Waarom zou je een fitness riem kopen?

5% tot 15% meer kracht

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
Zwarte gewichtshefriem gemaakt van leer. Deze fitness riem heeft een gespsluiting.

Ja, waarom zou jij eigenlijk een fitness riem kopen? Zoals de naam het eigenlijk al zegt, gebruik je een fitness riem, gewichtshefriem of powerliftriem tijdens het sporten. Een fitness riem gebruik je enkel als hulpmiddel en ondersteuning tijdens het uitvoeren van bepaalde sportoefeningen. Denk hierbij aan oefeningen als de squat of deadlift.

Een fitnessriem geeft je onderrug ondersteuning en zorgt ervoor dat je zwaardere gewichten kunt tillen. Eigenlijk zou je de fitnessriem kunnen gebruiken bij iedere oefening waar je inspanning moet leveren om je rug recht te houden. Het is overbodig om bij iedere oefening een fitness riem te dragen. Voor biceps oefeningen heeft het bijvoorbeeld geen nut en voegt het niets toe.

In dit artikel vertellen we je waarvoor je een fitness riem gebruikt, de voordelen en nadelen, hoeveel sterker je door een fitness riem wordt, of de riem misschien overbodig is en waar je op moet letten voordat je besluit om een fitness riem te kopen. Als laatste hebben we voor jou de drie beste opties geselecteerd.

Waarvoor gebruik je een fitness riem?

Voordat je een fitness riem wilt kopen dien je te weten waarvoor je de riem kunt gebruiken en wat het nut ervan is. Een fitness riemt ondersteunt je dus bij het uitoefenen van de zwaardere compoundoefeningen. Een fitness riem zorgt hierbij voor een stukje stabilisatie. Het heeft geen zin en is van weinig toegevoegde waarde om bij alle oefeningen een fitness riem te dragen.

Jouw doel moet zijn dat je nog net even wat meer kunt halen uit bijvoorbeeld je deadlift. Bijvoorbeeld nog net even tien of twintig kilo extra aan die stang hangen. Bij het gebruik van de fitness riem is het erg belangrijk om te zorgen dat de riem super strak om je middel gepositioneerd is (tegen het oncomfortabele aan).

Maar ’te strak’ is ook niet goed. Wanneer je de riem te strak aan trekt kun je niet of moeilijk bewegen en zal je pijn ervaren. Je mag daarnaast ook geen moeite ondervinden tijdens het ademhalen. Wanneer je je hand nog net tussen je riem en je buik kunt positioneren is het prima.

Je draagt een fitness riem ongeveer op navel hoogte. Afhankelijk van het type oefening zal de riem iets hoger of juist lager gedragen worden. Dit zodat je veilig de maximale druk kunt uitoefenen tijdens het uitvoeren van de oefeningen waarbij de riem op zijn plek blijft zitten.

Wanneer de fitness riem ‘goed strak’ is aangetrokken heeft het gebruik pas zin en zorgt het daadwerkelijk voor extra stabilisatie. Stabilisatie om beweging van je wervelkolom of ruggengraat tegen te werken en stabilisatie om de compressiekrachten op je wervels te verminderen. Dat doe je door de intra-abdominale druk te vergroten.

Wanneer je inademt zetten je longen uit. Dit zorgt voor druk op je middenrif waardoor je buikholte verkleind en de druk verder toeneemt. De zogenaamde intra-abdominale druk ontstaat doordat je inademt en vervolgens deze adem vast te houden waarbij je je buikspieren aanspant.

En wanneer de druk in je buikholte vergroot wordt, krijgt je wervelkolom meer ondersteuning wat er in resulteert dat je meer gewicht kunt verplaatsen. De fitness riem zorgt voor extra weerstand op je buikspieren, waardoor je meer kracht kunt zetten. Dit zorgt voor de toename van de druk in je buikholte.

Hoe verder jij je rug bolt tijdens het uitvoeren van de oefeningen, hoe groter de elastische vering van je riem welke je helpt om het gewicht te kunnen heffen. Door te trainen met de gewichtshefriem vergroot je de stabiliteit van je core spieren. Dat zorgt er vervolgens voor dat je de juiste houding blijft handhaven. Dat zijn verschillende redenen waarom je voor bepaalde oefeningen een fitness riem zou moeten gebruiken.

Voordelen en nadelen van een fitness riem

  • 5% tot 15% sterker

  • Helpt blessures te voorkomen bij zware lifts

  • Verbeterd prestaties van bepaalde oefeningen

  • Werkt bolling van je rug tegen

  • Zorgt voor extra stabilisatie

  • Hogere bloeddruk tijdens liften (door interne druk)

  • Haalt druk van je onderrug

  • Kans aanwezig dat je minder focust op je core (buikspieren/onderrug)

lederen gewichtshefriem met dubbele gespsluiting

Hoeveel sterker word je door het gebruik van een fitness riem?

Waarom zou je een fitness riem gebruiken of aanschaffen? Je zou een fitness riem kunnen kopen met in je achterhoofd de gedachte dat je dan meer gewicht kunt verplaatsten. Want dat is namelijk het geval. Je kunt meer gewicht tillen zonder dat je spieren daarvoor extra werk hoeven te verzetten.

