Voordelen van hardlopen op een loopband

De 5 voordelen van lopen op een loopband

Buiten hardlopen is fantastisch, maar hierin ben je bijvoorbeeld wel meer afhankelijk van het weer of een bepaald seizoen. Een van de voordelen van hardlopen op een loopband is dat je hier totaal niet afhankelijk van bent en altijd meters kunt maken. Dat maakt ook dat met name tijdens donkere, koude en natte dagen veel op loopbanden wordt gelopen. Mensen die lekker thuis willen sporten kunnen altijd aan de slag en hardlopen op een loopband kent vele voordelen. Hieronder vind je de 5 meest belangrijke voordelen van hardlopen op een loopband. Helemaal onderaan dit artikel vind je de 5 beste loopbanden voor thuis.

1. Je bent niet afhankelijk van het weer of een bepaald seizoen

Een van de voordelen van hardlopen op een loopband is dat je altijd kunt lopen, ongeacht de weersomstandigheden. We kunnen ons goed voorstellen dat je op een gure winterdag of tijdens een flinke regenbui liever binnen blijft. Binnen blijven is prima, maar laat dat vooral geen excuus zijn om dan maar niet te sporten. Door te lopen vanaf een loopband weet je zeker dat je geen nat pak krijgt (hooguit van het zweten) en dat het goed zit met de temperatuur. Bijkomend voordeel is ook dat je op donkere dagen of in de avonden geen speciale lampjes of reflecterende hardloopkleding hoeft aan te schaffen. Vrijwel iedere sportschool beschikt over een aantal loopbanden en ook steeds ook bij steeds meer thuissporters zijn loopbanden te vinden. We snappen dat je ook erg kunt genieten van hardlopen in een mooie omgeving. En zelfs daar kan een vinkje worden gezet met de loopbanden van tegenwoordig. De betere loopbanden voor thuis zijn namelijk te koppelen met gratis te downloaden trainingsapps zoals Google Maps. Op deze manier kan je zelf je eigen route bepalen en bijvoorbeeld langs het strand, door het bos of door hartje New York hardlopen.

2. Beter vol te houden door gelijkmatige inspanning

Hardlopen op een loopband kent meer voordelen. Zo kan je op een loopband heel eenvoudig op een constante snelheid hardlopen. Wanneer je buiten een rondje gaat hardlopen komt je gemiddelde snelheid misschien op hetzelfde uit, maar zal je toch veel meer schommelingen hebben in je hardloopsnelheid. En natuurlijk kan je je loopsnelheid in realtime bijhouden op je smartwatch of stopwatch, maar toch zal je merken dat het buiten erg lastig wordt om continu precies 10 km/h te rennen. Door een constante snelheid aan te houden blijf je veel meer in balans en meer geconcentreerd trainen wat de uiteindelijke resultaten ten goede komt. Wil je bijvoorbeeld 5 kilometer hardlopen in 25 minuten, dan is het belangrijk om een constante snelheid aan te houden van 12 km/h. Naast dat het op een loopband vele malen makkelijker is om deze richtsnelheid aan te houden, heb je ook niet te maken met tempoverschillen waardoor je kwalitatief hoogstaand en efficiënt kunt trainen.

3. Lopen op een loopband is minder belastend

Een van de voordelen van lopen op een loopband is ook dat het een stuk minder belastend is voor je lichaam. Tijdens het hardlopen krijgen met name je knieën het zwaar te verduren. Hierbij zijn goede hardloopschoenen erg belangrijk en zeker wanneer je buiten op een verharde ondergrond gaat hardlopen. Op een verharde weg of hard bospad krijgen je gewrichten namelijk flinke klappen. Wanneer je gaat lopen op een loopband is deze zorg een stuk minder. De beste loopbanden voor thuis beschikken namelijk over een goed schokdemping systeem. Dit schokdempingsysteem zorgt ervoor dat je onder nagenoeg alle omstandigheden comfortabel kunt lopen. Hiermee wordt de kans op eventuele loopblessures aanzienlijk kleiner. Ook kan buiten hardlopen een stuk meer belastend zijn, omdat je per se je hardloopronde af moet maken. Dus ook als het eigenlijk niet gaat. Je wilt namelijk wel weer thuis komen. Bij het lopen op een loopband kan je direct stoppen als je voelt dat het niet meer gaat. Daarbij moet je bij het buiten hardlopen ook over stoepranden, takken, gladde putdeksels en dergelijke heenstappen en hoeft dit niet tijdens het hardlopen op een loopband.

4. Je kunt hardlopen aan de hand van voorgeprogrammeerde trainingen

De betere loopbanden beschikken over meerdere trainingsprogramma’s waarmee het mogelijk is om intervaltrainingen, heuveltrainingen, duurlooptrainingen en combinatieprogramma’s uit te voeren. Laten we voor het gemak een intervaltraining als voorbeeld nemen. Een intervaltraining kan je ook prima buiten uitvoeren en zonder loopband ware het niet dat je dan continu op je smartwatch moet kijken om te zien hoelang je nog op een bepaalde snelheid moet lopen. Zou je een voorgeprogrammeerde intervaltraining vanaf de loopband uitvoeren, dan regelt de loopband zelf de snelheid en de tijd. Buiten de voorgeprogrammeerde trainingen om is het natuurlijk ook mogelijk om zelf de snelheid, de hellingshoek en de duur van een hardloopsessie te bepalen. Wel kan je door voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s perfect trainen voor een (halve) marathon of bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd door de bergen (zoals de Alpe d’huez). Naast dat het goed is voor je lichaam en je spieren om gevarieerd te trainen raak je door de variëteit ook veel minder snel uitgekeken op het hardlopen.

5. Je hoeft niet op je omgeving te letten

Als je gaat hardlopen, wil je volledig kunnen focussen op het hardlopen. Wanneer je buiten gaat hardlopen zijn er nogal wat factoren die je kunnen afleiden van het hardlopen of de veiligheid kunnen beïnvloeden. Zeker wanneer je het fijn vindt om met sport oordopjes of een headset te lopen kan buiten hardlopen een stuk gevaarlijker worden. Je hoort namelijk niet wat er om je heen gebeurt. Je hoort de fietser, scooter of de auto waarschijnlijk niet aankomen waardoor je makkelijk kunt worden aangereden. Een van de voordelen van lopen op een loopband is dat je dit vanuit je vertrouwde omgeving kunt doen: je huis (of de sportschool). Mocht je in een onrustige en misschien wel onveilige buurt wonen, dan wil je ’s avonds laat ook niet meer over straat lopen. En wat dacht je van de weersomstandigheden? Nu is het helaas niet altijd stralend mooi weer als je gaat hardlopen en kan het ’s winters erg glad zijn of moet je tijdens een herfststorm oppassen voor vallende takken. Daarbij heeft de wind ook invloed op je hardloopprestaties. Tegen de wind in moet je namelijk harder werken voor hetzelfde resultaat. Kortom, hardlopen op een loopband kent vele voordelen.

De voordelen van hardlopen op een loopband voor thuis
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149