Voordelen van spinning

De 10 grootste voordelen van spinning

Spinning kent verschillende voordelen. Zo is het leuk, gezond, kan je het samen doen of alleen (en vanuit huis). Naast deze voordelen heeft spinning nog meer voordelen. Met de gemiddelde spinningssessie verbrand je veel calorieën en spinning is goed voor het hele lichaam. In dit artikel vind je de 10 meest belangrijke voordelen van spinning. Deze voordelen gelden ook voor jou, lees dus snel verder!

1. Spinning zorgt voor de verbranding van veel calorieën in kort tijd

Een van de voordelen van spinning is dat je relatief veel calorieën kunt verbranden in korte tijd. Hoeveel calorieën je precies zult verbranden is afhankelijk van de intensiteit en de duur van de training. Een intensieve spinsessie van een uur, door een persoon met een lichaamsgewicht van circa 70 kg, staat gelijk aan het verbranden van ongeveer 500 tot 650 kcal per uur. Dit calorieverbruik verschilt wel per persoon. Factoren als conditie, lengte en geslacht hebben hier namelijk ook invloed op.

2. Goed voor je hele lichaam (full body)

Spinning kent meer voordelen. Zo is fietsen op een spinningfiets goed voor je hele lichaam en is het ook een stuk meer effectief dan fietsen op een hometrainer. Op een hometrainer zit je namelijk continu in dezelfde houding en tijdens het spinnen ga je regelmatig staan, zitten en jumpen. Niet alleen worden je been- en bilspieren hierdoor flink aangesproken tijdens een spinningsessie, maar ook heeft dit een positieve invloed op je rugspieren, buikspieren, armspieren, uithoudingsvermogen, doorbloeding, humeur en het voorkomen van chronische pijn. Tijdens het spinnen bouw je dus zowel kracht op alsook conditie. Daarbij maakt spinning je mentaal ook sterker.

3. Spinfietsen is niet belastend voor je gewrichten

Ook is een van de voordelen van spinning dat het een ”low impact” training is. Dat betekent dat de bewegingen die je maakt tijdens het spinnen soepel zijn en zonder schokken. Dat betekent dat je lang en op een hoge intensiteit kunt spinnen zonder dat je hierdoor last krijgt van je gewrichten. Bij sporten als voetballen, rugby en hardlopen krijgen je gewrichten continu klappen te verduren. Deze klappen kunnen uiteindelijk resulteren in vervelende blessures. Het voordeel van spinning is dat je dit risico niet loopt. Spinfietsen is dus ook ideaal voor wat oudere mensen of mensen met gevoelige gewrichten.

4. Spinning kan zowel in groepsverband en ook vanuit huis

Spinning kan je zowel doen in groepsverband alsook vanuit huis. Beide vormen kennen zo hun voordelen. Samen in groepsverband een spinningles volgen werkt enorm motiverend en dit wordt over het algemeen ook als leuk en gezellig ervaren. Je wordt uitgedaagd net even wat verder en net even wat harder te gaan dan wanneer je in je eentje zou fietsen. Daarbij is een ingeplande spinningles ook een extra motivatie en een stok achter de deur om toch naar de sportschool toe te gaan. Bij punt 10 lees je meer over de voordelen van spinning vanuit huis.

5. Fietsen op een spinfiets is goed voor je ontspanning en tegen stress

Tijdens de gemiddelde spinningsessie kan je al je energie kwijt en kan je even helemaal ont stressen. Gedurende de dag wordt vaak spanning en stress opgebouwd in je spieren. Een van de voordelen die spinning je kan bieden is dat je deze overtollige stresshormonen kunt laten verdwijnen en even alles om je heen kunt vergeten. Sluit tijdens het spinnen je ogen en voel de opgekropte emoties en spanningen je lichaam verlaten. Natuurlijk zijn er ook veel andere sporten te bedenken die in de positieve zin kunnen bijdragen aan het ont stressen.

