingsoefeningen.

Het stabiliteitsgehalte van het verstelbare frame is hoog doordat de staanders zitten vastgeklemd en in het frame schuiven. Kortom een solide en duurzame fitnessbank welke uitermate geschikt is voor thuisgebruik.

Het merk Toorx is van origine Italiaans en is ontstaan in 1954. Het merk is begonnen met het produceren van pooltafels, air hockey en kickertafels enzovoorts. Vandaag de dag ligt de focus van het merk volledig op het ontwikkelen van fitnesstoestellen. Toorx kenmerkt zich door de constante drang naar verbetering en innovatie.

Toorx WBX-200 Trainingsbank
MerkToorx
Afmetingen (LxBxH)131,2 x 58,7 x 47-127 cm
Belastbaar gewicht320 kg
Garantie thuisgebruik2 jaar
MaterialenStaal, kunstleer
Verstelbare leuningJA
Verstelbare zittingJA
PrijsVan €299,- tijdelijk voor €279,65

5. Bowflex SelectTech 3.1S Bench

Deze trainingsbank van Bowflex hoort naar ons idee ook thuis in de categorie ”beste fitnessbank voor thuis” omdat deze naast een strak design nog meer voordelen en functionaliteiten kent. Zo is deze fitnessbank verstelbaar in vier verschillende posities en zowel decline als incline in te stellen.

Deze fitnessbank is in zijn totaliteit zwart van kleur en springt er qua design en afwerking absoluut uit. Verder is over elk onderdeel goed nagedacht. De verstelbare rollers zijn makkelijk te verstellen en vergroten de range aan oefeningen welke uitgevoerd kunnen worden. Deze beenhouders kunnen volledig worden losgekoppeld voor een optimale incline bench press.

Wat superhandig is aan deze fitnessbank is dat deze verrijdbaar is en dat je hem omhoog kunt kantelen zodat het apparaat in zijn totaliteit weinig ruimte in beslag neemt. Deze multifunctionele bank is een absolute toevoeging voor jouw thuisgym en kan tegen een stootje. De fitnessbank is belastbaar tot 218 kg.

Het Amerikaanse merk Bowflex is ontstaan in 1986 en is een absolute gamechanger op het gebied van thuisfitness. Terwijl veel andere merken dure, conventionele apparaten voor sportscholen ontwikkelden, lag de focus van Bowflex al die tijd op het creëren van een sportschool ervaring, maar dan vanuit huis. Alleen jij, een doel, een multifunctionele fitnessbank in je slaapkamer en absolute garantie voor resultaat.

Bowflex SelectTech 3.1S Bench
MerkBowflex
Afmetingen (LxBxH)142 x 66 x 51 cm
Belastbaar gewicht218 kg
Garantie thuisgebruik3 jaar
MaterialenHeavy-duty staal, kunstleer
Verstelbare leuningJA
Verstelbare zittingJA
Prijs€279

Meer fitnessbanken voor thuis

Vanwege de enorme vraag naar fitnessbanken voor thuis kan het goed zijn dat jouw fitnessbank tijdelijk is uitverkocht. Heb je geen zin om lang te moeten wachten op je fitnessbank, dan vind je ongetwijfeld wat je zoekt door hieronder bij de totaaloverzichten te kijken van Bol.com en Fitwinkel.nl. Wanneer je de bovengenoemde criteria in acht neemt ga je ongetwijfeld de fitnessbank vinden die voldoet aan jouw wensen. GO FOR FIT!

Dumbbell oefeningen

Bij de beste fitnessbank voor bij jou thuis hoort natuurlijk ook een goed setje dumbbells. Wanneer dat allemaal geregeld is ben je helemaal klaar om te gaan en progressie te maken. Hieronder geven we je een aantal dumbbell oefeningen waar jij op je gloednieuwe fitnessbank mee aan de slag kunt. Succes!

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 20-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149