weerstandsbanden kopen

Een weerstandsband kopen? Dit is wat je moet weten

BLACKROLL weerstandsband 32 centimeter

Worden de lichaamsgewicht oefeningen als push-ups en pull-ups een beetje saai? Probeer deze oefeningen dan eens met een weerstandsband. Onder andere veel thuis sporters, atleten en yogi’s kopen vandaag de dag een weerstandsband om de oefeningen lichter of juist zwaarder te maken. Naast het lichter en zwaarder maken van oefeningen kan je ook complete work-outs uitvoeren met weerstandsbanden.

Weerstandsbanden zijn breed inzetbaar. Je kunt spiermassa opbouwen met weerstandsbanden, maar ook conditie opbouwen, mobiliteit en stabiliteit verbeteren of bijvoorbeeld rug- en nekklachten verhelpen. Om eventuele klachten te voorkomen of juist te verhelpen zijn inmiddels ook weerstandsbanden te vinden in veel fysiopraktijken.

Weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kwaliteiten, weerstandsniveaus en kleuren. Maar welke weerstandsband pak je als beginner en voor welke oefening? Of misschien ben je juist wel een ervaren sporter, maar heb je nog niet eerder getraind met weerstandsbanden. In dit artikel staan we echt stil bij alle ins en outs met betrekking tot weerstandsbanden en we geven een review van de 5 best verkrijgbare weerstandsbanden op dit moment zodat jij de weerstandsband kan kopen die bij jou past.

Wat zijn weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn naadloze fitness elastieken, gemaakt van latex, rubber of textiel. Weerstandsbanden, ook wel trainingsbanden, fitnessbanden, loop bands of resistance bands, zijn vandaag de dag enorm populair in de sportscholen en onder thuis sporters. Je kunt weerstandsbanden kopen voor een stukje ondersteuning tijdens een krachttrainingsoefening, om sportoefeningen zwaarder te maken of als oefening op zich. Resistance bands verschillen onderling onder andere op basis van lengte, dikte en weerstandsniveau. De verschillende resistance bands met verschillende weerstandsniveaus hebben elk een eigen kleur. Door de resistance band uit te rekken vergroot je de weerstand. Weerstandsbanden zijn eenvoudig in gebruik, gemakkelijk op te ruimen en overal mee naar toe te nemen.

verschillende weerstandsbanden die kunt kopen

Waarom zou je weerstandsbanden gebruiken?

Het kopen van een weerstandsband brengt veel voordelen met zich mee. Naast dat je met slechts één weerstandsband je gehele lichaam kan trainen, worden je spieren op een zeer effectieve wijze getraind en kan je met een resistance band trainen waar en wanneer je maar wilt. Maar het gebruik van resistance bands heeft daarnaast nog meer voordelen:

1. Je kunt je hele lichaam trainen

Of je nu biceps, triceps, borst of benen wilt trainen, met weerstandsbanden kan je je complete lichaam trainen. In theorie betekent dit dat je slechts één weerstandsband hoeft te kopen om vervolgens een full body work-out uit te kunnen voeren. Dit maakt dat weerstandsbanden enorm populair zijn onder veel thuis sporters, atleten, fitnessgoeroes maar ook onder vechtsporters.

2. Je spieren worden op een zeer effectieve wijze geprikkeld

De manier van trainen met weerstandsbanden is totaal verschillend ten opzichte van het trainen met bijvoorbeeld een setje dumbbells. Een groot voordeel van weerstandsbanden is dat je spieren continu onder spanning blijven staan gedurende een oefening. Je armen moeten namelijk tegen de weerstand in bewegen. Bij bicep curls wordt de spanning op het hoogste punt minder wanneer je met dumbbells zou trainen. Zou je deze oefening uitvoeren met een resistance band, blijven je spieren onder spanning staan. Hiermee zeggen we niet dat weerstandsbanden gewichten 1 op 1 kunnen vervangen. Want met fitnessbanden kun je qua gewicht lang niet zo zwaar trainen als met dumbbells.

3. Trainen waar en wanneer je maar wilt

Wanneer je een besluit een weerstandsband te kopen hoef je je geen zorgen over de ruimte die het elastiek in beslag neemt. Resistance bands zijn klein en flexibel waardoor je ze als het moet zelfs in je broekzak, rugtas of handbagage kan stoppen. Dat maakt dus dat je je weerstandsbanden overal mee naartoe kan nemen en je ze dus ook overal waar je maar wilt, kunt gebruiken. Hierbij maakt het dus niet uit of je buiten in het park bent, op je werk, onderweg naar huis of bijvoorbeeld in de sportschool.

