Sporten met spierpijn

Wat zijn de gevolgen van sporten met spierpijn?

Op deze afbeelding zie je een man met (schouder)klachten die is gaan sporten met spierpijn. Deze spierpijn is ontstaan door het sporten

Sporten met spierpijn kan, maar het is dan wel aan te raden om een andere spiergroep te trainen. Spierpijn kun je zowel krijgen van cardiotraining als van krachttraining. Gemiddeld genomen herstelt je lichaam sneller van de spierpijn na een cardio work-out.

Maar hoelang duurt het herstelproces van je spieren eigenlijk? En kun je actie ondernemen om de spierpijn sneller te verminderen of misschien wel te voorkomen?

En weet jij waarom je spierpijn op dag twee vaak het meest erg is? Nee? Dit en meer leggen we je uit in dit artikel. Doe er vooral je voordeel mee en voorkom overbelasting of vervelende blessures.

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn kan ontstaan door griep, medicijnen en door overbelasting. In dit artikel leggen we de focus op de spierpijn die ontstaan is door het overbelasten van de spieren door middel van sporten.

Zoals we al benoemden kan spierpijn zowel van je cardio- als van je krachttraining komen. Daarbij is spierpijn op te delen in vroege spierpijn (immediate soreness) en verlate spierpijn (delayed onset muscle soreness -> DOMS). Van vroege spierpijn kun je al last krijgen tijdens je training of daar vlak na.

Van verlate spierpijn is sprake als je pijn ervaart zo’n 24 tot 48 uur na het sporten. Je spieren doen op dat moment pijn en zijn dan ook minder te belasten. Deze pijn is ontstaan doordat je je spieren (zwaar) belast hebt tijdens je training.

Dit heeft erin geresulteerd dat microscheurtjes in het bindweefsel van je spieren en het celmembraan zijn ontstaan. Deze verlate spierpijn treedt veelal op na een training waarbij je je spieren zwaar hebt belast. Door deze zware belasting worden je spieren namelijk uitgerekt terwijl ze actief zijn.

Wanneer spierpijn al tijdens het trainen ontstaat, dan betekend de belasting voor je spieren te groot is om ook nog afvalstoffen als bijvoorbeeld melkzuur op te ruimen. Deze afvalstoffen gaan zich vervolgens ophopen wat resulteert in spierpijn.

Spierpijn ontstaat dus onder andere door melkzuur wat vrijkomt in je spiervezels en vervolgens in je bloed door een tekort aan zuurstof (anaeroob metabolisme), of doordat je bepaalde spieren te zwaar hebt belast waardoor spiervezels in die spieren zijn gescheurd.

Hierdoor ervaar je ook daadwerkelijk de irriterende pijn in je spieren. Wel is het zo dat je spieren weer vrij snel herstellen waardoor de pijn ook minder wordt en weer zal wegtrekken.

Soms is spierpijn ook niet of nauwelijks te voorkomen. Wanneer je voor het eerst in de sportschool komt en gelijk flink aan de bak gaat, kun je er op rekenen dat je spierpijn gaat krijgen. Dus eigenlijk wanneer je lichaam niet gewend is aan bepaalde oefeningen of inspanningen kan ook spierpijn ontstaan.

Spierpijn is niet gevaarlijk voor je spieren. Door het sporten zijn kleine beschadigingen ontstaan in je spieren. Omdat het om kleine beschadigingen gaat kan je lichaam deze vrij gemakkelijk weer herstellen.

Kun je sporten met spierpijn?

Wanneer je je zwaar inspant door bijvoorbeeld een zware krachttraining, dan kan dat leiden tot spierpijn. Wanneer je spierpijn ervaart, betekent dit eigenlijk dat je lichaam zich sterker aan het maken is. Mits je je spieren de tijd geeft om weer te herstellen.

Sporten met spierpijn. Spierpijn ontstaat onder andere door sporten.

Wanneer je nog wel spierpijn hebt, maar toch graag weer wilt trainen raden we je aan om een andere spiergroep te trainen als de spiergroep waar je pijn ervaart. Wanneer je in de eerste sportsessie je armen flink getraind hebt, dan raden we je aan om op de tweede sessie een stukje cardio te doen of je benen te trainen.

Dit maakt dat in dit geval je armspieren tijd hebben om weer te herstellen. Daarbij is het zo dat je op die manier ook vaker kunt sporten zonder dat je je spieren overbelast of blesseert. Dus kun je sporten met spierpijn? Ja, mits je een andere spiergroep traint.

