voordelen van hardlopen

De belangrijkste voordelen van hardlopen

Hardlopen heeft veel voordelen voor je gezondheid, lichaam en geest. Hardlopen behoort tot de meest efficiënte vormen van lichaamsbeweging voor de mens. Deze vorm van lichaamsbeweging zorgt voor minder stress, het maakt je een stuk fitter, de weerstand tegen ziektes neemt toe en hardlopen bevordert je slaapt. Dit is slechts een greep uit de voordelen welke hardlopen je biedt. In dit artikel staan we stil bij de 8 meest relevante voordelen van hardlopen.

Deze vrouw ervaart de voordelen van buiten hardlopen bij zonsondergang

1. Hardlopen versterkt gewrichten en botten

Een van de voordelen van hardlopen is dat het een positief effect heeft op je gewrichten en botten. Door hard te lopen wordt leeftijdsgebonden botverlies afgeremd en wordt je botmassa zelfs verhoogd. Hardlopen is dus alles behalve slecht voor je knieën en het heeft er juist een positieve invloed op. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hardlopers minder kans hebben op het ontwikkelen van artrose, dan mensen die niet hardlopen. Hardlopers belasten met enige regelmaat de knieën en heupen wat zorgt voor versterking van het kraakbeen. Ook werkt hardlopen ontstekingsremmend en verkleint het de kans op gewrichtsaandoeningen.

2. Je krijgt er een gelukkig gevoel van

Een van de voordelen van hardlopen is dat je je een stuk gelukkiger gaat voelen. Niet alleen hardlopen, maar vrijwel iedere vorm van beweging heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. In de sportwereld wordt het gelukkige gevoel wat ontstaat door hardlopen ook wel ‘runners high‘ genoemd. Tijdens langdurige inspanningen wordt onder andere het opiumachtige stofje endorfine aangemaakt. Naast dat dit pijngevoelens verminderd, zorgt het er ook voor dat je je gelukkiger gaat voelen. Dit heeft dus ook een positieve uitwerking op mensen die lijden aan ernstige depressies, angst en stress.

3. Hardlopen vertraagt het verouderingsproces

Hardlopen vertraagt de mentale achteruitgang als gevolg van ouder worden. De voordelen van hardlopen werken zich onder andere uit in een beter geheugen, betere taalvaardigheden en een beter denkvermogen. Hardlopen houdt je ook tot op diep celniveau jong en het heeft een positieve invloed op de productie van het enzym telomerase. Dit enzym bevat DNA wat onze cellen en chromosomen beschermt tijdens het ouder worden. Circa 2 tot 3 uur bewegen per week kan er al voor zorgen dat je 2 tot 5 jaar langer zult leven.

4. Hardlopen zorgt voor betere gezondheid van hart en vaten

Wist je dat regelmatige hardlopers over het algemeen 30% minder kans hebben om te overlijden aan een hartaandoening dan personen die niet hardlopen? Wanneer je gaat hardlopen verhoogt je hartslag. Door regelmatig hard te lopen wordt je hartspier sterker en daarmee ook de capaciteit om zuurstof door je lichaam te pompen. Naast dat hardlopen je hart ten goede komt, heeft hardlopen ook een positieve uitwerking op de enorme hoeveelheid bloedvaten in je lichaam. Hardlopen versterkt namelijk je bloedvaten en bloedvaten zijn levensbelangrijk en verantwoordelijk voor het aanleveren van zuurstofrijk bloed aan je spieren en organen.

5. Je verbrand veel calorieën

Door te bewegen verbrand je calorieën. Dit kan door middel van hardlopen, maar de voordelen met betrekking tot het verbranden van calorieën gaan ook op bij andere sporten. Een groot voordeel aan hardlopen is dat je zelfs na het trainen calorieën zult verbranden. Deze zogenaamde ruststofwisseling begint al te werken wanneer je presteert op 70% van je kunnen en hiervoor hoef je dus niet eens tot het uiterste te gaan. Op een gemiddelde snelheid van 10 km/h kan een persoon van 70 kg binnen een uur meer dan 600 calorieën verbranden. Hoe hoger de snelheid of het aantal kilometers, hoe hoger de vetverbranding.

6. Je kunt beter slapen door hardlopen

Wanneer je veel piekert of stress ervaart is de kans groot dat je slecht slaapt. Een van de voordelen van hardlopen is dat je volledig je hoofd kunt leegmaken en even nergens aan hoeft te denken. Het stofje endorfine wat wordt aangemaakt tijdens het hardlopen zorgt ervoor dat je je gelukkig gaat voelen en dat spanning en stressgevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarbij vraagt de gemiddelde hardloopsessie van een half uur of een uur nogal wat energie. Het gelukkige gevoel wat je aan het hardlopen overhoudt in combinatie met de energie die je overdag hebt verbruikt zorgen er tezamen voor dat je sneller in slaap valt en ook beter zult slapen.

7. Hardlopen heeft een positief effect op je brein

Een van de bijkomende voordelen van hardlopen is ook dat het een positief effect heeft op de werking van je brein. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat verschillende voordelen gelden voor verschillende leeftijdsniveaus. Voor kinderen geldt dat zowel het werkgeheugen alsook de concentratie verbeterd door hardlopen. Bij jongvolwassenen heeft hardlopen ook een positieve uitwerking op het werkgeheugen, maar is ook een verbetering op te merken in het schakelen tussen verschillende taken en werkzaamheden. Voor ouderen die hardlopen gelden al de genoemde voordelen. In het kort resulteert hardlopen in betere aandacht en concentratie en zorgt hardlopen er ook voor dat je beter kunt plannen en organiseren.

8. Hardlopen kan zowel buiten als binnen

Houd je van hardlopen op een loopband of ben je meer een buiten loper? En is hardlopen op een loopband beter dan buiten hardlopen of juist niet? Misschien ben je nieuw in de hardloopwereld en heb je zelf geen idee. Eigenlijk heeft het vooral met jouw persoonlijke voorkeur te maken en is het afhankelijk van de doelen die jij met het hardlopen voor ogen hebt. Wanneer je buiten gaat hardlopen heb je met mooi weer lekker de wind door je haren waaien, maar wanneer het regent loop je waarschijnlijk liever binnen op een loopband. Zo zijn zowel voor buiten alsook voor binnen hardlopen verschillende voors en tegens te bedenken. Voor meer informatie over loopbanden en binnen hardlopen kan je klikken op de onderstaande loopbanden.

de beste hardloopbanden voor thuis
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149