Gemiddeld genomen ben je 5% tot 15% sterker door het gebruik van een fitness/gewichtshefriem. Hierbij hebben we het onder andere over oefeningen als de squat en de deadlift. Dit is met name te danken aan het feit dat je buikspieren zowel aan de voorkant als aan de zijkant weerstand krijgen van de riem. Hierdoor ontstaat druk in je buikholte.

Voor wie is een fitness riem geschikt?

Voordat je over gaat tot het kopen van een fitness riem is het van belang dat je beschikt over de juiste techniek. Het gebruik van een fitness riem gaat er namelijk niet voor zorgen dat je beter kunt squatten of deadliften. Daarvoor zal je zelf de nodige uurtjes in de sportschool moeten doorbrengen. Het gebruik van een fitness riem is dus pas nuttig wanneer je enigszins beschikt over de nodige sportervaring.

Een fitness riem is dus aan te raden voor de wat meer gevorderde sporters die zwaarder trainen, maar zeker ook voor powerlifters. In een competitieve powerliftwedstrijd kun je een fitness riem in je voordeel gebruiken, wanneer dit is toegestaan.

Ook voor bodybuilders die met meer gewicht willen deadliften of squatten is het slim om een fitness riem te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat bepaalde spieren beter en/of net op een andere manier geprikkeld worden.

Is een fitness riem overbodig?

Vaak vinden de mensen die geen ervaring hebben met gewichtshefriemen het onzin om een fitness riem te kopen. Deze mensen denken dat de riem overbodig is en dat je daardoor je spieren minder aan het werk zet. Maar niets is minder waar. Je spieren moeten nog net zo hard werken alleen worden bepaalde spieren op een andere manier aan het werk gezet of ondersteund.

Het is niet aan te raden om altijd een fitness riem te gebruiken en zeker niet bij alle oefeningen. Bij bicep oefeningen bijvoorbeeld heeft het gebruiken van een fitness riem geen enkele toegevoegde waarde. En ook voor isolatieoefeningen heb je geen fitness riem nodig.

Wel is het belangrijk om je lichaam en je spieren continu te blijven prikkelen. Dit doe je door af te wisselen en bijvoorbeeld te variëren tussen squatten of deadliften met riem, maar ook zonder riem. Dit zorgt ervoor dat je kracht opbouwt op verschillende manieren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fitness riem?

Bij het kopen van een fitness riem zijn een aantal punten van belang. Fitness riemen zijn namelijk in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Let bij het kopen van een fitness riem op de afmeting, het materiaal en het type sluiting. Per trainingsdoel bestaan ook nog weer verschillende soorten riemen.

Ga pas een fitness riem kopen wanneer je de juiste techniek onder de knie hebt voor het uitvoeren van de oefeningen. En wanneer je beschikt over de juiste techniek, bouw je het trainingsgewicht langzaam op. Pas daarna moet je gaan nadenken over het kopen van een fitness riem.

bruine lederen fitness riem

Afmeting

Wanneer je een fitness riem wilt kopen is het van belang om goed te kijken naar welke afmetingen je op zoek bent. Wanneer je veel ondersteuning wenst, is het belangrijk om te kijken naar een brede en dikke riem. De meeste gewichtshefriemen zijn vaak minder dan 1 cm dik.

Wel maakt het verschil of je ‘zelf traint’ of dat je sport op professioneel niveau. Zo zijn bij officiële powerlift wedstrijden riemen toegestaan welke maximaal 10 cm breed en 13 mm dik zijn. Hoe dikker de riem is, hoe lastiger je deze los kunt maken.

Dat is ook de hoofdreden geweest voor het produceren van fitness riemen van 10 mm. Het is wel belangrijk dat een band met een dikte van 10 mm in ongeveer 10 cm breed is. In de wereld van de fitness riem is dat ook de meest populaire soort. Het type riem met die afmetingen is namelijk erg flexibel en ook zeer comfortabel om te dragen.

De verschillen met betrekking tot de afmetingen van fitness riemen zit hem met name in de breedte (wijdte) van de riem aan de achterkant. Over het algemeen is die afmeting 10 cm, 12 cm of nog een paar cm groter. De riemen zijn aan de voorkant minder breed dan aan de achterkant.

Hierdoor zal je ervaren dat de steun in de midden van je rug beter is, dan de steun wat meer richting de zijkant. Wanneer je voor het eerst een fitness riem gaat kopen zit je over het algemeen goed wanneer je inzet op een breedte van 10 cm.

Voor het kiezen van de juiste lengte is het van belang dat je op hoogte van je navel de omtrek van je middel opmeet. Wanneer je dan gaat voor een riem die in de midden van de maatvoering van je riem valt zit je altijd safe. Tijdens het bulken zal je een grotere middelomtrek hebben dan tijdens het cutten en dan kun je nog steeds dezelfde riem verstellen en gebruiken.

Materiaal

Bij het kopen van een fitness riem moet je ook kijken naar het materiaal waarvan de riem gemaakt is. De meeste fitness riemen worden gemaakt van natuurlijk leer of kunstleer.

