Musculus triceps brachii

Wat zijn triceps?

De term musculus triceps brachii staat voor driehoofdige armstrekker. De Latijnse benaming musculus triceps brachii wordt minder vaak gebruikt dan de term ’triceps’ (uitspraak: TRIE-seps). ‘Tri’ betekent drie en ‘ceps’ betekent hoofd. De triceps is een skeletspier die bestaat uit drie koppen. Deze skeletspier maakt het mogelijk om de onderarmen en ellebogen te strekken. Omdat de tricepsspier twee gewrichten passeert, namelijk het ellebooggewricht en het schoudergewricht, is het een biarticulaire spier. Triceps beslaan ongeveer 60% van de armen en zijn daarmee groter dan biceps. Wanneer het je doel is om grotere armen te trainen kan je dus beter voorrang geven aan de tricepsspier.

De musculus triceps brachii bevinden zich rondom de schouderbladen (caput longum), de buitenzijde van de opperarmbenen (caput laterale) en de binnenzijde van de opperarmbenen (caput mediale). De beide binnen- en buitenzijdes lopen uit op de rugzijde van het opperarmbeen. Het opperarmbeen wordt ook wel humerus genoemd en is het pijpbeen wat zich tussen je ellebogen en schouders bevindt.

Musculus triceps brachii. Deze triceps spier is onderverdeeld in drie koppen: de laterale, mediale en lange kop.

Mede dankzij de aanhechting van de lange kop (caput longum) onder de gewrichtskolom van het schouderblad blijven de armen in de kom. De lange kop is het meest zichtbare deel van de drie koppen. De lange kop maakt een zijwaartse beweging van de schouders (adductie) en het strekken van de ellebogen (flexie) mogelijk. Deze bewegingen worden onder andere mogelijk gemaakt door samen te werken met andere nabij gelegen spieren.

Wat bijzonder is aan de tricepsspier is dat de drie koppen verschillende eigenschappen hebben. Zo bestaat de mediale kop (caput mediale) uit langzame vezels (type l-vezels) wat inhoudt dat de kop minder snelle en minder krachtige bewegingen kan maken. Aan de andere kant kan deze kop wel meer herhalingen maken voor deze vermoeid raakt.

De laterale kop daarentegen bestaat uit een ander type vezels (type ll-vezels) en kan wel snelle en krachtige bewegingen maken maar is aanzienlijk sneller vermoeid. De best zichtbare van de drie, de lange kop (caput longum), bestaat uit een combinatie van type l en type ll-spiervezels. Daarmee is de lange kop sneller en krachtiger dan de mediale kop, maar is de lange kop wel sneller vermoeid. De lange kop is daarentegen minder snel vermoeid dan de laterale kop, maar de lange kop is wel minder langzaam en minder krachtig.

De kwaliteit van de tricepsspier kan afnemen door een degeneratieproces, wat ook wel triceps tendinopathie genoemd wordt. Triceps tendinopathie betekent dat de tricepspees overbelast is waardoor weefselschade ontstaat in de pees. Overbelasting is niet goed voor je spieren omdat je dan het spierweefsel beschadigd, maar niet of te weinig trainen is ook niet goed. De tricepsspier is een spier waar je goed aan kan zien dat mensen ouder worden. Wanneer de triceps weinig tot niet getraind zouden worden, gaan deze hangen naarmate je ouder wordt.

De tricepsspier heeft verder een ondersteunende functie bij bepaalde krachtoefeningen. Wanneer je bijvoorbeeld je borst, schouders of rug traint kan je niet zonder je tricepsspier. Wil je meer kilo’s kunnen bankdrukken? Train dan flink je tricepsspier. Bij een oefening als bankdrukken kan je namelijk meer gewicht wegdrukken wanneer je tricepsspier goed getraind is en doorontwikkeld is. Meer over de anatomie rondom de musculus triceps brachii en oefeningen om de spier mee te trainen vind je hieronder.

Meer over de musculus triceps brachii

Als het goed is weet je nu precies wat de term musculus triceps brachii inhoudt en hoe je triceps werken. Ik kan me voorstellen dat je niet alleen wilt weten wat er schuilgaat achter de term ‘triceps’ maar dat je bijvoorbeeld ook wilt weten waarom je triceps niet (snel) groeien of hoe je deze moet trainen. Daarom vind je hieronder een overzicht met een aantal extra artikelen die gelieerd zijn aan de musculus triceps brachii.

Tricep kickback
Sterker worden in je armen met een push-up board
5 effectieve tricep oefeningen
Biceps en triceps
Tricep extension
Tricep dips

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 27-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149