4. Weerstandsbanden nemen weinig ruimte in beslag

Zoals reeds aangegeven nemen weerstandsbanden nagenoeg geen ruimte in beslag. Dit komt doordat weerstandsbanden klein en flexibel zijn en je ze hierdoor nagenoeg overal in kunt stoppen of op kan bergen. Wanneer je in je thuisgym weinig ruimte tot je beschikking hebt, zijn weerstandsbanden een ideale toevoeging.

5. Je kunt alleen en altijd veilig trainen

Wanneer je zwaar gaat bankdrukken, deadliften of met dumbbells aan de slag gaat, is een spotter wel zo handig en veilig. Laat je een dumbbell vallen bovenop een van je voeten of kan je de halter met het gewicht niet meer omhoog krijgen, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer niemand je in de gaten houdt. Met weerstandsbanden heb je het helemaal zelf in de hand. Jij bepaalt de trainingshoek waardoor je ongemakkelijke posities kunt vermijden. Ook kan je wanneer je spieren helemaal leeg zijn, het elastiek zonder problemen of risico’s loslaten. Dit kan dus niet wanneer je met zware gewichten aan het trainen bent.

6. Weerstandsbanden kunnen gewichten (deels) vervangen

Je zult er versteld van staan wat voor oefeningen je allemaal kunt uitvoeren met resistance bands. De oefeningen die over het algemeen worden uitgevoerd met weerstandsbanden, zijn gebaseerd op krachttraining bewegingen. We hebben onlangs een complete dumbbell work-out gepubliceerd. Bij deze work-out zou je de dumbbells kunnen vervangen door een resistance band. Het voordeel van resistance bands is dat je spieren gedurende de oefeningen onder spanning blijven staan. Het nadeel is dat je qua gewicht minder zwaar kunt trainen, dan met een setje dumbbells.

Op deze afbeelding zie je vrouwen en een man aan het trainen met weerstandsbanden. Benen en billen trainen.

Bij welke oefeningen kan je weerstandsbanden gebruiken?

Weerstandsbanden kan je gebruiken bij enorm veel oefeningen en je kunt er zelfs full body work-outs mee uitvoeren. Met een beetje creativiteit kan je dus buik, rug, romp, schouders, armen, benen en billen trainen met slechts één weerstandsband. Weerstandsbanden zijn te gebruiken bij fitness-, yoga-, cardio-, fysiotherapie- en krachttrainingsoefeningen. De oefeningen die je kunt doen met weerstandsbanden zijn veelzijdig, effectief en uitdagend. In de onderstaande video krijg je een full body work-out met krachttrainingsoefeningen die worden uitgevoerd met slechts één weerstandsband. Doe je mee?

 

 

https://youtu.be/GMMsCZ-fynI

Voor wie zijn weerstandsbanden geschikt?

Eigenlijk heeft de weerstandsband een vrij brede doelgroep. Atleten gebruiken weerstandsbanden, maar ook sporters die aan CrossFit, vechtsport, fitness of bootcamp doen. Daarbij worden weerstandsbanden ook in fysiopraktijken, yogaklassen en sportscholen gebruikt. Resistance bands zijn zowel door beginners alsook door meer ervaren sporters te gebruiken. Een weerstandsband hoef je dus niet alleen maar te kopen voor het trainen en onderhouden van je spieren. Weerstandsbanden hebben ook een positieve uitwerking op de mobiliteit, flexibiliteit en zijn ook handig voor mensen die nek- of rugpijn hebben.

Kan je afvallen met weerstandsbanden?