Wanneer je nog spierpijn hebt, is dat namelijk het signaal wat je spieren afgeven. Dit signaal geeft aan dat je spieren nog niet weer volledig hersteld zijn. Daarbij is het zelfs erg onverstandig om de spiergroep waar je nog spierpijn ervaart te trainen. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat je spieren overbelast raken en dat kan weer zorgen voor vervelende blessures.

Het is dus af te raden wanneer je de eerste trainingsdag je biceps hebt getraind en vervolgens dag twee besluit hetzelfde te doen. Wanneer je dat doet, ben je je spieren aan het overbelasten. En dat kan resulteren in een vervelende biceps blessure. De kans is namelijk vrij groot dat je nog spierpijn hebt van je eerste trainingssessie.

Waarom is spierpijn op dag twee het meest erg?

Wanneer je flink hebt getraind is de kans aanwezig dat je op de eerste dag na de training al spierpijn ervaart. Dit is echter niks in vergelijking met de spierpijn welke je vervolgens op dag twee na de training ervaart.

Na een intensieve training begint je lichaam langzaam aan het herstel van de spieren. Dit herstelproces is pas na 48 uur op het hoogtepunt wat ook verklaart dat de spierpijn die je ervaart op dat moment het meest heftig is. Na deze 48 uur zal de spierpijn steeds minder worden en nadat je spieren volledig hersteld zijn is deze pijn helemaal weg (gemiddeld na vijf tot zeven dagen).

Hoe kom je snel weer van je spierpijn af?

Spierpijn is soms niet te voorkomen. Wel wil je op het moment dat je spierpijn ervaart er ook zo snel mogelijk weer vanaf zijn. De belangrijkste tip die we je kunnen geven om snel van die spierpijn af te komen is: rust nemen.

Hiermee bedoelen we niet dat je in je bed moet gaan liggen wachten tot je spierpijn voorbij is. Nee, meer ‘actief rusten’ dus rustig blijven bewegen. Dit stimuleert je bloedsomloop en zorgt er ook voor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd.

Wat je ook zou kunnen doen vlak na de training is een ijskoude douche of bad nemen of ijs op de getrainde spieren leggen. Dit is namelijk goed voor de doorbloeding van je lichaam. De kou zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten tijdelijk vernauwen en dat zorgt er weer voor dat je afvalstoffen sneller en beter kunnen worden afgevoerd. Dit is echter wel af te raden voor mensen met een hartafwijking of doorbloedingsproblemen.

Verder heeft een ‘ontspannende’ massage ook een positief effect op de spierpijn die je ervaart. Dat is ook een van de redenen waarom de onderstaande massage guns zijn ontwikkeld. Met deze apparaten kun je druk uitoefenen op je spieren. Kort na je training zijn deze apparaten ideaal om spierpijn te voorkomen of aanzienlijk te verminderen.

Wanneer je met een van deze apparaten aan de slag gaat moet je wel oppassen dat je niet te veel druk uitoefent op de spieren waar je pijn ervaart. Dit kan er namelijk in resulteren dat je spierpijn juist erger wordt in plaats van dat de pijn afneemt.

Voor meer informatie kun je op de knoppen en afbeeldingen hieronder klikken.

Goedkope massage gun. Met deze massage kun je je spieren masseren wanneer je flink aan het trainen bent geweest en door het sporten spierpijn hebt gekregen. Deze massage gun helpt dus tegen spierpijn.

Ben jij echter iemand die het gelijk goed wilt doen, dan is er ook nog een variant op de bovenvermelde massage gun. Namelijk de Worthy Massage Gun. Deze massage gun wordt aanbevolen door fysiotherapeuten in heel Nederland.

De massage gun van het merk Worthy zie je op de onderstaande afbeelding. Dit apparaat komt inclusief zes verwisselbare kopstukken die ieder op een andere manier de bloedsomloop stimuleren en je spieren opwarmen.

Met deze massage gun heb je de mogelijkheid om de snelheden in te stellen op zes verschillende standen. Naast dat het apparaat van zichzelf al compact is, wordt deze variant geleverd met een draagtas welke je makkelijk mee op reis of naar je werk kunt nemen.

Ga je voor optimaal gebruikersgemak en de beste ervaring, dan moet je voor de onderstaande variant gaan welke op dit moment de ‘best seller’ is. Deze massage gun is slechts een paar euro duurder dan de bovengenoemde variant.

Massage gun Worthy voor verminderen spierpijn, stimuleren bloedsomloop, opwarmen van spieren, versnellen van herstelproces. Inclusief opzetstukken, draagtas en in te stellen op verschillende snelheid

Hieronder de voordelen van de beide massage guns op een rijtje:

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149