Voordelen kettlebell

De 6 voordelen van trainen met een kettlebell

Het trainen met een kettlebell brengt verschillende voordelen met zich mee. Dat is ook niet zo gek als we je vertellen dat kettlebells zo ongeveer de meest effectieve trainingsgewichten zijn die je kunt krijgen. Bij voordelen moet je denken aan meer kracht, meer spiermassa, beter zichtbare buikspieren, het verbranden van veel calorieën, verbeterde stabiliteit, verbeterde flexibiliteit enzovoorts. We staan in dit artikel stil bij de 6 meest belangrijke voordelen van trainen met een kettlebell.

1. Stabiliteit en flexibiliteit verbeteren

Zit je veel op een dag en heb je last van stijve heupen of pijn in je onderrug? Een van de voordelen van trainen met een kettlebell is dat je stabiliteit en flexibiliteit aanzienlijk zullen verbeteren. Wanneer je stabiliteit en flexibiliteit verbeteren heeft dat een positieve uitwerking op je lichaamshouding waardoor ook klachten in je onderrug zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Naast klachten in de onderrug heeft het trainen met een kettlebell ook een positieve invloed op je schouders en nek. Doordat tijdens het trainen met een kettlebell het zwaartepunt van je lichaam af ligt, moeten je (stabiliserende)spieren harder werken om je lichaam in balans te houden. Dit alles komt je stabiliteit en flexibiliteit ten goede en het reduceert eventuele aanwezige (rug, nek of schouder-)klachten.

2. Train al je spieren en werk tegelijkertijd aan je conditie

Het trainen met een kettlebell kent meerdere voordelen. Zo kan je tijdens een kettlebell work-out je spiermassa vergroten en tegelijkertijd je conditie verbeteren. Hoeveel invloed het trainen met een kettlebell heeft op je spieren of je conditie is sterk afhankelijk van de intensiteit van de oefeningen en het gewicht van de kettlebell. Wat wel een feit is is dat altijd meerdere spieren aan het werk worden gezet tijdens welke kettlebell oefening dan ook. Dit betekent dat per definitie meer verschillende spieren getraind worden tijdens je kettlebell work-out. Los van het feit dat een kettlebell training zowel een positief effect op je spiermassa alsook op je conditie heeft, kan je wel meer focussen op het een, of het ander. Wil je met name je spiermassa vergroten, focus dan op 8 tot 12 herhalingen per kettlebell set. Ligt je primaire focus op het verbeteren van je uithoudingsvermogen, ga dan voor 15 tot 20 herhalingen per set.

3. Trainen met een kettlebell is zeer effectief voor je buikspieren

Een van de voordelen van trainen met een kettlebell is ook dat je een enorm sterke core ontwikkeld en dat je buikspieren effectief getraind worden. Bij de meeste kettlebell oefeningen moet je core namelijk hard aan het werk om je lichaam te stabiliseren. De core is het centrum van je lichaam van waaruit verschillende lichaamsbewegingen worden mogelijk gemaakt. Tot de core behoren je buikspieren, bilspieren, rugspieren en alle spieren die daar omheen liggen. Met name je schuine buikspieren, onderrug en middenrug zorgen voor veel stabiliteit en een goede coördinatie. Omdat je buikspieren onderdeel zijn van je core, worden deze tijdens de gemiddelde kettlebell training flink aangesproken.

4. Je hebt meer kracht voor functionele bewegingen

De bewegingen die je in het dagelijkse leven maakt, noem je ook wel ‘functionele bewegingen’. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het draaien van je lichaam om achter je te kijken of het optillen van bepaalde voorwerpen. Een van de voordelen van trainen met een kettlebell is dat je spieren die onder andere deze bewegingen mogelijk maken enorm worden versterkt. Dit resulteert in het makkelijker uitvoeren van alledaagse bewegingen, je raakt minder snel moe en je lichaamshouding verbetert ook. Naast dat je hierdoor minder snel rugklachten oploopt tijdens het tillen, helpt dit ook blessures te voorkomen tijdens het sporten.

5. Je verbrand aanzienlijk wat calorieën

Door te trainen met een kettlebell bouw je spiermassa op en een van de voordelen van extra spiermassa is dat je lichaam meer calorieën kan verbranden. Je spieren vragen namelijk tot wel 6 keer meer energie dan je vetmassa. Bijkomend voordeel is dat je niet alleen tijdens je kettlebell work-out calorieën verbrand, maar ook calorieën zult verbranden na het sporten. Wanneer je op een effectieve manier wilt afvallen, kan een kettlebell je daar dus goed bij helpen. Door op hoge intensiteit 20 minuten lang aan de slag te gaan met een kettlebell kan je zomaar 400 calorieën verbranden. Dit staat gelijk aan een uur lang op een snelheid van 16 km/h hardlopen. Klik hier voor meer informatie over calorieën verbranden met krachttraining.

6. Je hoeft er je huis niet voor uit

Misschien wel een van de grootste voordelen van trainen met een kettlebell is dat het erg laagdrempelig is en voor iedereen. Groot voordeel van het trainen met een kettlebell is namelijk dat je het vanuit huis kunt doen en dus geen duur sportschool abonnement hoeft af te sluiten. Door de grote diversiteit aan verschillende kettlebell oefeningen en complete work-outs kan je je gehele lichaam trainen met slechts één kettlebell. Echter is het niet aan te raden om alle oefeningen uit te voeren met hetzelfde gewicht. Een kettlebell training is effectief, maar voor maximaal effect is het belangrijk om te trainen met een gewicht wat past bij je fitness niveau en het type oefening. Daarom kan het toch slim zijn om meerdere (2 of 3) kettlebells aan te schaffen of een in gewicht verstelbare kettlebell. Klik op de onderstaande kettlebells voor meer informatie over de verschillende soorten kettlebells.

De 5 beste kettlebells voor thuis. Een van de voordelen van trainen met een kettlebell is dat je vanuit huis kunt trainen.
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149