Het is zeker goed mogelijk om calorieën te verbranden en af te vallen door weerstandsbanden te gebruiken tijdens je training. Wanneer je een HIIT training combineert met het gebruik van weerstandsbanden zal je naast het opbouwen van spiermassa aanzienlijk wat calorieën verbranden. Letterlijk staat HIIT voor High Intensity Interval Training en dat slaat dan weer op het leveren veel inspanning binnen korte tijd. De gemiddelde HIIT work-out duurt 20 tot 45 minuten. Wanneer je voor het eerst een HIIT work-out uitvoert en deze ook nog eens combineert met resistance bands, zal je merken dat dit al een enorme uitdaging is. Wanneer besluit een weerstandsband te kopen kan je direct aan de slag met de onderstaande full body resistance band HIIT work-out.

https://youtu.be/xrhMpzhz0s4

Weerstandsbanden versus losse gewichten

In principe kan je oefeningen met losse gewichten door een groot deel vervangen door oefeningen met weerstandsbanden. Maar…. bij sommige oefeningen heb je wel een ankerpunt nodig om de weerstandsband aan vast te kunnen maken. En ook willen we benadrukken dat weerstandsbanden geen 1 op 1 vervanging zijn voor bijvoorbeeld dumbbells. Wanneer je besluit een weerstandsband te kopen en besluit om hiermee te trainen moet het aantal herhalingen vele malen hoger liggen wanneer je een serieuze groeiprikkel wilt opwekken. Deze groeiprikkel creëer je vele malen sneller wanneer je traint met losse en zwaardere gewichten. Wanneer je voor langere tijd niet in de sportschool kunt trainen, is het trainen met weerstandsbanden een prima optie om je spiermassa te onderhouden. Echter, wanneer je daadwerkelijk spiermassa wilt opbouwen in bijvoorbeeld je armen en je borst, zal je toch aan de slag moeten met zwaardere gewichten of krachttrainingsapparaten uit de sportschool.

Welke weerstandsband heb ik nodig?

Welke weerstandsband of resistance band het beste bij jou past, is afhankelijk van je trainingservaring en het type oefening. Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met resistance bands is het slim om te beginnen met een niet al te zware resistance band. Ook worden over het algemeen lichtere weerstandsbanden gebruikt bij de wat lichtere oefeningen. Wanneer je met enige consistentie aan de slag gaat met weerstandsbanden, kan je na een aantal weken aan de slag gaan met resistance bands met een hoger weerstandsniveau. Daarom is het altijd slim om resistance bands als set te kopen. Hierdoor kan je trainen met verschillende weerstanden, kan je de training blijven opbouwen en kan je voldoende afwisselen.

BLACKROLL weerstandsbanden 104 centimeter

Waar moet je op letten bij het kopen van een weerstandsband?

Afmetingen: voor het kopen van de juiste weerstandsband is het van belang dat je een weerstandsband uitkiest met de juiste afmetingen. Zo heb je bijvoorbeeld resistance bands met een lengte van circa 30 centimeter, maar je hebt ook resistance bands met een lengte tot over de 200 centimeter. Je zult begrijpen dat je de kleinste weerstandsband met een ander doeleind kan gebruiken dan wanneer je aan de slag gaat met de grootste weerstandsband. Met kleine weerstandsbanden kan je bijvoorbeeld squats en jumping jacks uitvoeren. Met grotere weerstandsbanden kan je bijvoorbeeld pull-ups doen en bankdrukken.

Naadloos: over het algemeen worden weerstandsbanden gemaakt van latex, rubber en huidvriendelijk textiel en worden ze gemaakt uit één stuk, dus zonder naad. Weerstandsbanden met een naad scoren op het gebied van duurzaamheid een lager cijfer, doordat deze weerstandsbanden wat sneller kunnen knappen. De kans dat een weerstandsband, die uit één stuk gemaakt is, knapt, is een stuk kleiner. Desondanks worden producten continu geoptimaliseerd en wordt de levensduur van weerstandsbanden met een naad ook steeds beter.

Weerstandsniveau: ook niet geheel onbelangrijk is het om goed te letten op het weerstandsniveau wanneer je een weerstandsband gaat kopen. Heb je geen ervaring met weerstandsbanden of wil je er veel verschillende oefeningen mee uit kunnen voeren? Dan is het aan te raden te gaan voor een set bestaande uit meerdere resistance bands met verschillende weerstandsniveaus. In een set heeft iedere fitnessband zijn eigen kleur en weerstandsniveau. De weerstandsniveaus als volgt op te delen: extra licht, licht, zacht, medium, sterk, extra sterk.

Compleet set: wanneer je een compleet set resistance bands koopt, heeft iedere band een eigen kleur en een aparte weerstand. Dit maakt het mogelijk om een groot aantal oefeningen op verschillende weerstandsniveaus uit te voeren. Wanneer je met enige consistentie aan de slag gaat met resistance bands, betekent dit ook dat je vrij snel omhoog kunt qua weerstandsniveau. Ook daarom is het handig om gelijk te gaan voor een complete set.

Materiaal: veel weerstandsbanden zijn gemaakt van rubber of latex. Deze materialen kunnen schuren op de huid en deze weerstandsbanden zijn niet geschikt voor mensen met allergieën. De betere weerstandsbanden zijn gemaakt van uniek textielmateriaal wat om het rubber heen zit. Naast dat dit weerstandsbanden enorm sterk maakt, kunnen de banden ook eenvoudig worden uitgewassen en vergroot dit het traincomfort. De onderstaande weerstandsbanden zijn allemaal gemaakt van dit hoogwaardige en huidvriendelijke textielmateriaal. Wanneer je een weerstandsband (of een set) wilt kopen waar je lang plezier van kunt hebben, moet je gaan voor dit materiaal.

Verschillende soorten weerstandsbanden

We hebben een selectie gemaakt van de beste en meest duurzame weerstandsbanden(voor thuis) die momenteel verkrijgbaar zijn op de markt. Al de onderstaande weerstandsbanden zijn gemaakt van rubber omhuld met huidvriendelijk textiel. Dit betekent dat het traincomfort erg hoog is, dat de banden wasbaar zijn en dat ze ook lang mee gaan. Onderstaand vind je een aantal complete resistance bands sets, maar ook losse resistance bands. De banden verschillen van elkaar in lengte, kleur en weerstandsniveau.

1. BLACKROLL weerstandsbanden 32 centimeter / set van 3

BLACKROLL weerstandsbanden 32 cm oranje (licht), groen (medium), blauw (sterk)

Voor het trainen van de kleinere spiergroepen is deze set weerstandsbanden perfect. Met een lengte van 32 centimeter worden deze resistance bands ook veel gebruikt tijdens revalidatieprocessen. Met deze fitnessbanden kan je verschillende oefeningen doen om je stabiliteit te verbeteren, maar kan je ook de kans op eventuele blessures verkleinen. Doordat het natuurlijke rubber is omhuld door huisvriendelijk textiel is het traincomfort erg hoog. Met deze resistance bands heb je dus niet het onaangename gevoel van het contact van stroef rubber op je huid. Een ander voordeel is dat deze weerstandsbanden geschikt zijn voor de wasmachine en na gebruik dus eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. Dit resistance bands set bestaat uit 3 verschillende weerstanden: licht (oranje), medium (groen) en sterk (blauw).

BLACKROLL fitnessbanden set van 3  
Merk BLACKROLL
Formaat & gewicht (3x) 32 cm x 6 cm, 57 g (per stuk)
Materiaal Rubber omhuld met huidvriendelijk textiel
Weerstandsniveaus Licht (oranje), medium (groen), sterk (blauw)
Aantal weerstandsbanden 3
Geschikt voor Benen, billen, armen
Wasbaar JA
Garantie 2 jaar

2. BLACKROLL weerstandsbanden 104 centimeter / set van 3

BLACKROLL weerstandsbanden 104 cm oranje (licht), groen (medium), blauw (sterk)

Deze weerstandsbanden zijn speciaal ontwikkeld om de spieren van je romp te trainen en te stabiliseren, je lichaamshouding te verbeteren en de beweeglijkheid van spieren en gewrichten te stimuleren. Met deze weerstandsbanden train je dus op zeer effectieve wijze buik-, rug- en rompspieren. Omdat de weerstandsbanden 104 centimeter lang zijn kunnen ze flexibel ingezet worden om het hele lichaam te trainen. Mensen die veel zitten kunnen met deze resistance bands de romp versterken om zo spierspanning, nek- en rugpijn te voorkomen. Deze weerstandsbanden zijn gemaakt van uitzonderlijk elastisch textielvezel en rubber. Dit materiaal is enorm gebruiksvriendelijk en voelt zacht aan op de blote huid. Wanneer je besluit dit set weerstandsbanden te kopen krijg je 3 resistance bands met elk een ander weerstandsniveau: licht (oranje), medium (groen) en sterk (blauw).

BLACKROLL fitnessbanden set van 3  
Merk BLACKROLL
Formaat & gewicht (3x) 104 cm x 3 cm, 125 g (per stuk)
Materiaal Rubber omhuld met huidvriendelijk textiel
Weerstandsniveaus Licht (oranje), medium (groen), sterk (blauw)
Aantal weerstandsbanden 3
Geschikt voor Buik, rug, borst, romp, schouders, armen, benen
Wasbaar JA
Garantie 2 jaar

3. BLACKROLL Multi Band 270 centimeter / 1 stuks

De BLACKROLL Multi Band is een weerstandsband waarvan je er maar 1 hoeft te kopen. Deze weerstandsband is opgedeeld in een aantal lussen waarmee het mogelijk is individueel een groot aantal spiergroepen aan te spreken, gewrichtsproblemen te verhelpen en de coördinatie en mobiliteit te verbeteren. Daarmee is de Multi Band door nagenoeg alle leeftijdsgroepen en conditieniveaus te gebruiken, ongeacht de lengte of de mobiliteit. Wanneer je het niet handig vindt om met meerdere weerstandsbanden te trainen, dan is dit precies wat je zoekt. Middels de verschillende lussen kan je zelf de weerstand tijdens de oefeningen bepalen en hoef je, in tegenstelling tot de andere weerstandsbanden, je handen niet te wikkelen om de juiste positie te vinden. Deze weerstandsband wordt ook niet voor niets de meest veelzijdige resistance band in zijn soort genoemd. Kort samengevat is deze weerstandsband rekbaar, flexibel, scheurvast, veelzijdig en enorm gebruiksvriendelijk.

BLACKROLL Multi Band met lussen 270 cm. Dit is de meest veelzijdige weerstandsband die je kunt kopen
BLACKROLL Multi Band  
Merk BLACKROLL
Formaat & gewicht 270 cm x 3 cm, 260 g
Materiaal Rubber omhuld met huidvriendelijk textiel
Weerstandsniveaus Licht, medium, sterk
Aantal weerstandsbanden 1
Geschikt voor Buik, rug, borst, romp, schouders, armen, benen, billen
Wasbaar JA
Garantie 1 jaar

4. BLACKROLL Stretch Band 100 centimeter / 1 stuks

BLACKROLL Multi Stretch Band 100 cm. Voor het strekken van de spieren moet je deze weerstandsband kopen

De BLACKROLL Stretch Band is een weerstandsband die je moet kopen wanneer je je mobiliteit wilt verbeteren en de natuurlijke spanning in je lichaam wilt herstellen. Heb je last van rug- en nekpijn? Deze klachten voorkom of verhelp je eenvoudig met deze stretch band. Deze weerstandsband is mede dankzij de ingenaaide lussen en het huidvriendelijke materiaal ook effectief voor spierlengtetraining. Dit houdt in dat hele spierlussen of spier-fascieketens onder spanning worden gezet. Dit zorgt voor een trainingsprikkel wat resulteert in de toename van spierlengte en dat je hele lichaam meer soepel en flexibel wordt. Dankzij de lussen in deze fitness stretch band kan je de training aanpassen aan je behoeften en vooruitgang.

BLACKROLL Stretch Band  
Merk BLACKROLL
Formaat & gewicht 100 cm x 3 cm, 100 g
Materiaal Rubber omhuld met huidvriendelijk textiel
Weerstandsniveaus Licht, medium
Aantal weerstandsbanden 1
Geschikt voor Rug, romp, schouders, armen, benen, billen
Wasbaar JA
Garantie 1 jaar

Conclusie

Wil je thuis aan de slag gaan met weerstandbanden? Zorg dan dat je rekening houdt met bovenstaande punten voor dat je een weerstandsband gaat kopen. Test welke banden voor het beste werken en zorg dat je niet te zwaar gaat trainen in het begin. Omdat het een nieuwe soort spierbelasting is moet je rustig opbouwen.

Ben je benieuwd naar nog meer productreviews? Misschien zijn de volgende artikelen voor jou ook interessant:

(Artikel voor het laatst bijgewerkt op 21-07-2023)

B-Sportif
B-Sportif

Welkom bij B-Sportif! Hier deel ik mijn passie voor sport, krachttraining en effectieve workouts. Ontdek inzichten over optimale sportprestaties, nuttige sportoefeningen en voedingsadvies om jouw doelen te bereiken. Of je nu een beginnende sporter bent of een doorgewinterde atleet, B-Sportif is jouw gids voor een actieve levensstijl. Samen gaan we de uitdaging aan en tillen we jouw sportieve ervaring naar een hoger niveau. Ready to elevate your game? Let's get B-Sportif! 💪🏋️‍♂️ #BSportif #SportLifestyle

Artikelen: 149