DE BESTE SPINNINGFIETSEN VOOR THUIS

6. Spinning is voor iedereen

Een groot voordeel van spinning is dat iedereen het kan doen. Spinning is zowel voor oude mensen alsook voor jonge mensen, voor mannen en voor vrouwen. En of je nu zwaar of juist licht bent maakt ook niet uit. De wat zwaardere mensen die graag calorieën willen verbranden kiezen ook vaak voor spinning. Ook maakt het dus niet uit of je vaker op een spinningfiets hebt gefietst of dat je totaal onervaren bent. Kan je fietsen? Dan kan je ook spinfietsen! En last but not least maakt het ook niet uit of je lang bent (> 1,90m) of juist wat korter. Van vrijwel iedere spinningfiets is het zadel alsook het stuur in verschillende standen te verstellen.

7. Spinfietsen kan altijd

Wielrennen doe je minder snel op een gure, koude winterdag waarbij het buiten donker, nat en glad is. Op zo’n dag kan je prima spinfietsen. Een van de voordelen van spinning is namelijk dat je dit binnen doet en dus altijd kan doen. Dat kan vanaf je eigen kamer zijn of vanuit de sportschool. Hierdoor ben je dus totaal niet afhankelijk van het weer en kan je altijd spinfietsen. Wanneer je zelf beschikt over een spinningfiets voor thuis kan je trainen wanneer jij dat wilt en is de drempel om te beginnen ook erg laag.

8. Je leert grenzen verleggen

Wanneer je voor het eerst gaat spinfietsen, zal je merken hoe zwaar en uitdagend dit kan zijn. Een van de voordelen van spinning is dan ook dat je relatief snel progressie zult maken doordat je iedere training je grenzen wilt verleggen. Je wilt harder en verder en zal continu de grenzen opzoeken op je spinfiets. Het doortrapsysteem van een spinfiets helpt je ook je grenzen te verleggen. Bij een spinningfiets zitten de trappers namelijk vast aan het vliegwiel waardoor deze automatisch blijven doordraaien. Je kunt tijdens het fietsen dus niet even stilstaan op de trappers. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een spinningsessie onafgebroken aan het fietsen bent.

9. Je kiest zelf het type training en het niveau

Ook is een van de voordelen van spinning dat je zelf bepaald wat voor type training je wilt doen en dit kan je afstemmen op je eigen niveau. Er bestaan trainingen voor zowel beginners alsook voor de meer gevorderde spinfietsers. In de gemiddelde sportschool kan je ook verschillende spinfiets trainingen volgen. Zo bestaan er lessen voor beginners, kan je meedoen aan de basistrainingen en kan je ook inschrijven om mee te doen met de meer gevorderde spinfietsers. Net zoals de spinfietsen in de sportschool, beschikken de meeste spinfietsen voor thuis ook over een trainingscomputer waarop je zelf het type training kunt kiezen en je progressie kunt monitoren. Daarbij heb je vaak ook nog de mogelijkheid om de spinningfiets via een app (of bluetooth) te koppelen met je smartphone, smartwatch of tablet.

10. Spinfietsen kan ook prima vanuit huis

Zoals reeds aangegeven kan je ook prima spinfietsen vanuit huis. Dit is misschien wel een van de grootste voordelen van spinning. Zeker tijdens de lockdown in de coronaperiode besloten veel mensen een spinfiets voor thuis aan te schaffen om toch fit te kunnen blijven. Daarbij neemt een spinningfiets weinig ruimte in beslag, zijn de apparaten verrijdbaar en ook nog eens superstil. Op de nieuwere spinfietsen kan je geruisloos spinnen. Dit komt doordat deze nieuwe spinningfietsen beschikken over een magnetisch weerstandsmechanisme. Doordat deze spinfietsen zo stil zijn, kan je er ook prima op fietsen wanneer je kinderen bijvoorbeeld al op bed liggen. Onderstaand vind je de 5 beste en meest populaire spinningfietsen voor thuis.

Spinning kent veel voordelen. Op deze afbeelding zie je 5x de beste spinningfiets voor thuis

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 24-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149