aminozuren in deze noten

Wat is een aminozuur?

Wat is een aminozuur? Eiwitten en aminozuren

Wat is een aminozuur? Heb je ooit eerder van het woord gehoord? Je wist vast al dat eiwitten erg belangrijk zijn voor een goede en gezonde voeding.

De eiwitten in je voedsel bevatten aminozuren. Eigenlijk kun je de aminozuren zien als de bouwstenen van de eiwitten. Je lichaam zorgt ervoor dat de eiwitten worden afgebroken, en omgezet in aminozuren.

Maar wat is een aminozuur? Wat is het effect? En aan welke producten moet je dan denken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een aminozuur?

Eigenlijk is het al kort vertelt en weet je nu dat aminozuren samengaan met de eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten ook heel erg belangrijk voor het opbouwen van spierweefsel. Kort gezegd zijn aminozuren de bouwstoffen voor je eiwitten en spierweefsel.

Honderden verschillende aminozuren kunnen samen een eiwit maken. Al deze verschillende soorten aminozuren zijn ook weer in aparte groepen op te delen.

Welke soorten aminozuren zijn er?

Van de aminozuren die belangrijk zijn voor je lichaam bestaan 22 soorten. Deze groep is op te delen in drie groepen.

  • Niet-essentiële aminozuren
  • Semi-essentiële aminozuren
  • Essentiële aminozuren
Wat is een aminozuur? Moleculen van eiwitten en aminozuren

Niet-essentiële aminozuren

Niet-essentiële aminozuren zijn aminozuren die je lichaam zelf kan aanmaken. Onder andere je lever produceert deze aminozuren uit andere aminozuren. Dit proces zal in werking treden in je lichaam wanneer de benodigde ‘niet-essentiële’ aminozuren niet op voorraad zijn.

De term ‘niet-essentieel’ zegt niets over het belang van deze aminozuren. Deze aminozuren zijn namelijk ook heel erg belangrijk voor je lichaam. Omdat je lichaam deze aminozuren zelf aan kan maken is het nodig om hier externe (voedings)bronnen voor aan te trekken.

Bij een tekort aan deze aminozuren kun je ook supplementen nemen. De supplementen zorgen ervoor dat je de benodigde en aanvullende hoeveelheid aminozuren binnenkrijgt.

Aminozuur, Eiwit, Whey protein shake, Gewichten, sporten

Onder niet-essentiële aminozuren vallen:

Semi-essentiële aminozuren

Kinderen of ouderen hebben vaak een tekort aan semi-essentiële aminozuren. De lichamen van deze groepen zijn niet in staat om zelf voldoende aminozuren aan te maken.

Semi-essentiële aminozuren worden ook door het lichaam zelf aangemaakt. Echter moeten deze aminozuren in bepaalde situaties door middel van voeding worden verkregen. Ook zijn eventuele tekorten aan te vullen met supplementen.

Onder semi-essentiële aminozuren vallen:

Essentiële aminozuren

Veel aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Echter zijn er negen aminozuren die je moet binnenkrijgen door middel van voeding en niet door het lichaam worden aangemaakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je het beste essentiële aminozuren kunt nemen vlak voor, vlak na of tijdens het trainen. Tijdens de inspanning worden deze aminozuren namelijk direct omgezet in energie.

Onder essentiële aminozuren vallen:

Wat is de functie van een aminozuur?

Eiwitten kunnen dus niet zonder aminozuren. Eiwitten ben je nodig om je cellen te onderhouden en nieuwe te maken. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor het opbouwen van organen, enzymen, hormonen en verschillende antilichamen.

Wat is een aminozuur? Of beter nog: wat is de functie? Aminozuren stimuleren de werking van je hersenen. Sterker nog, je hersenen kunnen niet zonder. Daarnaast zorgen aminozuren voor de werking van mineralen en vitaminen.

Zeker als jij een sporter bent zijn aminozuren erg belangrijk voor je lichaam. Aminozuren helpen je namelijk bij het opbouwen en onderhouden van je spiermassa.

Ook zijn aminozuren noodzakelijk voor het vervoer en de opslag van je voedingsstoffen. Aminozuren helpen je bij de spijsvertering, je krijgt er meer energie door en door aminozuren herstel je sneller van een wond of een blessure.

Wat is een aminozuur? Aminozuren en eiwitten helpen je bij het herstellen van blessures en wonden

Hoeveel aminozuren heeft mijn lichaam nodig?

Van de 22 aminozuren kan je lichaam er zelf 13 aanmaken. De overige 9 moet je zoals hierboven ook benoemd middels je voeding binnenkrijgen.

Voor voldoende aminozuren is het van belang om voldoende groenten en granen binnen te krijgen. Daarnaast mag een stukje vlees ook niet ontbreken. Althans, vlees bevat veel van de broodnodige aminozuren waar je lichaam om vraagt.

Naast vitaminen, mineralen en sporenelementen behoren aminozuren tot je microvoedingsstoffen. Van deze microvoedingsstoffen heb je er maar een paar nodig op een dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit zelfs onder de 1 gram.

Aminozuren en eiwitten zijn voor ieder mens van belang. Zeker als je naar de sportschool gaat. Weet jij hoeveel eiwitten je na het sporten moet eten?

Welke producten bevatten aminozuren?

Onder producten waarin alle benodigde aminozuren verwerkt zitten vallen:

  • Kruiden
  • Kiemen
  • (Zee)groenten
  • Fruit
  • Bladgroen
  • Meloenen
  • Mango’s
  • Avocado’s
  • Papaja’s
  • Salades

Nu zijn dit voornamelijk plantaardige voedselbronnen. Voor het snel opbouwen van spiermassa kun je ook de volgende producten overwegen:

  • Eieren
  • Kip
  • Biefstuk
  • Tonijn
  • Zalm
  • Sardientjes
  • Garnalen
  • Jakobschelpen
  • Sojabonen
  • Lam

Alle voor- en nadelen, extra informatie over het bovengenoemde rijtje vind je door HIER te klikken. Wanneer je een krachttrainer bent is dit rijtje voor jou!

Wat is een aminozuur? Krachttraining, eiwitten en voeding

Het Droog Trainen Protocol

Veel van de informatie uit dit artikel kun je ook terugvinden en nalezen in het Droog Trainen Protocol.

In het Droog Trainen Protocol vertellen de ex-mariniers Henry en Rinus je in Jip en Janneke taal wat de juiste verhoudingen tussen voedsel en sporten zijn voor jou.

In het Droog Trainen Protocol vind je ook veel handige informatie en tips over hoe je een meer gezonde, fitte en betere levensstijl kunt ontwikkelen en hoe jij op de meest effectieve manier kunt afvallen, snel droog of juist gespierd kunt worden.

Het Droog Trainen Protocol is er voor mannen en voor vrouwen en de auteurs Laura en Bernd hebben dit protocol beide volledig gevolgd. Klik hier voor de persoonlijke review over het protocol van Laura. Klik hier voor de persoonlijke review over het protocol van Bernd.

Alle informatie de beste voeding in combinatie met sporten vind je in het Droog Trainen Protocol en kost je nu tijdelijk slechts €67,- in plaats van €292,-

Vind je dat je al droog genoeg bent (laag vetpercentage) en wil je primair meer spiermassa opbouwen? Dan zou ik je eerder het Spiermassa Protocol aanraden.

Weet je het toch nog niet helemaal zeker of ben je gewoon nog niet overtuigd? Geen probleem! Klik dan op de onderstaande afbeeldingen voor meer informatie.

Het Droog Trainen Protocol voor vrouwen
Het Droog Trainen Protocol voor mannen
B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149