Maar het ene soort natuurlijk leer is het andere niet. Natuurlijk leer kan bestaan uit nerfleder wat erg sterk maar ook stug is. Splitleder, ook wel bekend als suède, is net als kunstleer vaak een stuk soepeler.

Het ene type materiaal doet weinig tot niet onder voor het andere. Daarmee wil ik zeggen dat de keuze met betrekking tot het materiaal zal afhangen van je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn fitness riemen kwalitatief hoogwaardig en goed genoeg om enkele jaren mee te gaan.

En dan bestaan er ook nog fitness riemen die gemaakt zijn van kunststof of nylon. De riemen die gemaakt zijn van nylon zijn erg flexibel en bewegelijk. Ten opzichte van lederen fitness riemen zijn nylon riemen licht van gewicht.

Bij gewichtheffen gaat het vaak om explosieve bewegingen en daarbij heb je met een lichtgewicht nylon riem een klein voordeel. Dat zou ons inziens ook gelijk het enige voordeel zijn. De levensduur van een nylon riem is namelijk wel een stuk korter dan die van een lederen riem.

Sluiting

Voordat je over gaat tot het kopen van een fitness riem moet je je ook even verdiepen in het type sluiting van de riem. Zo bestaan er fitness riemen met een enkele pin gespsluiting of juist met een dubbele pin. Maar ook heb je fitness riemen die te sluiten zijn met een clip of met (klitten)band. We zullen de verschillende opties hieronder kort doorlopen.

Gespsluiting met enkele pin

Onder fitness riemen of gewichtshefriemen is de gespsluiting met een enkele pin de meest voorkomende variant. De gespsluiting maakt dat de riem snel en eenvoudig te verstellen is met betrekking tot de omtrek. Ook kijkend naar de prijs is dit over het algemeen de meest aantrekkelijke variant. Klein minpuntje is dat een fitness riem met gespsluiting lastig los of vast te maken is.

Gespsluiting met dubbele pin

De kracht die op een riem met dubbele gespsluiting komt te staan wordt beter verdeeld doordat de riem een dubbele gesp heeft. Wel is deze ten opzichte van een riem met een enkele pin nog lastiger vast of los te maken. Het los en vast maken van de riem werkt volgens hetzelfde principe als het los of vast maken van je broekriem. Als de riem eenmaal goed is afgesteld is hiermee trainen een feest.

Klittenbandsluiting

In de meeste gevallen zijn de fitness riemen met klittenbandsluiting gemaakt van nylon. Dit type riem is erg eenvoudig, snel en heel nauwkeurig te verstellen naar de gewenste afmeting. In verhouding tot een riem met gespsluiting is deze riem vele malen sneller te verstellen. Ook ben je bij klittenbandsluiting niet afhankelijk van de gaten in je riem zoals je dat wel bent bij een gespsluiting. Wel is de levensduur van dit type riemen een stuk korter. Hoe vaker je de riem gebruikt en het klittenband vastmaakt en weer los, hoe minder goed het klittenband zal werken.

Clipsluiting

En dan heb je nog de variant fitness riemen die werken met een zogenaamde clipsluiting. Deze riem zet je vast en maak je open door de hendel, die aan de riem bevestigd zit, te bewegen. Dit werkt erg eenvoudig en super snel. Bij dit type riem zit je ook al snel in het hogere segment, wat maakt dat deze riemen over het algemeen ook een stukje duurder zijn. Wel is een nadeel van een riem met clipsluiting dat je een schroevendraaier nodig bent om de clipsluiting aan te kunnen passen en te verstellen. Maar als je dit een keer goed en nauwkeurig hebt gedaan werkt dit het meest snel.

De beste fitness riemen van 2023

Om het voor jou een stukje makkelijker te maken hebben we hieronder de best verkrijgbare fitness riemen van 2023 voorgeselecteerd. Onder ‘best verkrijgbaar’ verstaan wij duurzame opties die langere tijd meegaan en dus kwalitatief hoogwaardig zijn. Daarbij vinden we ook dat ‘goed’ niet gelijk extreem duur hoeft te zijn.

De eerst geselecteerde optie heeft een dubbele gespsluiting, de tweede optie heeft een klittenbandsluiting en de derde optie heeft een clipsluiting. Persoonlijk geniet optie drie onze voorkeur. Dit is wel ook gelijk de meest prijzige optie. Maar één ding staat vast: voor welke optie je ook gaat, je zult er lang plezier van hebben!

Goedkope en sterke fitness riem van het merk Harbinger
  • Materiaal: leder
  • Dubbele gespsluiting
  • Binnenvoering gemaakt van suède en schuim
  • Goede grip op sportkleding

nylon fitness riem gorilla wear
  • Materiaal: nylon
  • Klittenbandsluiting
  • Zachte stoffen binnenvoering
  • Snel en eenvoudig te verstellen

fitness riem van fit.nl
  • Materiaal: gelooid rundleder
  • Clipsluiting
  • Zwarte suède binnenvoering
  • Stijlvol en hoogwaardige kwaliteit

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 20-07-2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *